Google chystá konkurenci Siri pro Android, říká ji Majel

Povyk kolem hlasového asistenta Siri, kterým Apple exkluzivně obdařil nejnovější verzi svého iPhonu, začíná pomalu utichat a veřejnost se začíná poohlížet po opravdové konkurenci, která by mohla vzniknout i na operačním systému Android. Navíc to vypadá, že se opravdu máme na co těšit.

Google podle nejnovějších informací chystá ráznou odpověď na dokonalost Siri, jejíž živé odpovědi a osobitý charakter prozatím nedokázala důvěrně napodobit žádná současná aplikace (a že jich je). Nový projekt nese kódové označení Majel (podle herečky Majel Barrett-Roddenberryové, která propůjčila svůj hlas umělé inteligenci na palubě vesmírné lodi Enterprise) a mohl by k nám dorazit už ke konci letošního roku.

Mnohem pravděpodobnější je ale začátek roku příštího, kdy se začne nejnovější verze systému Android, Ice Cream Sandwich, aktivněji rozšiřovat do přístrojů na trhu. Právě ICS totiž nabídne inovativní API rozhraní pro rozpoznání hlasu, které by měl Majel využít.

Siri pro iPhone 4S

„Tam, kde po vás současní asistenti vyžadují specifické pokyny a příkazy typu ‚poslat sms‘ či ‚najdi‘, Majel dovolí uživatelům mluvit zcela přirozeně a tak, jak jsou zvyklí bez nutnosti pamatovat si určité pokyny, potřebné pro to, aby je asistent rozeznal,“ píše se na blogu Android Me.

Majel se údajně vyvíjí v tajné laboratoři Google X pod vedením spoluzakladatele společnosti Sergeye Brina a hodlá dokázat, že Google je a bude vedoucí společností na trhu hlasového rozpoznávání a interakce. Siri se totiž pro společnost stala úhlavním nepřítelem a její schopnosti začínají ohrožovat i vedoucí postavení aplikace Google Search, jejíž reklamy přinesou společnosti ročně přes miliardu dolarů. Zejména proto má Google nejvyšší zájem na tom, aby co nejdříve spustil takto kvalitního hlasového asistenta propojeného s vyhledáváním na Googlu.

TIP! Podívejte se na Siri v akci.

Ačkoliv Google v srpnu vypustil do světa aplikaci Voice Actions, stále se jednalo pouze o pomocníka, závislého na specifických pokynech. Siri jde mnohem dál a dokáže analyzovat informaci i dle útržků v kontextu, o což se snaží i Google s Majelem. Ten ale nabídne ještě větší evoluci.

Server The Next Web dokonce prozradil, že Google koupil společnost Clever Sense, tvůrce aplikace Alfred pro iPhone, která tlumočí a rozpoznává nativní mluvené slovo. Pokud tedy Google opravdu pilně pracuje na podobné aplikaci, mohli bychom se brzy dočkat velmi schopného konkurenta věhlasné Siri, a to na Androidu. Kdo vyhraje?

Zdroje: idownloadblog.com, androidandme.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze