Nové iPhony by mohly podporovat satelitní připojení, ale pouze pro případ nouze

aktualizováno
Nové iPhony by mohly podporovat satelitní připojení, ale pouze pro případ nouze
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Předpovídá to uznávaný analytik Ming-Chi Kuo
  • O připojení by se měl postarat speciálně upravený Snapdragon X60
  • Jako operátor by mohl figurovat Globalstar
  • V případě nouze půjdou zasílat zprávy na tísňová čísla a nouzové kontakty

Aktualizováno 31. 8. 2021

Pokud jste si říkali, že satelitní telefonování z běžného iPhonu zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda, pak jste se nemýlili. Zpravodajský web bloomberg.com přináší informaci, že i přesto nové iPhony satelitní spojení využijí. Avšak pouze v případě nouze. Služba se nejspíše bude jmenovat Emergency Message via Satellite a bude určená pro zasílání zpráv na tísňová čísla a nouzové kontakty v případě, že nebudete mít standardní pokrytí.

U zpráv pro záchranné složky se telefon bude snažit zjistit, o jakou mimořádnou událost se jedná. Rovněž bude umět odeslat vaši aktuální polohu a lékařské záznamy z aplikace Zdraví. U zpráv pro kontakty zase Apple zajistí, aby se jim mobil ozval i v případě, že mají zapnutý režim Nerušit.

Původní informace z 30. 8. 2021

Satelitní telefony kvůli jejich ceně (hlavně pak hovorného) vídáme především ve filmech. Rozdíl od běžných telefonů je patrný hned na první pohled a spočívá v masivní anténě. Proto je pro všechny překvapením, že uznávaný analytik Ming-Chi Kuo pro macrumors.com předpovídá, že se tato funkce objeví v iPhonech s číslem 13 v názvu.

Své tvrzení opírá o objednávky upravených čipů Qualcomm X60, které by vedle jiných sítí měly zvládnout i komunikaci s LEO (Low Earth Orbit) satelity. Ačkoli se v této souvislosti nejvíce hovoří o projektu Starlink společnosti SpaceX, Apple podle Kua sáhne po jiném operátorovi, kterým je Globalstar.

Apple se podle předpovědi bude snažit celý systém udělat co nejjednodušší. Bude spolupracovat s určitými operátory, kteří pak uživatelům nabídnou roaming se sítí Globalstaru. Lze tak předpokládat, že minimálně v počátcích bude služba omezena na USA. Také bude zajímavé sledovat, jak se Apple vypořádá s nutností speciální antény. Pokud nepřijde s nějakou převratnou technologií, pak ji nejspíše nabídne jako samostatné příslušenství, které lze k telefonu připojit kabelem nebo možná i bezdrátově.

Diskuze ke článku
Peter Galajda
Peter Galajda
To mi pripadá dosť nepravdepodobné, doteraz Apple nezvláda stále pripojenie na 5G a zrazu by boli schopný pripajať sa na satelit ? Cena satelitných telefonov a hlavne ich veľkost a veľkosť baterie nieje len tak bezdôvodná.
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
Za mě je to blbost, jednou určitě ano, ale teď těžko

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze