Samsung Galaxy A3 (2017)
recenze

Samsung Galaxy A3 (2017)

Kompaktní a odolný
79

Hledáte nový chytrý telefon a hlavním kritériem je kompaktní velikost? V tom případě jste otevřeli tu správnou recenzi, ve které se podíváme na zbrusu nový Samsung Galaxy A3 (2017), který kombinuje výbavu střední třídy s příjemnou velikostí, díky níž skvěle padne do ruky. Navrch přidává kvalitní displej či fotoaparát a dokonce i zvýšenou odolnost.

Jihokorejský Samsung má v současnosti dvě stěžejní řady: vlajkovou Galaxy S a pak o něco níže situovanou Galaxy A. Tu úspěšně buduje již třetím rokem a na náš trh se pravidelně dostává i základní model Galaxy A3. Ve svém třetím vydání opět nijak nepovyrostl, což je patrně tou nejpodstatnější zprávou. Před sebou tak máme na dnešní poměry neskutečně kompaktní telefon, který skvěle padne i do menší ruky. Současně také nadále platí, že malý neznamená nevybavený.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Technické parametry Samsung Galaxy A3 (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukce135,4 × 66,2 × 7,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T830 MP2
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostúnor 2017, 8 999 Kč

Samsung Galaxy A3 2017 – videopohled

Obsah balení

Kompaktní novinku dostanete v malé krabičce, kam se na výšku přesně vejde. Kromě samotného telefonu nechybí špuntová sluchátka, kabel s koncovkami USB-A a USB-C a samozřejmě nabíječka.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Design a konstrukce: učil se od lepších

Vzhledově se řada A vždy inspiruje u vyšší řady S, a tak se Galaxy A3 (2017) velmi podobá současné vlajkové lodi Galaxy S7. To můžeme brát i jako jisté pozitivum. Pokud vám jde primárně o vzhled, nejste omezeni jen top modelem. Od samotného počátku můžete vybírat ze čtyř barevných provedení. Mimo netradičního, ale velmi povedeného světle modrého, které máme my, je k dispozici ještě zlatá, růžová a černá verze.

Kromě celkově malých rozměrů se nám líbí i příjemná tloušťka pod 8 milimetrů. Samsungu se konečně podařilo najít pomyslný ideál a například čočka fotoaparátu nevystupuje nad okolní povrch. Pohodlnému držení přispívá i značné zaoblení zadní strany. Bez problému tak telefon pevně držíte a obsloužíte celý displej, na což u ostatních telefonů musíte zapomenout.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Rozložení tlačítek nedoznalo výrazných změn. Jak dvojice regulující hlasitost nalevo, tak odemykací tlačítko na pravé straně se tiskne jistě. Na pravé straně vás mohou překvapit průduchy hlasitého reproduktoru. U malého modelu se nevešly na spodní hranu a dočkaly se tohoto méně vhodného umístění. Hrozí totiž, že si je občas nechtěně utěsníte. Na spodní hranu se dostaly jen konektory. Kromě 3,5mm jacku jde o nový USB-C konektor.

Pochvalu si výrobce zaslouží za skutečně precizní zpracování, kterým se i v řadě A může chlubit. Kovové rámy a skleněné tělo působí hodnotně a pevně. Všechny části přesně lícují, což můžeme říci i o šuplíčku pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu. Od perfektního zpracování můžeme navázat na možná největší novinku nových Áček. I základní model se pyšní zvýšenou odolností proti vodě a prachu dle certifikace IP68. Ve své kategorii tak získává cenný trumf proti konkurenci.

Samsung Galaxy A3 (2017) a Samsung Galaxy S7

Líbilo se nám:

  • krásný a vyladěný design
  • kvalitní materiály
  • perfektně se drží
  • zvýšená odolnost

Displej: Super AMOLED potěší

Čelní stranu okupuje 4,7palcový Super AMOLED displej s HD rozlišením. Říci k němu můžeme jen slova chvály. Je dostatečně jemný (312 PPI) i výborně čitelný za jakékoliv situace a automatika reguluje jas s ohledem na okolní prostředí velmi dobře a rychle. Pokud by vám nevyhovovalo barevné ladění displeje, můžete si jej v nastavení vcelku podrobně upravit. Rozbití displeje znesnadňuje sklíčko Gorilla Glass 4.


Možná vám bude chybět informační LED dioda, avšak tu hravě zastoupí Always On displej, kdy stále vidíte nejen čas, ale i případné notifikace. Pod displejem se kromě dvou podsvětlených senzorových kláves bez vibrační odezvy nachází klasické středové tlačítko. Nijak nevyčnívá, ale přesto se tiskne dobře. Integrována je do něj také čtečka otisků prstů. Bohužel nereaguje příliš přesně a pamatuje si pouze tři různé otisky prstu.

Možnosti nastavení displeje

Líbilo se nám:

  • Super AMOLED displej
  • podrobné nastavení
  • funkce Always On

Nelíbilo se nám:

  • nespolehlivost čtečky otisků prstů
  • chybí informační LED dioda

Zvuk: nešťastný krok

O méně šťastném umístění hlasitého reproduktoru již byla řeč. Samotná kvalita je však na poměry střední třídy vysoká a předčí ji snad jen modely se stereo reproduktory. Repráček hraje nejen hlasitě, ale také se snaží o hloubky. Výstup do sluchátek zřejmě nezklame žádného běžného posluchače. Výrobce společně s telefonem dodává poměrně kvalitní špuntová sluchátka. Zamrzí však, že za účelem přizpůsobení menšímu uchu nepřibalil špunty dalších velikostí – ty standardní jsou velké a mnohým jistě nebudou vyhovovat.

Líbilo se nám:

  • slušný zvukový výstup

Nelíbilo se nám:

  • špatně umístěný reproduktor

Baterie: ke spokojenosti uživatele

Příjemně překvapila výdrž telefonu na jedno nabití. Uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 2 350 mAh vám dovolí nabíječku vyhledávat pouze obden bez velkého omezování v užívání. Malý displej a moderní procesor je jednoduše znát. Celkovou výdrž navíc můžete snadno prodloužit. V telefonu nechybí dvojice úsporných režimů. Kromě základního je tu i extrémní varianta, která vám nechá k dispozici jen nezbytně nutné funkce, ale dokáže výdrž protáhnout až na dvojnásobek.

Při našem standardizovaném testu přehrávání streamovaného videa v kvalitě 720p zařízení potvrdilo naše odhady a potěšilo časem 8 hodin a 11 minut. Nabití z nuly do 80 % pak zabere 1 hodinu a 7 minut a k úplnému nabití je zapotřebí 1 hodiny a 33 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž
  • úsporné režimy

Hardware: zlepšení k průměru

Po hardwarové stránce došlo u letošní generace k vítaným změnám. Osmijádrový procesor Exynos 7 doplňuje 2GB operační paměť, ze které běžně zůstává čtvrtina volná. Dechberoucí výkon však neočekávejte, neb výsledek v benchmarku AnTuTu dosahuje jen lehce nad 45 tisíc bodů. Nejnáročnější hry tak mohou mít problém s plynulostí, případně se budou delší dobu načítat. To je například častý jev u hry Gear.Club od Gameloftu. Nezbytné asi také bude navýšení vnitřního 16GB úložiště pomocí slotu pro paměťové karty, neb po prvním zapnutí pro vás zbyde jen 10 GB.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • dostatečná RAM

Nelíbilo se nám:

  • výkon mohl být vyšší

Prostředí: Marshmallow a nádechem Nougatu

Menší zklamání přichází v prostředí. U nijak levného zařízení Samsung nasazuje postarší Android 6.0 Marshmallow. Aktualizace sice výhledově dorazí, ale takhle si výrobce zákazníky nenaláká. Na druhou stranu nutno dodat, že prostředí vychází z nejnovějšího TouchWizu a velmi se tak shoduje s prostředím modelů S7, které Android 7 aktuálně mají. Poznáte to například zcela přepracovaným nastavením, které je nově členěné do několika kategorií. V první chvíli se to může zdát méně přehledné, avšak po několika dnech zde budete jako doma.


Prostředí

Kladné body Samsung nabírá i za aktuální bezpečnostní záplaty, které se datují k letošnímu lednu. Celé prostředí pak převážně funguje velmi dobře, avšak tu a tam si lze povšimnout drobnějších zádrhelů v rychlosti reakcí či otevírání aplikací, a to zejména v případě, pokud jste byli zvyklí na výkonnější telefony. Ve střední třídě však nejde o nic vyloženě neobvyklého. Na druhou stranu, v cenové hladině kolem 9 tisíc Kč najdete i výkonnější stroje, jejichž prostředí běží plynuleji.

Líbilo se nám:

  • inovované prostředí
  • přehlednost

Nelíbilo se nám:

  • výrobce mohl nasadit Android 7.0

Multimédia: můžete se spolehnout

Volné chvíle ukrátí multimediální výbava. Zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomto ohledu rozhodně nedělal kompromisy a otevřete všechny známé typy videosouborů, filmy AVI nevyjímaje. Problém nenastane ani u vašeho oblíbeného filmu nebo seriálu, které doprovází externí titulky (například ve formátu SRT). Může se však stát, že narazíte na specifický kodek a nebude fungovat zvuk. To však řeší alternativní přehrávač MX Player, který lze dodatečně stáhnout. U hudby je tentokrát nasazen přehrávač od Googlu. Ten sice není po grafické stránce tak pěkný, ale je přehledný, svižný, rozdělí hudbu dle spousty požadavků a nepostrádá ekvalizér.


K prohlížení fotografií můžete využít jak předinstalovanou aplikaci Galerie, tak také Fotky od Googlu. Defaultní Galerie navíc umožní jednodušší úpravy fotek jako ořež, přidání filtrů a další drobnosti. Ve výbavě dále naleznete FM rádio s podporou RDS. Počet naladěných stanic zřejmě nebude nijak omezen, nám se jich povedlo chytit bezmála 50. Doplňme, že si vysílání své oblíbené stanice můžete také nahrávat.

Líbilo se nám:

  • propracované aplikace
  • FM rádio s RDS

Fotoaparát: tradiční jistota

Tradičně silný bývá Samsung v oblasti fotoaparátů. Galaxy A3 (2017) disponuje 13megapixelovým rozlišením a velkou jednotónovou přisvětlovací LED. Na optickou stabilizaci se nedostalo. Velmi se nám líbí prostředí fotoaparátu, kde se k nejdůležitějším volbám dostanete jednoduchým tahem prstu, což zásadním způsobem usnadňuje a zpříjemňuje ovládání. Dostalo se i na manuální režim, který však uživateli přílišnou volnost neposkytuje. Nastavit si můžete pouze vyvážení bílé, expozici a ISO. Naopak je zde nespočet různých speciálních filtrů, které dnes takříkajíc „letí“.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií patří k lehkému nadprůměrů v rámci střední třídy. Věrné barvy a dostatečná ostrost prakticky po celé ploše snímku vždy vítáme. Jisté potíže způsobuje ubývající světlo, kdy sice nenastupuje nijak výrazně šum, ale není tak snadné telefon udržet a pořídit ostrý snímek.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka pak se svými 8 megapixely jistě potěší všechny nadšence selfies. Dostalo se i na přisvětlení ve formě bíle zářícího displeje.

Prostředí při focení čelní kamerkou a ukázková fotografie

Do průměrných vod spadá záznam videa ve Full HD rozlišení a 30 snímky za vteřinu. Patrně průměrnost hardwaru pak zapříčinila, že chybí podpora 60 snímků za vteřinu, což je škoda.

Samsung Galaxy A3 (2017) (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • kvalita fotografií

Nelíbilo se nám:

  • poměrně chudý manuální režim

Telefonní funkce: neztratíte se

Aplikaci Telefon tvoří dvě hlavní obrazovky, které navíc může překrýt číselník pro vytáčení čísel. Přes ten můžete také přímo vyhledávat kontakty, což mnoho uživatelů jistě potěší. Samotné obrazovky jsou pak obsazeny protokolem hovorů a kontakty.

Trochu mi vadilo, že se mezi obrazovkami nemůžete přesouvat tažením do stran. Potažením přes některou položku v protokolu totiž danému kontaktu buďto zavoláte, anebo mu pošlete zprávu. Jde si na to zvyknout, ale osobně tomu nefandím. Stejnou funkci lze nalézt také v klasickém adresáři, kde už to má větší logiku, protože ten se skládá pouze z jedné obrazovky. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů: jméno, několik telefonních čísel či adres emailových schránek, adresy míst, IM kontakty, poznámky, webové stránky a například i přezdívku nebo vztah dané osoby vůči vám.

Co se samotné kvality hovoru týče, nikdy jsem nemohl žehrat nad nějakými problémy. Zvuk ve sluchátku je čistý a jasně srozumitelný. Obdobná spokojenost panovala i na druhé straně.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Zprávy a klávesnice: vše při starém

Samsung se stále drží svého standardního a osvědčeného editoru pro vytváření SMS/MMS zpráv, který funguje dle očekávání. Přímo z editoru lze přidat jak smajlíky, tak i přílohu (obrázek, video, zvuk, poznámka, moje poloha, vizitka) – v tu ránu se v závislosti na daném typu přílohy může stát z klasické SMSky MMS zpráva. Není ovšem problém nastavit jako defaultní editor SMS/MMS zpráv aplikaci Hangouts. Ta SMS/MMS komunikaci slučuje s Google chatem a videohovory. Výběr zůstává jako vždy pouze a jen na vás. Aplikace Hangouts prošla za svoji historii již mnohými aktualizacemi, které její používání značně vylepšily a zpříjemnily. Klávesnice od Samsungu je pohodlná, nechybí jí řádek s čísly a velikost celé klávesnice lze změnit. Hodila by se však vibrační odezva při stisku, která chybí.

E-mailovou komunikaci obstará hned dvojice aplikací, standardní E-mail a aplikace Gmail. Obě aplikace není nutné podrobně popisovat, vše funguje stejně jako u ostatních telefonů s operačním systémem Android. Ve standardní aplikaci si tedy nastavíte jakýkoliv jiný e-mailový účet (například i Exchange s notifikacemi v reálném čase) než Gmail.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Nelíbilo se nám:

  • klávesnici chybí vibrační odezva

Organizace času a GPS: na nic nezapomenete

Samsung Galaxy A3 (2017) skvěle poslouží i jako organizátor, neboť nabídne vše důležité. Začneme kalendářem, který funguje a vypadá téměř jako klasický kalendář od Googlu. Při měsíčním náhledu celý displej zabírají jednotlivé dny. V okénkách rovnou vidíte události. Pro větší přehled stačí na den ťuknout a otevře se menší okno, kde již vidíte podrobnosti. Kalendář vyniká v přehlednosti a rychlosti. Aktuální datum zvýrazňuje modrý kroužek, což zpříjemňuje orientaci. Kalendář lze zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu. Přehledná agenda samozřejmě taktéž nechybí.

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka. Předinstalované poznámky jsou velmi jednoduché, k zadanému textu však můžete přidat také fotografie/obrázky nebo mluvený komentář i kresbu. Samsung se již také nespoléhá jen na sadu aplikací Googlu a dává k dobrému i kompletní kancelářský balíček od Microsoftu. Najdete zde tedy Word, Excel, PowerPoint, poznámkovník OneNote, cloudové úložiště OneDrive a rovnou i předinstalovaný Skype. Je třeba dodat, že tyto aplikace nemůžete odinstalovat.

Samsung Galaxy A3 (2017) disponuje jak GPS modulem, tak ruskou alternativou GLONASS. Lokalizace trvá několik málo vteřin – samozřejmě hovoříme o situaci, kdy je povolené A-GPS. Bez povoleného datového připojení je lokalizace otázkou maximálně dvaceti vteřin, což ovšem stále považujeme za velmi dobrý výsledek, zvláště pak s přihlédnutím k faktu, že fixace probíhala v centru většího města. Na volném prostranství je celková doba i bez povoleného A-GPS zhruba o dalších 10 vteřin kratší. Pro navigaci využijete mapových podkladů přímo od Googlu, které lze využívat i offline.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • propracovaný kalendář
  • aplikace od Microsoftu

Datové funkce a internet: nezapomnělo se téměř na nic

Konektivitu Samsung nemohl podcenit a nabízí prakticky maximum možného. Na internet se podíváte skrze Wi-Fi (protokoly a/b/g/n/ac) nebo sítě LTE, kde jsou podporována všechna u nás využívaná frekvenční pásma. S okolím se spojíte buď pomocí kabelu nebo Bluetooth 4.2. Pro platby či párování příslušenství lze využít také technologii NFC a rozhodně potěší osazení USB-C konektoru. Výčet uzavírá podpora funkce USB host, kdy s patřičnou redukcí můžete k telefonu připojit například flash disk. Nedostalo se pouze na infraport, nad čímž lze přimhouřit oko.

Internetový prohlížeč

Na webu můžete surfovat skrze nativní prohlížeč Androidu nebo Google Chrome. Oba jsou opravdu svižné a výhodou Chromu může být překlad stránek do českého jazyka nebo provázanost s dalšími zařízeními, kde jste přihlášeni pod vaším Google účtem.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • nový konektor USB-C
  • nechybí NFC

Závěreční shrnutí: bez konkurence to jde hladce

Samsung nepřistoupil k žádným výstřelkům a napotřetí představil důstojný model střední třídy, který osloví všechny uživatele hledající co možná nejmenší telefon. V kvalitně zpracovaném těle se zvýšenou odolností dostanou povedený displej či kvalitní fotoaparát. Hardware je sice spíše průměrný, ale málokdy vás bude omezovat. Drobnější problémy představuje také hůře fungující čtečka otisků prstů. Jako celek však telefon funguje spolehlivě a během testování zanechal dobrý dojem. Verdikt kazí trochu vyšší cena blížící se 9 tisícům Kč, která ale u Samsungu není nijak překvapující.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Ani vyšší cena, která obvykle telefony sráží dolů, však Samsungu Galaxy A3 (2017) nemusí nijak zavařit. Jeho kompaktní velikost a solidní výbava je totiž velmi vzácná a výrobce si to velmi dobře uvědomuje. Novinka tak jistě nebude mít nouzi o zákazníky.

Konkurence

Vůbec největším konkurentem bude Sony Xperia X Compact, která rovněž padne dobře do ruky a disponuje výkonnějším hardwarem či většími paměťmi. Potěší i lepší výdrž. Na druhou stranu není tak odolná a aktuálně vyjde zhruba o 1 500 Kč dráž.

Sony Xperia X Compact

Opomenout nemůžeme ani Apple iPhone SE, který má ještě menší rozměry a chlubí se lepším hardwarem či fotoaparátem. Ztrácí však nepodporou paměťových karet a rovněž není nijak nadstandardně odolný. Jeho cena se pak již zásadně navyšuje, a to o 4 tisíce Kč.

Apple iPhone SE

Pakliže se obejdete bez odolnosti a překousnete o něco slabší hardware, můžete nadále sáhnout po předchozím Samsungu Galaxy A3 (2016) a ušetřit oproti novince téměř 4 tisíce Kč.

Samsung Galaxy A3 (2016)
samsung-galaxy-a3-2017
Klady
  • povedený vzhled
  • precizní zpracování
  • zvýšená odolnost
  • kompaktní rozměry
  • slušný zvukový výstup
  • kvalitní fotoaparát
  • nabídka konektivity
  • USB-C
Zápory
  • výkon mohl být vyšší
  • nevhodné umístění reproduktoru
  • starší Android 6.0
  • problémová čtečka otisků prstů
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Ivoš Jenerál
Ivoš Jenerál
Ono to s tou A3 2017 není zas tak špatný. Po 7 měsících používání S7 edge jsem chtěl něco menšího co se dá ovládat "opravdu jednou rukou" tak jsem si pořídil A3 2017 a musím říct, že jsem v pohodě i po několika týdnech používání. Mám tam rychlou kartu 128GB a v podstatě s ničím zásadním problém nemám (oproti S7 Edge). Samozřejmě, že fotky, displej a rychlost systému jsou horší, ale žádná tragédie to rozhodně není. Navíc jak je tu výše napsáno A3 2017 s displejem 4,7 a IP68 v podstatě žádnou aktuální konkurenci nemá!!! Nějakej číňan s trapným a málo svítícím 5-ti palcovým IPS displejem, horším foťákem atd. opravdu není konkurence. Je to jiný typ zařízení. Měl jsem i Z3Compakt, ale fotky hrůza, krytka při nabíjení to je zlo atd.
PS: nejsem zastáncem žádné značky. Poslední 3 roky jsem byl 2 roky na Apple (6,6s,6plus)
Dave
No nevim aby měl telefon v roce 2017 Android 6, 2GB RAM a jen 16GB ROM a stál 9 tisíc to je dost předražený. X Compact je asi lepší volbou.
Jan Kasik
Jan Kasik
Za toto chtít 9 tisíc - to může chtít jen Samsung
další konkurent
Redmi3S za 5 tis velikost téměř stějná 3GBRAM,32GBROM baterie 4100
ICE
Příplatek za značku je patrný, ale už teď cena padá. Navíc to zpracování je fakt skvělé a věřím, že hlavně některé dámy si jej pořídí jako šperk ke kabelce, když nebudou chtít utrácet za jablko (rozdíl stejně moc nepoznají). Největší zklamání je ta vnitřní paměť. Kdejaký Číňan má 32 GB a více.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze