Huawei posílá Harmony OS do světa telefonů. Kdy se dočkáme prvních modelů?

1
Huawei posílá Harmony OS do světa telefonů. Kdy se dočkáme prvních modelů?
Fotografie: Huawei
  • Beta verze Harmony OS 2.0 míří směrem k vývojářům
  • Po chytrých hodinkách či televizích bude k dispozici také pro smartphony
  • První telefony by teoreticky mohly dorazit v roce 2021

Huawei se v případě mobilních telefonů aktuálně nenachází v příliš komfortní pozici. Léta se spoléhal výhradně na Android, avšak kvůli obchodní válce s USA mu poslední rok komplikuje život nemožnost nasadit Google služby. Na tuto skutečnost Huawei reaguje nejen vlastním obchodem AppGallery, který je však prozatím zoufale nedostatečně zásoben aplikacemi, ale vyvíjí i vlastní operační systém Harmony OS.

Na dnešní Developer Conference 2020, jak informuje fonearena.com, vystoupil rovněž generální ředitel společnosti, Richard Yu, který blíže představil Harmony OS 2.0. Tou zřejmě nejpodstatnější informací je, že vývojářské balíčky budou vydány také pro potřeby mobilních telefonů, čímž se otevírají vrátka pro nasazení Harmony OS ve smartphonech. Vše však půjde pozvolna po etapách.

Harmony OS

První etapa startuje počínaje dnešním dnem, vývojářské balíčky budou k dispozici pro testování v chytrých hodinkách, televizích a v panelech v automobilů. Testování vývojářů v mobilních telefonech bude moci začít až během prosince 2020. Limitem pro vývojáře bude také operační paměť. Prozatím musí mít testovací zařízení 128 MB RAM a méně. Od dubna 2021 se tento limit navýší na 4 GB RAM a k odstranění omezení operační paměti dojde v říjnu 2021.

V tuto chvíli samozřejmě není jisté, kdy a zda vůbec se telefonů s Harmony OS dočkáme. Navíc je velmi pravděpodobné, že minimálně zpočátku budou takové telefony k dispozici pouze na pečlivě vybraných trzích. Richard Yu však budoucnost Harmony OS vidí zalitou sluncem a vyslovil myšlenku, že se prvních telefonů s ním dočkáme už v příštím roce.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Bude to trvat dlouho, než nový OS získá určitou reputaci. Jak dlouho trvalo firmě Google dostat se na současnou úroveň, to samé platí i o firmě Apple, firma Samsung to dokonce vzdala, přesto se weby hemží články o chybách těchto OS. Z hlediska konkurence a nezávislosti na jiných subjektech, vítám možnost rozšíření o další OS, snad se to podaří ke spokojenosti uživatelů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze