Novoroční předsevzetí Huawei pro rok 2020 je budování vlastních služeb HMS

3
Novoroční předsevzetí Huawei pro rok 2020 je budování vlastních služeb HMS
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Huawei stále nemůže spolupracovat s Googlem a využívat GMS
  • HMS představují alternativu ke Google službám

Několik měsíců probíhající „Kauza Huawei“, kdy řada amerických společností (včetně Googlu) stále nemůže spolupracovat s firmou, nutí čínského výrobce začít se spoléhat co nejvíc na vlastní síly, a to zejména v oblasti softwaru. Přestože má Huawei přístup k Androidu (k jeho Open Source variantě), nelze u nových modelů, jako je například Huawei Mate 30 Pro, počítat s podporou Google Mobile Services neboli služeb od Googlu (zkráceně GMS). Právě díky GMS fungují aplikace jako Google Maps, Gmail nebo Obchod Play, na které jsou uživatelé většiny trhů zvyklí a používání Android smartphonů si bez nich již nedokáží představit.

Huawei dobře chápe závažnost celé situace, a proto aktivně pracuje na budování alternativy ke GMS s názvem Huawei Mobile Services (HMS). Vybudování nového ekosystému a zaplnění vlastního virtuálního obchodu aplikacemi pochopitelně stojí čas i nemalé finanční prostředky, přestože se tomuto Huawei věnoval již v roce 2019, rok 2020 má být v tomto ohledu přelomový. Huawei se tak pokusí navázat spolupráci s více vývojáři, v jejichž moci je uzpůsobit své aplikace pro HMS. V České republice je již takto například dostupná mobilní aplikace od Komerční banky a několik dalších.

Diskuze ke článku
tupá_svyňe
to bude veliký fuckáč USA a Googlu v jednom... ale jo, maj co chteli. Uplne citim zpoza velke louze tezkou propagandu typu : nekupujte mobily Huawei, nejsou bezpecne, je v nich cinsky app obchod !!! No kdyz ten americky jim byl zapovezen... Takze na 1 stranu by byli radi ze je vsude pouzivan Gplay, ale na druhou jim proste vosolime polivku a nedame pristup do Gplay... jak krasna logika. Ja se jen obavam, ze Huawei povoli ve sve snaze, kdyz by jim Google zpristupnil vse jak za stara, v takovem pripade by nebylo od veci nepovolit ve svem dile, Gplay ano, ale paralelne cpat i Hua Play. Ono to nejaky mesic potrva, nez se naplni shop aspon zakladnimi appkami... ale minimalne hlasy z evropy by meli byt dostatecnym hnacim motorem aby az se zas USA zprčí aby bylo aspon to zakladni dostupné v nejakem Play shopu.
adraC
Takový mobil by si koupil jen Carda s IQ dutý tykve :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze