Podívejte se, jaké novinky vás čekají ve Windows 10 Fall Creators Update

14
Podívejte se, jaké novinky vás čekají ve Windows 10 Fall Creators Update
  • Microsoft dnes oficiálně spustil očekávanou aktualizaci Windows 10 Fall Creators Update
  • Lehce se pozmění vzhled systému, přibude mnoho funkcí v nastavení a dostanete i více kontroly nad aktualizacemi
  • Nechybí vylepšení Edge, Windows Ink či OneDrivu, lepší propojení s telefonem nebo zcela nový editor videí

Nástup nového „Fluent designu“

Microsoft se rozhodl s letošní podzimní aktualizací opět trochu pozměnit vzhled Windows. Nový designový jazyk nese označení „Fluent design“ a jedná se v podstatě o modernější verzi Aera z Windows 10. Dočkáme se tedy částečného zprůhlednění některých prvků systému a aplikací, přičemž efekt „mléčného skla“ bude velmi podobný vzhledu Centra akcí. Na pozadí aplikace půjde tedy vidět za mléčným sklem kupříkladu tapeta na ploše. Podobné designové prvky mohou znát už delší dobu ostatně i uživatelé macOS.

Windows 10

V aktualizaci ovšem nakonec nebude tolik vzhledových změn, jak původně Microsoft plánoval a na větší využití nového designu si budeme muset počkat až do dalšího jarního updatu. Kupříkladu Centrum akcí ale bude už nyní průhlednější a notifikace jsou nyní formou výraznějších karet. Stejně tak se zprůhlednilo i vyskakovací okno notifikací.

Windows 10

Jednou z větších změn vzhledu systému je „hover efekt“, který jde nejlépe vidět, pokud si Windows přepnete do tmavého režimu. Pokud budete pohybovat myší po různých prvcích UI či ikonách, půjde vidět nový kruhový efekt, který se ještě výrazněji projeví při kliknutí.

Kontakty/lidé přímo v hlavním panelu

Microsoft se samozřejmě snaží opět vylepšit naši produktivitu při práci s Windows, čemuž má nyní pomoci usnadnění komunikace. Nově tedy naleznete v hlavním panelu ikonku „Lidé“, kde budete mít z různých aplikací shromážděny vaše kontakty. Prozatím jsou kupříkladu podporovány nativně aplikace Pošta a Skype. Navíc si můžete do hlavního panelu připnout až 3 kontakty, kterým tak můžete napsat během chvilky.

Připnuté kontakty se vám poté ukáží vždy při sdílení ve vyskakovacím okně. Kupříkladu pokud klikneme na sdílení stránky v prohlížeči Edge, uvidíme hned na prvních místech připnuté kontakty z hlavního panelu. Novinkou jsou rovněž velcí a animovaní emotikoni, kteří na vás vyskočí, pokud vám je někdo pošle pomocí Skypu.

Změny okolo OneDrivu

Cloudová služba OneDrive se dočkala nového a jasnějšího značení synchronizovaných souborů a složek. Nyní bude na vašem počítači značit malý obláček vedle souboru fakt, že je onen soubor uložen pouze v cloudu. Pokud si daný soubor otevřete, tak se stáhne do vašeho úložiště, čímž ale začne samozřejmě zabírat místo na disku. To značí ikona zelené fajfky v zeleném kroužku na bílém pozadí.

OneDrive ve Windows 10 Fall Creators update

Nově lze ale místo jednoduše opět uvolnit pravým kliknutím na daný soubor a zvolením možnosti „Uvolnit místo“. Pokud je soubor již stažený i na disku, je možné vybrat možnost „Vždy nechat na tomto zařízení“. To řekne OneDrivu, že ať už se děje cokoli, vždy musí nechat tento soubor uložený přímo v počítači, což je značeno opět fajfkou, avšak tentokrát se zeleným pozadím. Fungovat bude mazání a stahování u všech dokumentů, videí či hudby.

Nový video editor Story Remix

Jedním z největších přínosů pro „tvůrce“, na které je Fall Creators Update zaměřen, je bezpochyby video editor Story Remix. Ten se vyznačuje jednoduchým prostředím a mnoha efekty, přičemž zaměřen je zejména na automatizaci. Stačí si vybrat obrázky či videa, která chcete dát dohromady, a aplikace vytvoří sestříhané video kompletně za vás – včetně efektů, hudby, střihů, grafiky a tak dále.

Windows 10

Pokud ovšem nechcete nechat vše jen na umělé inteligenci, můžete si výsledné dílo upravit manuálně sami, případně můžete začít rovnou osobně hned od začátku. Přímo v editoru přitom naleznete pár efektů, grafik, témat či desítky hudebních skladeb, ale používat můžete i vlastní hudbu.

Virtuální klávesnice a Windows Ink

K zákazníkům se dostává stále více dotykových zařízení s Windows 10 a je tedy logické, že se bude Microsoft snažit dotykové používání stále vylepšovat. Menším zpříjemněním může být kupříkladu verze virtuální klávesnice z Windows 10 Mobile. No obrazovce se vám tedy otevře malá verze klávesnice se stejným rozvržením a velikostí jako na telefonu, což má značně usnadnit psaní pomocí swipu (klidně i jednou rukou), které spousta lidí využívá.

Také nyní budete moci více využívat stylus. Konečně tak bude možné využít pero pro scrollování v prostředí. Zní to sice jako naprostá samozřejmost a banalita, ale dříve jste pro scrollování pero skutečně použít nemohli.

Vylepšený Edge

Velkých změn se prohlížeč od Microsoftu nedočkal. Lehké úpravy doznalo pouze ukládání oblíbených stránek. To dostalo nové okno, které je přehledněji strukturované a snadněji se používá. Při přidání stránky do oblíbených se dále ukáže nová animace, kdy vám z jedné ikony do druhé rychle přelétne hvězdička. Nově můžete rovněž přidávat weby přímo do hlavního panelu a mít je vždy po ruce.

Windows Ink funguje nyní přímo v PDF otevřeném v prohlížeči Edge bez nutnosti otevírání jiné aplikace. Stačí stáhnout PDF, otevřít jej a můžete začít okamžitě kreslit s perem. Přidala se rovněž funkce hlasového předčítání, která funguje jak v PDF, tak i na všech normálních stránkách. Mimo to má být Edge jako vždy o něco rychlejší, spolehlivější a tak dále. Závěrem je možné díky propojení s novou Android či iOS verzí prohlížeče Edge pokračovat v rozdělené práci pomocí funkce poslání přímo do PC, kdy si můžete nechat otevřít během pár sekund jakoukoli stránku z vašeho telefonu na počítači.

Propojení telefonu s PC

Když už jsme se zastavili u propojení s telefony, i to se dočkalo zcela nového nastavení. Stačí jej zapnout a propojit Windows s telefonem. Microsoft vám poté dodá odkaz na aplikaci ke stažení na telefon, díky které můžete používat funkci „Continue on“. Umožňuje poslat cokoli přímo do počítače z vašeho telefonu pomocí klasického tlačítka „Sdílet“. Větší integrace se poté dočkají uživatelé nového Microsoft Launcheru pro Android, pomocí kterého mohou takto posílat obrázky či dokumenty přímo z domovské obrazovky.

Změny v Nastavení

Pár nových věcí se objevilo i v nastavení systému. Cortana má nyní vlastní složku, kde lze nastavit její chování a informace o vás. Nové je také nastavení pro přehrávání videa, kde je spousta možností kolem automatického přehrávání. Přibylo také nastavení pro uvolnění místa na disku, které dostalo zcela nové menu a možnosti.

Cortana ve Windows 10 Fall Creators Update

Aktualizace systému pomocí Windows Update budou nyní ohleduplnější ohledně využívání připojení. Pokud se kupříkladu díváte na video a přijde zároveň update, který se začne stahovat, Windows automatická pozná, že sledujete video a ponechá dostatek rychlosti vašeho připojení pro jeho bezproblémové sledování a požívání Windows. Samotné stahování updatu tedy bude automaticky omezováno v závislosti na vaší práci s počítačem a nikoliv naopak.

Nové je také pokročilé nastavení aktualizací, u kterých lze nastavit například kolik procent šířky pásma si mohou maximálně ukousnout. Dostáváme tedy opět trochu více kontroly nad procesem aktualizací a jejich zátěží internetového připojení. Závěrem má nyní Usnadnění přístupu nové možnosti filtrů obrazu v kolonce Barvy a vysoký kontrast, kde si můžete nastavit kupříkladu obraz pouze v odstínech šedé a podobně.

Mixed Reality

Poslední pro uživatele větší novinkou bude pravděpodobně nová aplikace Mixed Reality Viewer. Ta pracuje se stejnou myšlenkou jako AR kit od Applu, Tango od Googlu a další podobné AR aplikace, jako má třeba dlouhou dobu Sony u Xperií.

Windows 10

Stačí tedy aplikaci zapnout a můžete si do prostoru pomocí zadní kamery zařízení umisťovat 3D objekty. Funkce je sice mnohem jednoduší než u konkurence, ale je vidět, že Microsoft na rozšířenou a virtuální realitu v poslední době zkrátka tlačí a byla tak jen otázka času, než se něco podobného ve Windows objeví.

Diskuze ke článku
František Mlejnek
Myslíte si, že tomuhle bude ještě někdo rozumět? Nebude to pro nás, starší spoluovčany, konec internetu? Mám z toho hrůzu dopředu a považuji za zbytečnost, aby se takový systém natahoval kompletní i pro uživatele, kteří s něho využívají sotva desetinu. Neměli by už pánové z Fríska začít uvažovat o modulární skladbě systému? Bude vůbec nutné si tenhle nový výmysl do svých počítačů zasajrajtit?
Petr Válek
Petr Válek
Už instaluji ????
Areon
No já nemám s aktualizacema Win 10 zrovna dobré zkušenosti. Každá nová aktualizace něco nového podělá. Ještě stále si pamatuju na Výroční aktualizaci z minulého roku po které mi nešly všechny drivery a GPU mi házelo err a modrou smrt, nejlegračnější je že mi nešel ani internet, protože nefakal driver siťovky. Opravdu bych byl zvědavý jak by si s tímto poradil nějaký senior. Musel jsem si vzít svůj pracovní NB a všechny drivery znovu natahat do svého soukromého přez něj.
No a poslední velká aktualizace s letošního pozdního léta byla taky úsměvná. Krásně mě provedl tutoriál po aktualizaci kdy se mi přes celou obrazovku psaly změny v systému a po poslední větě že je vše připraveno k použití jsem klikl na start abych si zkontroloval nastavení a hned po kliknutí modrá smrt při čemž jsem vyprsknul smíchy. Co není tak úsměvné je ale to že NB je celkově od aktualizace pomalejší při práci v systému (jakákoli akce má dellay, sice malý ale má), takže legrace s tím Mrkvosoftem a jsem plný očekávání co nového se po následné větší aktualizaci zase potentuje.
Jan Suchomel
Vše je docela v pohodě až na 2 věci. Po update se mi samovolně Odinstaloval celý balík Office 365!!!!! A v prohlížeči souborů je v režimu dlaždice takové debilní odskočení od levé strany. Takže pozor s aktualizací.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze