Pohráli jsme si se špičkovým LG Optimus G: první dojmy a video

Ve včerejších odpoledních hodinách LG v České republice prezentovalo svůj špičkový model Optimus G, který nabídne například čytřjádrový procesor, extra výkonnou grafiku Adreno 320 nebo 4,7 palcový HD displej. My jsme měli možnost si jej na chvíli vyzkoušet a o naše první dojmy se s vámi podělit.

Letos jsme byli svědky nástupu čtyřjádrových telefonů. První se do této smetánky přihlásila známá trojice HTC, LG, Samsung. Nejslabším článkem se však stalo právě LG se svým modelem Optimus 4X HD. LG se proto rozhodlo, že se pokusí dobýt trůn ještě jednou. Ke konci léta přichystalo model Optimus G, který snese ta nejpřísnější měřítka. Však posuďte sami. Chlubí se velkým displejem s HD rozlišením, špičkovým čtyřjádrovým procesorem s taktem 1,5 GHz, 2 GB RAM, grafikou Adreno 320 a rovněž 13megapixelovým fotoaparátem. Papírové parametry jsou sice pěkné, ale jak si telefon vede ve skutečnosti?

LG Optimus G – první pohled

Punc luxusu

K seznámení LG poskytlo finální kousek modelu Optimus G, ovšem určený pro Jižní Koreu. Nemůžeme tedy například posoudit balení, avšak pravděpodobně bude podobné. Naleznete v něm nabíječku, USB kabel, NFC tagy a také nová, velmi stylově vypadající sluchátka, u kterých potěší plochý kabel, který se méně zamotává.

Nás však více zajímal samotný telefon. Ten už od prvního pohledu působí luxusním dojmem a dává tušit, do jakých výšin míří. Vše se utvrdí po prvním uchopení. Ačkoliv je sama konstrukce plastová, čelní a zadní strana je skleněná. Z těchto důvodů je také o něco vyšší hmotnost. 145 gramů už je cítit. Na druhou stranu máte pocit, že v ruce držíte poctivý kus telefonu a ne levný plasťák. Jak to bude s odolností, lze jen těžko odhadovat. Jak čelní, tak zadní strana by měla být kryta sklíčkem Gorilla Glass 2, avšak nějaký větší pád by Optimus G bez úhony zřejmě nepřežil. LG se rovněž chlubí velmi malou tloušťkou, kterou dostalo na 8,5 milimetrů. V porovnání s konkurenty patří LG mezi nejtenčí zařízení.

Zadní strana je velmi zajímavě designově vyvedena. Je sice celá hladká, nicméně pod povrchem je pěkné vzorování, které je nejvíce vidět pod světlem. Toto se LG opravdu povedlo. Jak asi tušíte a zároveň vidíte na fotografiích, celý telefon je lesklý a přitahuje otisky prstů. Naštěstí nejde o nic hrozného a občasné přeleštění vrátí Optimusu G zpět punc luxusu. Pěkným doplňkem je rovněž dvojice šroubků, která se nachází na spodní strana a dělá společnost microUSB konektoru.

Když už jsme u konstrukce, mohu říci, že je perfektně pevná, telefon nijak nevrže ani neskřípe. Toho výrobce docílil i použitím unibody kosntrukce. Zapomenout tudíž musíte na přístup k baterii. Ta má mimochodem kapacitu 2100 mAh, což s ohledem na výbavu a velký displej není mnoho. K SIM kartě se dostanete pouze pomocí speciálního klíčku, který se nachází v balení. K častým změnám SIM karet tedy Optimus G vhodný nebude. Dodám, že pracuje s micro SIM kartou.

Špičkový displej, bezkonkurenční hardware

4,7 palcový IPS displej vaše oči upoutá od chvíle, co se rozsvítí. Věrné barvy, pěkný kontrast i dostatečný jas, to jsou výhody displeje Optimusu G. Výrobce také zvolil jiný poměr stran, což dokazuje rozlišení 1280 x 768 pixelů.

Čím Optimus G ostatním konkurentům ukazuje záda, je hardwarová výbava. Vévodí ji čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz. Pozadu však rozhodně nezůstává ani operační paměť RAM se svými 2 GB, přičemž pro uživatele zůstává volný zhruba 1 GB RAM. Srdce hráče zaplesá po zjištění, že v telefonu běží nejmodernější grafika Adreno 320. Namátkou jsme provedli test programem Nenamark 2, ve kterém Optimus G dosáhl výsledku 60 snímků za vteřinu. Tím předehnal všechny v současnosti prodávané modely.

Stav paměti RAM a benchmark Nenamark 2

Aby byl výčet kompletní, nemůžeme zapomenout na paměť. Počítejte s 32 GB, přičemž reálně je k dispozici 29,4 GB pro vaše soubory. Paměťové karty bohužel chybí. Samo LG to zdůvodňuje nedostatečnou rychlostí paměťových karet, které by tak jen brzdily chod systému. Řešením by mohl být příchod 64 GB verze. To ale zatím není jisté.

Android je u toho

Volně se přesuneme k prostředí, kde nás trochu překvapil operační systém Android ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich. Přeci jen bychom ve špičkovém zařízení očekávali minimálně verzi 4.1 Jelly Bean. Při vstupu do prodeje je ale velká pravděpodobnost, že již Optimus G novější Android nabídne. Prostředí je jinak velmi podobné například modelu L9. Opět se tedy setkáváme s nadstavbou od LG, která je plná animací, pěkné informační lišty či aplikace QuickMemo, kterou lze vyvolat současným přidržením obou tlačítek hlasitosti.

Prostředí Androidu 4.0.4 na Optimusu G

Zabývat se softwarovou výbavou nijak nemůžeme, neboť jak jsme uvedli výše, měli jsme k dispozici korejský kousek, ve kterém jsou zcela odlišné aplikace. Například pro sledování TV. Na fotografiích i videu jste si mohli všimnout teleskopické antény. Evropská verze ale bude antény oproštěna. Novinkou je inovovaná nabídka naposledy spuštěných aplikací, kde přibyl v dolní části pruh s volitelnými aplikacemi, které takto rychle spustíte.

Skvělý hardware dává zapomenout na to, že je v telefonu pouze Android 4.0. Veškeré animace běhají s ukázkovou plynulostí, telefon se ani na vteřinku nezamýšlí a ani jsme nebyli svědky postupného nabíhání widgetů na pohotovostní ploše. Rychlost jsme si ověřili také v internetovém prohlížeči, se kterým je radost pracovat. Plynulý pohyb panuje i při zobrazení klasických desktopových stránek. Pokud bych to měl nějak shrnout, tak takto by měl běhat každý Android a budeme naprosto spokojeni.

Fotoaparát: rozporuplných 13 megapixelů

Dalším lákadlem má být 13 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí fotoaparátu nijak měněno nebylo a máte-li jeden z vyšší modelů letošního roku, budete jako doma. Fotoaparát bohužel nepatří mezi rychlíky a pořízení snímku trvá zhruba vteřinu a půl. Tím je zcela nemožné pořídit více fotografií rychle po sobě, pokud si tedy nezapnete sekvenční mód, ve kterém vás ale poté zdrží výběr nejlepší fotografie. Ve srovnání s konkurencí One X +, Galaxy S III či Xperia T, je Optimus G jednoznačně nejpomalejší.

Mnohem horší je to ale s kvalitou snímků. LG tak světu opět ukázalo, že počet megapixelů nevytváří dobré fotografie. V podstatě mohu říci, že Optimus G trpí stejným problémem jako nedávno testovaný model Optimus L9. Musíme sice přiznat, že podmínky k fotografování měly k ideálu daleko, avšak neostrost po celé ploše snímku nepůsobí u vlajkového modelu dobře. Stejně jako u L9 si telefon dobře poradí s textem. Nám nezbývá než doufat, že se kvalita fotografií ve finále alespoň o něco zvedne. Pokud ne, bude Optimus G na konkurenty výrazně ztrácet.

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Kromě fotografií jsme si zkusili také záznam videa. Ten je dle očekávání umožněn v rozlišení 1920 x 1080 s rychlostí 30 snímků za vteřinu. Videu částečně napravilo reputaci po bídných snímcích, ostatně posuďte sami. Během natáčení se můžete spolehnout na dobře fungující kontinuální ostření a také digitální zoom, který funguje pomoc gesta dvou prstů. Pokud byste chtěli jako zoom použít klávesy s hlasitostí, nedoporučuji to. Tyto klávesy totiž suplují hardwarovou spoušť.

LG Optimus G (testovací video)

Cena a dostupnost

Pokud si plánujete nadělit Optimus G pod stromeček, budete se muset vydat do Jižní Koreje nebo Číny, kde se již nyní prodává. Evropa si bude muset počkat až na první čtvrtletí roku 2013. Bližší termín znám není. Konkrétní informace nejsou ani ohledně ceny, která by se však měla pohybovat ve stejné hladině, ve které se nacházel Optimus 4X HD při startu prodeje. Předběžně tedy počítejte zhruba se 13 tisíci korunami.

Pokud bych měl několikahodinové dojmy nějak shrnout, musím říci, že Optimus G rozhodně zaujal. V prvé řadě designem, který se bude líbit, ale i zpracováním, které je příkladné. Jsou tu sice obavy o odolnost skel, nicméně doufejme, že se s tímto problémem LG vypořádalo dobře. Dále tu máme skvělý displej, který snese ta nejpřísnější měřítka. Výkon netřeba rozebírat. S touto hardwarovou výbavou bude LG na špici minimálně do poloviny příštího roku a samo LG vidí Optimus G jako potencionálního konkurenta pro případný Samsung Galaxy S IV. Zamrzel tedy jen fotoaparát, jehož výkony jsou podprůměrné.

Jak vidíte budoucnost Optimusu G vy? Stane se díky špičkové výbavě úspěšným a potrápí zdánlivě nepřemožitelný Samsung? Podělte se o své názory s ostatními v diskuzi pod článkem.

Srovnání s HTC One X+ a Sony Xperia T
Srovnání s HTC One X+ a HTC 8X s WP 8

Technické parametry LG Optimus G

Kompletní specifikace
Konstrukce131,9 × 68,9 × 8,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 208 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:16 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 13 000 Kč
Diskuze ke článku
Pavel K.
Ten foťák ROFL xD
dsien
Ako pri LG Optimus L9 (ktory uz par dni mam) je zla kvalita fotiek brana ako dan za cenu, ze sa niekde setrit muselo, urcite to nie snad ani priemer medzi 5Mpx fotakmi na trhu. Budis, vdaka za display 4,7´palca za tu cenu. Ale pri tomto Optimus G tomu nerozumiem, jednak vlajkova lod a zaroven 13Mpx co foti tak ako je fotkach? OMG. LG FAIL :-/
Kneblis
Další krásný kousek pro který bych se určitě rozhodl, ale když kupuji telefon tak od telefonu čekám i alespoň trochu dobrý fotoaparád který zachytí hezké snímky, ale toto se mi opravdu nelíbí. Zase nečekm a nepotřebuji telefon se špičkovým fotoaparátam od toho jsou digitály či zrcadlovky, ale toto je opět zařízení kterému chybí k dokonalosti jeden důležitý bod.
Geoemyda
Az si vsemi temito zbytecnostmi,ktere tak vehementne podporujeme,otravime vodu,vzduch a pudu,bude nejaka aplikace,ci hardware,ktery nas zachrani? Jiz brzy...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze