Online obchody pro mobily se plní falešnými aplikacemi

2

Mobilní online obchody pro smartphony a tablety se těší stále větší popularitě. Jak ale přibývají oficiální aplikace od známých vývojářů, dostávají se ven i klamavé a falešné aplikace, jejichž cíl se různí. Jedny chtějí na omylu uživatelů vydělat, jiní se jen snaží klamat a využívají očekávání.

Přesně 20 .prosince minulého roku mohli uživatelé obchodu Windows Marketplace naleznout aplikaci Spotify, kterou si mohli pořídit za necelý dolar. Má to však jeden háček. Aplikace je podle všeho podvod a kromě finančního obnosu se liší i v několika dalších ohledech.

Pomineme-li fakt, že původní aplikace Spotify je ke stažení zcela zdarma, má také mnohem více ohlasů a recenzí, originální logo a pořádný popis programu. Aplikace dovoluje vyhledávat a přehrávat online miliony skladeb z internetu, třídit je a rozšiřovat mezi přáteli.

Falešná aplikace Spotify má nejen jinou ikonku, ale hlavně minimální hodnocení a cenu 0,99 centů, což vzhledem k originálu naštve asi nejvíce. Po stažení pak uživatel zjistí, že se prakticky jedná jen o RSS čtečku, která ani zdaleka nenabízí to, co slibovala. Navíc vyžaduje přístup k osobním informacím uživatele a přístroje, což dokáže zalarmovat podstatně více.

Uživatel Khanamish nabízí na Marketplace ještě dvě další aplikace, Stock Today a AllSportz. Ty jsou však zcela zdarma. Falešná aplikace tak měla opravdu za cíl pouze oklamat zákazníky a získat necelý dolar za koupi aplikace. Víme ale, že jí není těžké se vyhnout, což vám také radíme.

Menší rošťárna se povedla i jednomu uživateli na systému Android. Všichni jistě znají hlasového asistenta Siri, kterého představil Apple exkluzivně pro iPhone 4S. Ačkoliv se u konkurence objevila již fůra podobných výtvorů (včetně úplně prvního z názvem Iris), žádná nedosáhla stejných kvalit, jako originál. Mohli jste však narazit i na zcela nestudné kopie, jako v případě aplikace Siri for Android.

Zleva hlasový asistent Iris, zprava Speaktoit.

Nejen, že aplikace porušovala autorská práva společnosti Apple, ale ještě ke všemu ani zdaleka nenabízela žádané funkce. V zásadě se jednalo o přístup k základnímu hlasovému systému, jež je obsažen takřka v každé verzi systému Android. Google si této nehoráznosti včas všiml, aplikaci zakázal a uživatele zabanoval. To však nemění nic na faktu, že si kolem tisíce lidí aplikaci stáhlo a nejspíše nebylo nikterak spokojeno.

TIP! Přečtěte si více o hlasovém asistentovi Majel.

V současné době existuje mnoho velmi povedených oficiálních aplikací pro Android, které simulují virtuálního asistenta. Velkou naději však vzbuzuje především tajemný projekt Googlu jménem Majel, který by měl potěšit uživatele už na začátku tohoto roku.

Jak je tedy vidět, na markety občas proklouzne aplikace, která má za cíl podvodně získat od zákazníků peníze nebo imituje známou aplikaci. Doporučujeme tak vždy před stažením určité aplikace zkontrolovat její hodnocení a komentáře uživatelů. Tyto dva ukazatele podvodnou aplikaci spolehlivě odhalí.

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
pudl
nechceš se raději zabývat gulášem aplikací a trojanů na android marketu ?
David B.
Dovolím si nesouhlasit. Iris vyvýjená společností Dexetera se nesnaží vůbec hrát si na Siri. Využívá jiné servery a je úplně odlišná. Samozřejmě kvalit Siri nedohání, ale byla označena XDA Developery za nejlepší "Androidí Siri".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze