Dostat Google aplikace do série Huawei Mate 30 „bokem“? Už ani to není možné

54
Dostat Google aplikace do série Huawei Mate 30 „bokem“? Už ani to není možné
  • Řada Mate 30 je nadále odstřižená od Google služeb
  • Nově nelze zákaz nijak obejít a do telefonu aplikace není možné dostat
  • Zprovoznit nejdou ani webové alternativy daných aplikací

Huawei v září představil Mate 30 a Mate 30 Pro. Vynikají nejen vzhledem, ale také maximální výbavou nebo fotoaparáty. Přesto se hovoří především o softwaru. Zmíněné telefony jsou totiž první, na které tvrdě dopadly sankce v souvislosti s obchodní válkou mezi USA a Huawei. Čínský výrobce nesmí obchodovat s žádnou z amerických společností, což se dotýká i Googlu. Ten tudíž neumožnil využívat své služby a rovněž všechny aplikace. Co bylo výsledkem? Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro využívají Android 10 ve veřejné a zdarma dostupné formě, přičemž nechybí nadstavba EMUI.

Huawei Mate 30 Pro

Na první pohled tak prostředí působí tak, jako na jakémkoliv jiném zařízení Huawei či Honor. Záhy však zjistíte, že chybí Gmail, YouTube, Google Mapy nebo celý obchod Google Play. Stahovat nové aplikace lze pouze skrze vlastní obchod od Huawei zvaný AppGallery, kde je však pouze hrstka aplikací a her. Balíček aplikací Googlu se zde, očekávaně, nenachází. Z tohoto důvodu Huawei spíše vyčkává s uvedením telefonů pro západní trhy. Například v rámci Číny však došlo k zahájení prodeje, což otevřelo možnosti zkoušet, zda by se Google aplikace do telefonů nedaly dostat nějak jinak.

Ukázalo se, že to je možné. Jak informoval androidauthority.com, stačilo stáhnout speciální aplikaci LZ Play, která do telefonu přidala všechny potřebné služby Googlu a také přístup do obchodu Google Play, odkud jste si již sami nainstalovali vše, co bylo potřeba. Jak správně tušíte, LZ Play není ověřenou aplikací. Aby bylo možné do telefonu dostat v podstatě systémové aplikace, musel uživatel aplikaci LZ Play udělit velmi silná oprávnění pro zásah do samotného systému. Rizika spojená s běžným používáním tudíž ještě více stoupla. Na každý pád šlo o poměrně jednoduchou cestu, jak do telefonů dostat to, co uživatel běžně potřebuje. Spekuluje se navíc o tom, že s vývojáři LZ Play spolupracoval přímo Huawei. Zástupci společnosti však tuto možnost odmítli.

Mediální humbuk kolem LZ Play se zřejmě donesl až ke Googlu, který neváhal a konal. V tuto chvíli jsou internetové stránky LZ Play nedostupné, což znamená, že si potřebnou aplikaci nelze stáhnout. Došlo tak k zablokování alternativní, byť nebezpečné cesty ke Google aplikacím. Jak uvádí androidauthority.com, jaký je pravý důvod, není v tuto chvíli známé. Huawei celou situaci komentuje slovy, že s LZ Play nemá nic společného a zástupci aplikace LZ Play nejsou nikomu známí.

Huawei Mate 30 Pro je nádherný telefon s nejistou budoucností. Vyzkoušeli jsme ho

V tuto chvíli je situace taková, že do modelů Mate 30 nelze Google služby a potažmo i aplikace nijak dostat. Nefunguje ani vůbec nejjednodušší možnost využít webových alternativ Gmailu či Google Map. I tak dokáží tyto služby Googlu rozpoznat, o jaké zařízení se jedná a přístup nepovolí. Huawei bude nicméně jistě pracovat na tom, aby se Google služby do telefonů dostaly a mohl je uvést na evropské trhy. My jsme již měli možnost se s Mate 30 Pro podrobněji seznámit a zanechal na nás veskrze pozitivní dojmy.

Huawei Mate 30 Pro

Rozměry158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh

Huawei Mate 30

Rozměry160,8 × 76,1 × 8,4 mm, 196 g
DisplejAMOLED, 6,62" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
Diskuze ke článku
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Takže fanboyové, co říkali, že se nic neděje, protože jde vše nainstalovat, teď budou muset vytáhnout rétorickou figuru kyselé hrozny ;-)
Mio
No je tam toho, mínus jeden výrobce, to nás vůbec nemusí zajímat, nahradí ho zas někdo jiný a mobilní trh bez ujmy pojede dál.
Michal O.
Konečně zloděje z Huawei někdo potrestal. Vlastní systém bez google aplikací si teď můžou prodávat tak leda doma v Číně.
Caddy RB
Caddy RB
nejak nechapu, proc se blokuji i webove pristupy...to prece nevyzaduje obchod Chujaweje s americkou spolecnosti, ani nic nainstalovaneho ci obchazeni narizeni...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze