Před 15 lety se mobilní svět zatřásl. Steve Jobs představil Apple iPhone

3
Před 15 lety se mobilní svět zatřásl. Steve Jobs představil Apple iPhone
Fotografie: Apple
  • První Apple iPhone nastínil, jakým směrem se budou mobilní telefony v následujících letech ubírat
  • Jeho prodej byl přitom omezeně zahájen až po půl roce od představení
  • Českým zákazníkům zůstal oficiálně zapovězen

Většina z nás nosí v kapse v posledních letech telefon s dotykovým displejem, který je již značně velký. Základní kámen k této éře položil 9. ledna 2007 americký Apple. Přesně před 15 lety totiž na tiskové konferenci Steve Jobs představil historicky první Apple iPhone. Telefon, který připomínal iPod, telefon, který se spoléhal výhradně na dotykové ovládání.

Jinými slovy, Apple představil produkt, který se zcela vymykal zaběhlé konkurenci. Důkazem budiž fakt, že na nástup iPhonů nedokázal žádný jiný výrobce adekvátně reagovat několik let. Například první schopné telefony s Androidem se světu ukázaly až o tři roky později a snaha tehdejší světové jedničky v podobě finské Nokie byla marná tak dlouho, až vše vyústilo v konec legendárního výrobce.

Z dnešního pohledu je již první iPhone, co se výbavy týče, úsměvné zařízení. Miniaturní 3,2" displej, pouze 2megapixelový fotoaparát, který neuměl natáčet video, a dokonce pouze podpora 2G sítí. Mnohé z těchto vlastností byly pozadu i v roce 2007. Tehdy telefony vyšších kategorií nabízely podporu 3G, uměly nahrávat videa a ničím specifickým nebyly fotoaparáty s vyšším rozlišením či autofocusem.

Apple iPhone

Možnost ovládat vše dotykově skrze kapacitní displej, navíc velmi pohodlně, však zafungovala na jedničku a o první iPhone byl zájem. Vše navzdory tomu, že si s uvedením na trh dal Apple na čas. Uvedení do prodeje v USA totiž Apple naplánoval až na 29. červen, tedy o téměř půl roku později. A na kolik první iPhone v USA vyšel? Základní verze se 4GB interní pamětí stála v přepočtu 14 tisíc korun s daní, přičemž jste se museli upsat k tarifu, za který jste platili cca 2 tisíce korun s daní.

Retro: Apple iPhone 2G

Vůbec první Apple iPhone se na českém trhu nikdy oficiálně neprodával, avšak i přesto jsme jej před 15 lety přivítali v naší redakci a mohli ho vyzkoušet. O mnoho let později se pak stal čestným protagonistou seriálu Retro.

Apple iPhone

Rozměry115 × 61 × 11,6 mm, 135 g
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor1×412 MHz
PaměťRAM: 128 MB, úložiště: 4 GB / 8 GB / 16 GBne
Akumulátor1 400 mAh
Diskuze ke článku
Pavel Krejčíř
Pavel Krejčíř
To je toho :-)
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
A za rok to bude 16 let :O Kdo by to byl čekal :D
petr dvorak
petr dvorak
Tak on se nezatřásl. Spíš se ozvalo takové to první lupnutí jak od veverky v Době ledové.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze