Svobodu omezující projekt Dragonfly měl být prioritou CEO Googlu. Nyní je pozastaven

3× aktualizováno
Svobodu omezující projekt Dragonfly měl být prioritou CEO Googlu. Nyní je pozastaven
  • V současné době má být projekt Dragonfly pozastaven
  • Měl splňovat přísná kritéria čínských vládních organizací na sledování uživatelů internetu a cenzuru obsahu

Aktualizováno 18. 12. 2018

Kontroverzní projekt Dragonfly od Googlu, který měl omezovat svobodu na internetu a čínským uživatelům nabízet stránky a informace schválené Komunistickou stranou Číny, byl poté, co došlo k rozbrojům mezi zaměstnanci Googlu a vedením společnosti, údajně zcela pozastaven. Podle dostupných informací byl projekt Dragonfly přímo pod vedením CEO společnosti Sundara Pichaie, který z projektu během posledních dvou let učinil jednu z nejvyšších priorit.

Během vývoje nového prohlížeče byl hojně využíván pekingský webový portál 265.com, ze kterého Google sbíral data, na jejichž základě vytvářel seznam všech stránek zakázaných komunistickou stranou, která v zemi vládne. Pro tyto účely webovou stránku 265.com Google odkoupil od čínského miliardáře Cai Wensheng již v roce 2008. Mezi kategorie, které spadaly do blacklistu, patřily rovněž dotazy vztahující se k demokracii, lidským právům nebo poklidným protestům.

Aktualizováno 8. 10. 2018

Podle deníku The Wall Street Journal se na adresu kontroverzního projektu s označením Dragonfly vyjádřil i americký viceprezident Mike Pence, který uvedl, že by takovýto internetový vyhledávač posílil cenzuru komunistické strany a ohrozil soukromí čínských uživatelů. Nutno dodat, že Google zatím stále nepotvrdil existenci takovéhoto vyhledávače.

Aktualizováno 18. 9. 2018

K informacím se vyjádřilo i české zastoupení Googlu: „Google investuje do vývoje produktů pro čínské uživatele už mnoho let – od Androidu přes mobilní aplikace, jako jsou Google Translate nebo Files Go, až po nástroje pro vývojáře. Ale naše práce na vyhledávání se na tomto trhu pohybuje v rovině průzkumu. Spuštění vyhledávacího produktu v Číně se neblížíme,“ říká Alžběta Houzarová, manažerka komunikace Googlu pro Česko a Slovensko.

Původní informace z 17. 9. 2018

Možná jste zaslechli o kontroverzním projektu Dragonfly, na kterém Google pracuje ve spolupráci s čínskou vládou. Jedná se o upravenou verzi vyhledávače pro operační systém Android určenou pro čínský trh. Působení na tomto trhu má být umožněno právě proto, že bude vyhledávač podléhat přísným požadavkům vládních orgánů. Čína je ostatně známá důsledným sledováním uživatelů na internetu a jejich aktivit v on-line světě.

Vyhledávač Dragonfly by měl být podle všeho spárován s telefonním číslem, což by mělo ulehčit sledování uživatele. Měl by také obsahovat blacklist, který by automaticky blokoval dotazy obsahující slovní spojení jako „lidská práva“, „studentské protesty“, „Nobelova cena“ a další. Pokud by uživatelé chtěli zjistit údaje o počasí a znečištění vzduchu, byly by jim zobrazeny výhradně informace od anonymního zdroje určeného vládou.

Od doby, co prosákly první informace o tomto projektu, který jde mimochodem proti původním hodnotám společnosti Google, jež se vždy vyhrazovala vůči cenzuře, má Google na krku pořádný problém. Situace došla tak daleko, že proti projektu Dragonfly protestují i samotní zaměstnanci Googlu. Větší vrásky na čele dělají Googlu kongresmani Spojených států. Ti si předvolali zástupce Googlu, aby se zeptali na to, jaká konkrétní omezení bude vyhledávač mít a proč se Google rozhodl pro opětovné působení na čínském trhu poté, co v roce 2010 odešel. O vývoji situace vás budeme průběžně informovat.

Diskuze ke článku
Janek
O tom jak se vyjadřuje viceprezident není pochyb, ani jinak nemůže, obchodní válka je v plném rozkvětu a vzájemná výhodná spolupráce - to není cíl administrativy USA. Po té, co rozumní lidé nemají zájem o paranoidní výlevy představitelů administrativy Spojených států je třeba najít společného nepřítele a podpořit to stupidní propagandou. To jsou praktiky kedysi velké sovětské říše a jak je vidět, hodí se i do současnosti.
Je zde jednoduché řešení, veškeré spolky, dohody atd se zruší a je po ptákách, uvidíme kdo na tom bude hůř.
Čína , Rusko a některé další státy jsou nezávislé na USA a zcela určitě nepotřebuji propagandu a špiclování, stejně jako si to nepřeji Spojené státy a proto mají právo na svém území provádět opatření na ochranu před takovou propagandou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze