Ovládání fotoaparátu nyní podporuje aplikace oblíbená mezi tvůrci videí

Ovládání fotoaparátu nyní podporuje aplikace oblíbená mezi tvůrci videí
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Ovládání fotoaparátu je považováno za kontroverzní ovládací prvek
  • Nově s ním umí pracovat také aplikace Blackmagic Camera
  • Co všechno lze skrze toto speciální tlačítko nastavit?

O názorové spory mezi technologickými nadšenci není u značky Apple nouze, ať už se jedná o kontroverzi pozitivní či spíše negativní. V každém případě lze spolehlivě tvrdit, že nový ovládací prvek u iPhonů 16 s označením Ovládání fotoaparátu rozhodně kontroverzi vyvolal. Jedná se o kombinaci fyzického tlačítka a kapacitního senzoru, pomocí něhož lze rychle měnit (alespoň podle Applu) nastavení během focení či natáčení videa, ať už se jedná o úroveň zoomu, nastavení fotografického stylu, úpravu expozice apod. Ne každému však tento způsob ovládání připadá praktičtější nebo rychlejší než klasické ovládání přímo na displeji.

V nastavení telefonu lze tento ovládací prvek přizpůsobit požadavkům uživatele. Lze například nastavit, zda se má aplikace otevřít po jednom stisknutí nebo až po dvou stisknutích. Také je možné zvolit aplikaci, která se tímto tlačítkem spustí. Primárně je tento prvek zamýšlen pro používání s fotoaplikací (Fotoaparát), ale stiskem lze vyvolat také aplikace jako Čtečka kódů, Lupa, Instagram nebo tlačítko kompletně deaktivovat, aby se po jeho stisknutí nic nestalo. Integrace tohoto ovládacího prvku do aplikací je však zatím omezená, a novinkou v tomto směru je podpora Ovládání fotoaparátu v aplikaci Blackmagic Camera, oblíbené u tvůrců videa, kteří požadují pokročilejší možnosti nastavení, než nabízí základní fotoaplikace.

Apple iPhone 16 Pro – videorecenze

S nově vydanou verzí aplikace s označením 2.1 (verze 2.0 přinesla nativní podporu pro iPady) je nyní podporováno také Ovládání fotoaparátu. Uživatelé mohou v rámci této aplikace upravovat přiblížení, expozici, zaostření, hodnotu ISO a další atributy. Nově lze také aplikaci Blackmagic Camera spustit stisknutím příslušného tlačítka a přibyla podpora příslušenství kompatibilního s DockKit, jako je například gimbal Insta360 Flow Pro.

Pokud tuto aplikaci používáte, jistě vás potěší také možnost záznamu s vyšším datovým tokem u kodeků H.264 a H.265. Za aplikací stojí tvůrci softwaru DaVinci Resolve pro editaci videí, takže pokud v tomto programu pracujete a vlastníte iPhone, rozhodně byste měli této aplikaci dát šanci. Užitečná však může být pro kohokoliv, kdo má ambice natáčet kvalitnější video na iPhone.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze