Ohrožený druh: vybíráme TOP 5 smartphonů s malým displejem

50

Zvětšující se nároky na konzumaci multimediálního obsahu zapříčinily značný nárůst úhlopříček displejů mobilních telefonů. Mnohdy se nám takový telefon již nevejde ani do kapsy. Mnozí tak nadále hledají kompaktní smartphony, které nabídnou kvalitní výbavu v kombinaci s přiměřeně velkým displejem. Zde je přehled těch nejpovedenějších.

Vzpomínáte si? Před pouhými 7 lety jsme na telefony s displejem větším než 4 palce hleděli s němým úžasem. Také byly výsadou vrcholu portfólia výrobce a nabízely ty nejmodernější funkce. Doba se však žene neúprosně dopředu a displeje telefonů narostly mnohdy do obludných rozměrů. Skvěle vybavený telefon se 4palcovým displejem takřka neexistuje a ani pokud laťku zvedneme o jeden palec, nenajdeme mnoho zajímavých adeptů. Přesto jsme se o to pokusili.

TOP 5 smartphonů s malým displejem

Zatímco v minulém díle jsme vybírali TOP 5 smartphonů s co největším displejem, dnes jsme si dali za úkol vybrat pětici smartphonů se slušnou výbavou, displejem s úhlopříčkou pod 5 palců a celkově co možná nejmenším tělem. Jednoduché to rozhodně nebylo, ale uspěli jsme.

Apple iPhone SE

Začneme chytrým telefonem, který nabízí vůbec nejmenší displej v našem výběru. Jde samozřejmě o Apple iPhone SE, který byl světu představen loni. Samotné tělo by sice mohlo být ještě o něco menší, ale kvalitní displej se 4palcovou úhlopříčkou velmi snadno obslouží naprosto každý. Potěšit může rovněž léty osvědčený vzhled známý z pětkových iPhonů.

Apple iPhone SE

Apple iPhone SE současně patří mezi nejlépe vybavené telefony dnešního výběru, když nabízí výkonný hardware, až 128GB interní paměť nebo opravdu kvalitní 12megapixelový fotoaparát. Pochvalovat si jistě budete také svižný a výborně optimalizovaný systém iOS 10. Vhod přijde zabezpečení skrze čtečku otisků prstů, která se nachází v tlačítku pod displejem. Smířit se musíte s absencí slotu pro paměťové karty, horším čelním fotoaparátem či omezeným Bluetooth. Cena začíná na 12 tisících za 16GB variantu.

Sony Xperia X Compact

Pro mnohé uživatele je čtyřpalcový displej opačným extrémem. Na konzumaci multimediálního obsahu je to již zkrátka málo. Naštěstí stále existuje zlatá střední cesta, kterou představuje například Xperia X Compact od Sony. Sympatický telefon disponuje 4,6palcovým HD displejem a pohodlně padne do ruky. Stále jej také snadno schováte do kapsy u kalhot.

Sony Xperia X Compact

Výbava malé Xperie rozhodně nezklame ani náročnější uživatele. Dostatek výkonu zajišťuje procesor Snapdragon 652 či 3GB operační paměť. Pro vaše soubory je připravena 32GB paměť nebo slot pro micro SD karty. Povedla se rovněž optimalizace Androidu 7.0 a potěší vás nejen solidní výdrž, ale také čelní stereo reproduktory. Pokud se smíříte s jen průměrným fotoaparátem, získáte za cenu lehce nad 10 tisíci kvalitní telefon.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Velkým konkurentem pro výše zmíněnou Xperii je žhavá novinka od Samsungu. Model Galaxy A3 (2017) perfektně splňuje naše podmínky pro kvalitně zpracovaný, solidně vybavený a kompaktní telefon. Lákavý Super AMOLED displej disponuje 4,7palcovou úhlopříčkou a HD rozlišením. Zaoblené boky pak jen podtrhují pohodlné držení v ruce.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Výkonu sice Samsung nemá na rozdávání, ale i přesto vás takřka nikdy nezklame. Prostředí je perfektně plynulé a přehledné. Vyzdvihnout musíme opravdu kvalitní fotoaparát nebo zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Menší paměť částečně kompenzuje přítomnost slotu pro paměťové karty. Výhodou může být i nový konektor USB-C. Cena Samsungu Galaxy A3 (2017) se pohybuje těsně pod hranicí 9 tisíc korun.

Apple iPhone 7

Apple má v dnešní pětce hned dva zástupce. Jeho klasický model si stále drží nijak velký 4,7palcový displej s dostatečně jemným rozlišením. Opět můžeme žehrat nad tím, že by telefon mohl být menší, avšak i tak je celý displej palcem snadno dosažitelný. I v tomto případě můžete telefon bez obav nosit v kapse a takřka o něm nebudete vědět.

Apple iPhone 7

iPhone 7 je s přehledem nejdražším modelem v této pětici. Odpovídá tomu výbava, která čitá špičkový procesor či až 256GB interní paměť, která dává zapomenout na absenci slotu pro paměťové karty. Počítat můžete se špičkovým fotoaparátem nebo zvýšenou odolnosti proti prachu a vodě. Samozřejmostí je perfektně odladěné prostředí. Naopak oželet budete muset 3,5mm jack konektor. Cena základní 32GB verze začíná lehce nad 20 tisíci korunami.

Samsung Galaxy Xcover 4

Najít pátý model do dnešního článku bylo nesmírně obtížné. Kompaktní telefony jsou takřka vyhynulým druhem. Naše podmínky s odřenými klávesami splnil nový Samsung Galaxy Xcover 4, jehož úhlopříčka displeje činí 4,99 palce. Jde však jednoznačně o největší telefon z vybrané pětice, přesto dnes patří spíše k těm menším.

Samsung Galaxy Xcover 4

Pro rozměry má navíc Xcover 4 částečnou omluvu. Nejenže odolá vodě a prachu, je také odolný proti pádům. Hardwarová výbava je vcelku průměrná, poplatná nižší střední třídě. Schopně vypadá 13megapixelový fotoaparát a potěší nasazení Androidu 7.0. Za obrněný a nijak přerostlý telefon zaplatíte necelých 7 tisíc korun.

Diskuze ke článku
Anonym
No, tieto dva samsungy brat ako top smartfony???
No to snad nieeeee..
DeX.DC
A tak male telo mela met S8. To by byla konecne spravna volba.
lendelos
Najlepsie rozmery mala pre mna Motorola moto X 1 gen, s 4,7 displayom a malymi okrajmi. Rozmerovo takmer totozna s iphonom 5... Velka skoda, ze sa u nas nepredavala. Nechapem, preco sa ale VOBEC nerobia taketo telefony. Display 4,7 pre mna ideal, iphone nechcu vsetci a tiez ma obrovske okraje. Potom este xperia compact, ktora ma ten display uz mensi a pre mna hlavne otrasny design. Ostatni vyrobcovia uz aj ked vyrobia cosi idealne, je to low end a tak ziadna alternativa neexistuje. Nechapem ako mozu vyrobcovia nevidiet tuto dieru na trhu
JK
Vím, že je to vlastně trochu mimo téma, ale je to určitá "zpětná vazba návštěvníka". Autor voice overu, by měl na sobě hodně zapracovat. Vážně to hodně tahá za uši. Několikrát jsem nerozuměl ani při opětovném přehrání. Je to dost rušivé a na samotné informace se velice špatně soustředí. Tuhle část recenze podceňují ovšem snad všechny české weby, což ovšem nikoho neomlouvá. "Vezmeme zrcadlovku, nastříháme pár záběrů, hudbu z banky a VO...?" Tak třeba příště.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze