Oficiálně: BlackBerry Playbook podporuje Android aplikace

1

Už od srpna 2010 se spekulovalo o tom, že Playbook, respektive jeho BlackBerry tablet OS od společnosti QNX, bude umět spouštět Android aplikace. Jednalo se však pouze o spekulace, ale těm je nyní konec. RIM v oficiální tiskové zprávě přímo potvrdil, že Playbook dokáže spustit všechny aplikace pro BlackBerry i Android!

BlackBerry Playbook přijde na trh již 19. dubna v USA, do Evropy dorazí zhruba o měsíc později

Pokud někdo váhal, že si nepořídí BlackBerry Playbook, protože na něj nebude dostatek aplikací, tak nyní je již pravděpodobně rozhodnutý. Dnes je již jasné, že na Playbook si již při uvedení na trh budete moci nainstalovat desítky tisíc aplikací.

TIP! Přečtěte si naše preview BlackBerry PlayBook: nový špičkový tablet s 1 GHz dvoujádrem

RIM si dal za cíl připravit pro Playbook více než 4 000 aplikací, které by byly v AppWorldu v den zahájení prodeje Playbooku. Zda se jim tento závěr povedl nevíme, nedostatkem aplikací však rozhodně trpět nebude. Díky podpoře všech stávajících aplikací BlackBerry a také aplikací pro Android bude již od začátku výběr opravdu bohatý. Uživatelé Playbooku sice nebudou moci přímo stahovat z Android Marketu, ale vývojáři budou moci jednoduše své aplikace vzít tak jak jsou a zveřejnit je na BlackBerry AppWorld. A na internetu se také povaluje spousta instalačních balíčků.

BlackBerry PlayBook

Kromě této skvělé zprávy RIM také oznámil:

  • uvolnění C/C++ Development Kit a potvrzení nativní podpory pro C/C++ vedle HTML5, Flash a Adobe AIR
  • podpora předních herních enginů - Ideaworks Labs (AirPlay) and Unity Technologies (Unity 3)

V tiskové zprávě se hovoří hodně právě o možnostech portace Android aplikací na operační systém BlackBerry Tablet OS, který vychází ze systému QNX Neutrino. Kromě této novinky se ve zprávě dočteme také o vývojářských nástrojích a možnostech, které BlackBerry Playbook vývojářům dává. Jendá se například o podporu HTML, Adobe AIR či plnou podporu Adobe Flash. Dále bude letos v létě uvolněna veřejná beta verze BlackBerry Tablet OS Native Development Kit (NDK), který umožní vývojářům vytvářet moderní multivláknové nativní C/C++ aplikace s vysokým výkonem. Vývojáři mohou vytvářet pokročilé 2D a 3D aplikace a speciální efekty s využitím programovatelných shaderů hardwarově akcelerovaného OpenGL ES2.0.

Celou tiskovou zprávu a další detaily si můžete přečíst zde - http://press.rim.com/release.jsp?id=4935 (anglicky)

Technické parametry BlackBerry PlayBook

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 194 × 10 mm, 425 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 456), , video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémBlackBerry PlayBook OS
Akumulátor5 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, ?