Podívali jsme se na nové HTC U12+! Nemá výřez a dokonce ani tlačítka

16
Podívali jsme se na nové HTC U12+! Nemá výřez a dokonce ani tlačítka
Fotografie: Petr Vojtěch
  • HTC si letos přichystalo pouze jeden velký 6palcový model, který naštěstí nepodlehl trendu výřezu
  • Nechybí ta nejlepší možná výbava se Snapdragonem 845, 6 GB RAM, duálním fotoaparátem, voděodolností či mačkacími boky
  • Telefon dokonce nemá žádná hardwarová tlačítka, ale bohužel mu také chybí třeba bezdrátové nabíjení a baterie se zmenšila
  • Cena je přitom na situaci, ve která se HTC nachází, vcelku sebevědomě nasazena na 21 995 korun, avšak vzhledem ke skvělé výbavě si ji stroj obhájí

HTC si letos dalo s představením vlajkové lodi skutečně načas. Z vlastních zkušeností s novým zařízením vám ovšem můžeme hned potvrdit, že čekání stálo za to. HTC U12+ je velmi zajímavým a skvěle vybaveným smartphonem, který si připravil řadu překvapení. Ne všechna musí být nutně praktická, ale k tomu se dostaneme až později. Předtím ale doplňme, že HTC letos menší model U12 skutečně nechystá a „Plusko“ bude jedinou vlajkovou lodí. Proč tedy telefon dostal název naznačující více verzí, je otázkou.

HTC U12+ – první pohled

Odolný fešák bez tlačítek? Proč ne

Přejděme ale k samotnému zařízení, které má opět skleněná záda typu Liquid Surface. Telefon je tedy pořádný magnet na otisky a je také kluzký. Padne ale dobře do dlaně a působí nečekaně bytelným dojmem. Letos bude hlavní marketingovou barvou modelu modrá, jejíž záda jsou místy průhledná. HTC totiž chtělo, aby lidé ocenili také interní zpracování a krásu hardwaru. Telefon vypadá opravdu dobře a je průhledný jen na místech, kde je něco zajímavého, abyste se nemuseli dívat na nevzhledné šroubky, spoje a nálepky. Na focení se k nám však bohužel tato veze nedostala. Kromě této varianty bude k dispozici i černá a červená, která podle úhlů pohledu a dopadajícího světla mění barvu dokonce na zlatou podobně jako Honor 10.

Jen pro pořádek také zmíníme, že U12+ splňuje certifikaci IP68, avšak i přes skleněná záda stále chybí bezdrátové nabíjení. HTC odůvodňuje jeho absenci tím, že technologie prý ještě není dostatečně vyspělá a pořád má řadu překážek jako zahřívání či pomalé nabíjení. Za necelých 22 tisíc korun je to ale zkrátka chybějící výbava, kterou někteří konkurenti už mají. Stejně tak musíte stále počítat s chybějícím 3,5mm jackem.

HTC chce letos rovněž razantně zlepšit bytelnost svého přístroje, jelikož většina telefonů má problém s pevností konstrukce v oblasti hardwarových tlačítek. Řešení je tedy podle všeho jednoduché – HTC se zkrátka všech hardwarových tlačítek zbavilo. Namísto toho vystupují z kovového rámu na pravém boku jen výstupky ve tvaru tradičních tlačítek, které mají v sobě stejnou „mačkací“ technologii jako spodní polovina rámu.

Tato „nepohyblivá tlačítka“ jsou citlivá na tlak a při zmáčknutí dostanete vcelku příjemnou haptickou odezvu. Za 30 minut, které jsme s U12+ strávili, jsme si na ně sice zvyknout nedokázali a ovládání nepůsobilo moc pohodlně, ale s rozsudky počkejme do recenze. Každopádně jde o zajímavý prvek, který doplňuje druhou generaci mačkacích boků Edge Sence, které se objevily poprvé již loni.

Tentokrát u nich dostáváme ještě více funkcí, které lze pro zmáčknutí nastavit. Největší novinkou je však přidání dalšího gesta, a to dvojitého poklepání na rám. To funguje mnohem lépe a spolehlivěji než běžné a hlavně poměrně nepohodlné zmačknutí rámu a dokážeme si představit, že tuto funkci budeme používat velmi často. Navíc počítá HTC s praváky i leváky, takže když poklepete na rám na pravé straně, otevře se kupříkladu nabídka oblíbených aplikací či navigační tlačítka napravo na dosah palce a když poklepete nalevo, otevře se zase na této straně.

Nadupaný hardware doplňuje slibný fotoaparát

Kromě nového mačkáním pochválíme parádní 6palcový Super LCD displej, který má jemné Quad HD rozlišení a podporuje nejen HDR 10, ale také standard reprodukce barev DCI-P3, jenž se používá v kinech, takže dostanete při sledování filmů ten nejlepší možný zážitek. Navíc si nemusíte u HTC dělat ani starosti s výřezem, jelikož jej nemá, čímž se telefon odlišuje od řady letošních konkurentů. Obraz navíc vypadá opravdu krásně, boční rámečky jsou hezky tenké a rozsah jasu vypadá také slibně.

Velkou pozornost věnoval výrobce již tradičně zvuku, který dostal řadu vylepšení. Stále tu máme BoomSound reproduktory nyní s přídomkem „Hi-Fi edice“, které využívají nově interní prostory v telefonu jako rezonanční komoru stejně jako LG G7 ThinQ a výsledkem je výrazně hlasitější a na basy zaměřenější zvuk. Ještě více může HTC nadchnout v balení přidanými sluchátky, která jsou rovněž výrazně lepší. Rozpoznají přesněji zvukové kanálky ve vašich uších a ušijí zvuk na míru každému uživateli. Zároveň se zesílí basy, zvuk má být dynamičtější, budou o něco hlasitější a především nechybí ani aktivní potlačení hluku. Podobná sluchátka zdarma k telefonu skutečně jen tak nedostanete.

Další chloubou telefonu má být zadní duální fotoaparát, který má 12 + 16 Mpx a získal v DxOMarku 103 bodů, přičemž sekundární senzor slouží pro dvojnásobný optický zoom. Hlavní 12Mpx snímač má přitom optickou i elektronickou stabilizaci, zatímco teleobjektiv, u kterého by se optická stabilizace obzvláště hodila, ji bohužel postrádá. Dočkat se máme krásných fotek ve dne i v noci, ale bohužel jsme si telefon v tomto ohledu vyzkoušet nemohli kvůli absenci finálního softwaru.

HTC U12+

V každém případě je fotoaparát našlapaný funkcemi, jako je možnost plynulého zoomu ve videu, kdy může telefon po klepnutí na tlačítko pomalu sám automaticky zazoomovat či odzoomovat, a vytvořit tak hezký filmový efekt. Nechybí samozřejmě ani portrétní režim, laserové ostření, které má nyní větší záběr a funguje na větší vzdálenost, a HDR Boost 2, jenž se postará o pěkné fotky ve tmě či silném protisvětlu. Dokonce i video můžete natáčet až ve 4K rozlišení při 60 FPS. Hodit se může rovněž více typů mikrofonů, mezi kterými telefon inteligentně přepíná na základě toho, jak moc jste zazoomováni, případně si můžete mezi typy mikrofonů přepínat manuálně.

Vepředu je duální 8Mpx fotoaparát, který zvládne HDR snímky, má portrétní režim a nechybí mu ani vlastní LED blesk. Pomocí něj můžete zároveň telefon i odemknout díky rozpoznání obličeje. Naštěstí ale zůstává na zádech také rychlá čtečka otisků prstů.

Pokud jde o hardware, najdeme tu to nejlepší, což znamená Snapdragon 845, 6 GB RAM a 64 GB interního úložiště, které lze doplnit o microSD kartu. Baterie má přitom 3 500 mAh, což je mnohem menší kapacita, než má předchůdce U11+. Telefon nabízí dále notifikační diodu a systémem je Android 8.0 Oreo s tradiční nadstavbou, byť verze Androidu 8.1 už by tu skutečně být mohla. Jen zamrzí, že nadstavba začíná v roce 2018 už poněkud zastarávat. Graficky nevypadá zrovna moderně a sice nově jde swipenout směrem vzhůru na domovské obrazovce pro otevření šuplíčku všech aplikací, ale bohužel má šuplíček i přesto v doku aplikací stále vlastní ikonu, která už skutečně není v módě a není ani potřeba. Zároveň najdeme v nastavení nespočet různých funkcí, gest, možností přizpůsobení a podobně. Tím nám HTC připomnělo opět LG G7, v jehož nastaveních jsme se také po chvilce ztráceli.

To už by však k bližšímu představení HTC U12+ stačilo. Jedná se bez pochyb o vlajkovou loď, jak má být a nabízí i pár jedinečných vlastností. Nám se HTC opravdu moc líbí, ale s cenovkou 21 995 korun to nebude mít telefon jednoduché (dražší 128GB verze se k nám nechystá). HTC se tak pouští po hlavě do souboje s těmi nejsilnějším hráči a je otázkou, zda nemělo spíše vsadit na strategii levnější vlajkové lodě pod 20 tisíc a pustit se do souboje s OnePlus a dalšími.

U12+ si pozornost určitě zaslouží a cenu si díky bohaté výbavě bez problémů obhájí.

Přeci jen doby slávy této značky jsou již pryč a spousta lidí na toto jméno již neslyší. Přesto ale HTC držíme palce, jelikož si U12+ pozornost určitě zaslouží a cenu si díky bohaté výbavě bez problémů obhájí. A navíc mohou nyní členové HTC Clubu získat telefon se slevou za atraktivních 19 795 korun. Pokud vás tedy U12+ zaujalo, určitě se do klubu přihlaste na této stránce: https://www.htc.com/cz/newsletter/.

HTC U12+

Rozměry156,6 × 73,9 × 8,7 mm, 188 g
DisplejSuper LCD, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh
Diskuze ke článku
Kensi Blye Deeks
Kensi Blye Deeks
Jednoznačně htc má u mě velký plus za to že nemá výřez.
Standys
Ta cena, kdy už se HTC poučí... Byt to Apple neříkám, ale oni se potřebuji dostat do kladných čísel. Ten telefon je na druhou stranu opravdu povedený a má potenciál, škoda že to takhke zatrhli...
Lukáš
Dostat se do HTC klubu je velmi snadné se dostat a pak je cena 20 tisíc velmi dobrá za telefon kterému kromě malé paměti nic nechybí
Lukáš
Ale asi mu bude hlavním konkurentem U11+ který sice stojí jen o 2 tisíce míň ale má 128 gb

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze