Odborníci z Kaspersky varují před nebezpečnou kopií virální aplikace FaceApp

Odborníci z Kaspersky varují před nebezpečnou kopií virální aplikace FaceApp
  • Společnost Kaspersky upozorňuje na falešnou verzi aplikace FaceApp
  • Kopie populární aplikace v sobě ukrývá adwarový modul označovaný jako MobiDash

Včera večer jsme vás informovali o aplikaci FaceApp, kolem které se strhla velká diskuze poté, co vývojář Joshua Nozzi vyslal poplašnou zprávu, za což se následně omluvil i na svém osobním blogu. Podle dat společnosti Kaspersky však FaceApp přeci jen představuje bezpečnostní hrozbu, nikoli však původní aplikace, nýbrž její kopie. Ta se na první pohled tváří jako certifikovaná verze FaceApp, ve skutečnosti však byla vyvinuta s cílem infikovat zařízení uživatelů adwarovým modulem označovaným jako MobiDash.

Po stažení této aplikace z neoficiálních zdrojů a jejím nainstalování se zobrazí falešné hlášení o chybě. Aplikace se následně na oko odstraní. Škodlivý modul obsažený v aplikaci nicméně na zařízení zůstává schovaný a zobrazuje reklamy. Podle informací Kaspersky se s tímto problémem za poslední dva dny setkalo okolo 500 unikátních uživatelů. K první detekci tohoto škodlivého programu došlo ve středu 17. července. Prozatím bylo objeveno bezmála 800 různých modifikací tohoto modulu.

Kyberzločinci stojící za vývojem MobiDash často ukrývají svůj adware v programech, které se na první pohled tváří jako oblíbené aplikace nebo služby. Vzhledem k tomu, že falešná verze FaceApp měla během pár dnů stovky obětí, můžeme bohužel ještě očekávat jejich strmý nárůst. Chceme proto uživatele nabádat k tomu, aby si nestahovali aplikace z neoficiálních zdrojů a chránili svá zařízení bezpečnostními programy,“ komentuje Igor Golovin, odborník na kybernetickou bezpečnost ze společnosti Kaspersky.

Stáhnout FaceApp

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze