ZTE Blade Q
recenze

ZTE Blade Q

Levný plasťák pro nenáročné

ZTE Blade Q je dalším telefonem s operačním systémem Android, který se snaží zaujmout především nízkou cenou, vše ostatní je až na druhém místě. My se dnes podíváme na to, jak si Blade Q vedl v běžném provozu a také na to, čím vším by vás mohl k případné koupi přesvědčit. Konkurence v této cenové kategorii je sice velká, Blade Q se ale rozhodně nevzdává.

ZTE Blade Q je „základní stavební kámen“ řady Blade Q, kterou společnost ZTE představila již v listopadu minulého roku. Se svojí úhlopříčkou 4,5 palce je pomyslnou „zlatou střední cestou“, model Blade Q Mini a Blade Q Maxi míří přeci jenom trochu do jiné kategorie, výbava je ale ve všech třech případech celkem podobná. Blade Q měl od samého počátku ambice stát se dalším prodejním „trhákem“, bestsellerem, chcete-li, a to především díky nízké cenovce, zajímavému, oblému, designu a také díky „papírově“ obstojné funkční výbavě.

Nepřehlédněte:

ZTE Blade Q na oficiálních snímcích

Technické parametry ZTE Blade Q

Kompletní specifikace
Konstrukce135,5 × 67,8 × 9,8 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (480 × 854 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 3 900 Kč

ZTE Blade Q – rychlý videopohled

Obsah balení

  • ZTE Blade Q
  • cestovaní nabíječka s USB konektorem
  • nabíjecí a synchronizační microUSB kabel
  • pecková sluchátka
  • dokumentace a záruční list

Design a konstrukce: sněhobílý otazník

Už samotný design vzbuzuje spoustu rozporuplných emocí. Těm, kterým jsou zakulacené hrany sympatické, by se telefon mohl líbit, naopak všichni, kteří upřednostňují ostře řezané rysy, budou trochu v rozpacích. Co by ovšem mohlo potěšit většinu, je bílé barevné provedení, které v záplavě černých zařízení působí svěžím dojmem. Když se podíváme na Blade Q jako na celek, potěší, že ZTE neexperimentovalo a design telefonu je tedy poměrně čistý. Narušují ho tak pouze průzory senzorů a sekundární kamery, to je ale celkově nevýhoda bílých telefonů. Přední části se snaží dominovat 4,5palcový displej, bohužel se okolo něj rozprostírají poměrně široké rámečky, velký prostor je i nad a pod displejem, ten je ale v rámci mezí účelně zaplněn. Telefon je pochopitelně kompletně plastový a to včetně stříbrné lišty táhnoucí se po obvodu telefonu, ta se alespoň opticky snaží imitovat leštěný hliník. Bohužel ne zrovna úspěšně.

ZTE Blade Q v celé své kráse

Na spodní straně naleznete trojici senzorových kláves ve standardním rozložení, tedy zleva se jedná o šipku zpět, tlačítko domů a kontextové tlačítko. Senzory jsou viditelně odlišeny popisky, jsou navíc podsvícené, s jejich ovládáním a orientací tedy nebude problém ani za zhoršených světelných podmínek. Nad displejem nalezneme kromě miniaturní mřížky sluchátka také průzory nezbytných senzorů, jakými jsou senzor jasu a senzor přiblížení. Hned vedle se nachází čočka sekundární kamery pro videohovory a notifikační LED dioda, která je na dnešní poměry celkem velká, což není na škodu, alespoň se nestane, že byste zmeškané události přehlédli. Více toho na přední straně nehledejte, celý dojem z telefonu nekazí ani zbytečné, lesklé logo výrobce.

ZTE Blade Q ze všech stran

Podíváme se také na boky telefonu. Ten pravý můžeme přeskočit rovnou, na jeho spodní části se nachází pouze miniaturní výřez pro nehet, díky kterému kryt snáze sejmete. Na levém boku pak nalezneme pouze kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, to je však poměrně zapuštěné a jeho ovládání není zrovna dvakrát pohodlné. To samé lze říci o tlačítku pro vypnutí/zapnutí displeje na vrchní straně telefonu. Vedle něj se nachází také 3,5milimetrový jack konektor pro sluchátka. Spodní strana telefonu ukrývá kromě nezbytného mikrofonu také vstup microUSB konektoru, který v tomto případě není chráněn žádnou krytkou. Na zadní straně telefonu pak nalezneme čočku integrovaného fotoaparátu, hned pod ní se nachází přisvětlovací LED dioda. Hlasitý reproduktor si své místo našel na spodní straně zadního krytu. Vzhledem k umístění a mírnému zakulacení zadního krytu, respektive bočnice, není jeho výstup úplně odstíněn i při položení na stůl se vyzvánění neutlumí.

ZTE Blade Q

Zadní kryt je snímatelný a není ničím zajímavý, jedná se o matnou verzi, takže jeho povrch není klasickým lapačem na otisky prstů. Kryt je navíc trochu měkčený, to působí nejenom příjemně, ale zamezí to také nechtěnému vyklouznutí telefonu z ruky. Sejmutí krytu není tak náročné jako u „vaničkovitých“ typů, přesto jsou i v tomto případě zapotřebí delší nehty. Pod ním se pak nachází slot pro microSIM a microSD kartu, potěší také uživatelsky vyměnitelná baterie. Samotný zadní kryt je asi největší slabinou celého konstrukčního zpracování.

I když na svém místě drží, při sebemenším zmáčknutí vydává nepříjemné zvuky, což na příjemném dojmu zrovna nepřidá. Pro úplnost zmíníme také rozměry telefonu. Celkové rozměry telefonu činí 135,5 milimetru na výšku, 67,8 milimetru na šířku, hloubka se přitom zastavila na 9,8 milimetrech. Hmotnost telefonu je pak celkem příjemných 140 gramů. Co tedy říct závěrem této kapitoly? Design telefonu nemusí sednout každému, konstrukční zpracování ale rozhodně nepotěší. Když k tomu přičteme obyčejně plastové materiály, je jasné, že zpracování nebude ten důvod, pro který si budete ZTE Blade Q kupovat.

Baterie a výdrž: mírný nadstandard potěší

Pod zadním krytem nalezneme uživatelsky vyměnitelnou baterii s kapacitu 1 800 mAh, což je vzhledem k výkonnostní složce telefonu dostatečná hodnota – to konečně potvrdil i samotný test zařízení. Bez problému tedy při běžném používání dosáhnete na jedno a půl denní, respektive dvou denní výdrž. Běžné používání zahrnuje několik hovorů denně, odeslání desítky SMS zpráv, 2 hodiny brouzdání po internetu, vyfocení několika fotografií a hodinu poslouchání vašich oblíbených MP3 skladeb.

Pod zadním krytem naleznete baterii s kapacitou 1 800 mAh

Pokud ovšem do hry zapojíte GPS navigaci, časté připojení pomocí Wi-Fi a hraní náročnějších her, výdrž pochopitelně rapidně klesá a ze ZTE Blade Q se při troše snahy stane maximálně jednodenní smartphone, což je ale bohužel dnešní standard. V tomto směru ale potěší, že je baterie bez problému vyměnitelná, není tedy problém dokoupit za pár stokorun baterii náhradní a nosit ji v případě potřeby s sebou.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 360p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 29 minuty, což je lehce nadprůměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá lehce nadprůměrnou dobu, konkrétně 1 hodinu a 48 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 2 hodiny a 24 minut.

Zvuk: nad očekávání kvalitní

Kdo by od ZTE Blade Q čekal nějaké zázraky, co se zvukového výstupu týče? Asi nikdo. Ale ZTE se tak úplně nevzdalo a celkem příjemně překvapilo. Nejenom, že je zvuk z telefonu opravdu hlasitý, a tak je hodně velký problém jeho výstup přeslechnout, on je ale i poměrně kvalitní. Pokud nenastavíte hlasitost na maximum, nejedná se rozhodně o žádný propadák. Vzhledem k tomu, že ZTE nekoncipovalo Blade Q jako hudební telefon, nemáme proti jeho výkonům sebemenší výtky.

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně

Zaměříme se také krátce na zvukový výstup do sluchátek. Ta v balení jsou pouze pecková a nepříliš kvalitní, přesto nenáročné posluchače neurazí. Vyzkoušeli jsme také sluchátka vlastní. Zvuk je na tom obdobně jako v případě kvality hlasitého reproduktoru. Nenáročnému a středně náročnému hudebnímu fanouškovi zvuk z ZTE Blade Q postačí, ten náročnější si pro poslech svých oblíbených skladeb vybere zařízení z trochu jiné kategorie.

Displej: reklama na mlhu

Jedním z největších zklamání je jednoznačně 4,5palcový IPS displej, kterým ZTE Blade Q disponuje. Rozlišení se zastavilo na hodnotě WVGA (tedy 800 × 480 pixelů), což by ještě nemuselo být tak špatné, kdyby ovšem bylo vše ostatní v naprostém pořádku. A to bohužel není. Začneme ale pozitivně pozorovacími úhly, které jsou vzhledem k celku velmi povedené. Špatné by to nebylo ani s podáním barev, kdyby ovšem nebylo „mlhy“, respektive bílého oparu, který vše zastiňuje. Asi největším zklamáním je ale nízká maximální možnost jasu.

Displej se bohužel příliš nepovedl

U většiny telefonů není potřeba, abyste jas displeje nastavovali na maximum, u ZTE Blade Q je to pravý opak, bez maximální intenzity se displejem „pokocháte“ jenom v tmavějším prostředí, na přímém slunci si už pak ani „neškrtnete“. Jde o velmi omezující vlastnost telefonu, displej by mohl být vzhledem k cenové kategorii ucházející, bohužel nízký jas a jakýsi opar všechna pozitiva dokonale odboural. Když k tomu přičteme nízké rozlišení a tudíž pouhým okem viditelný rastr displeje, nemůžeme jinak než udělit ZTE Blade Q další velké mínus.

Hardware: dvě jádra nestačí, drahoušku

ZTE Blade Q se „chlubí“ dvoujádrovým procesorem Mediatek 6572 s taktem na každém jádru 1,3 GHz, jako grafický akcelerátor byl použit čip ARM Mali-400 MP. Paměť RAM se pak zastavila na dostatečné hodnotě 1 GB (po spuštění je k dispozici zhruba 400 MB), vnitřní paměť je také nízká, konkrétně 4 GB (po spuštění je k dispozici zhruba pouhých 1,8 GB). Není ovšem problém rozšířit ji pomocí paměťových karet microSD, a to až do velikosti 32 GB. Jako operační systém byl samozřejmě použit Android, zde konkrétně ve verzi 4.2.2 Jelly Bean, o případné aktualizaci na alespoň verzi 4.3 Jelly Bean prozatím nepadlo ani slovo.

Výsledky benchmark testů

Uživatelské prostředí: a kde je ta optimalizace?

A co grafická nadstavba? Díky bohu, téměř žádná. ZTE Blade Q by se mohl postavit vedle dalších přístrojů z Číny, které částečně pozmění ikony, odstraní některé vychytávky a..? Prodáváme. Jinak řečeno, ZTE se žádnou svoji grafickou nadstavbou nechlubí, což je vzhledem k výkonu telefonu dobrá zpráva. Změny oproti syrovému Androidu jsou opravdu minimální, například již zmíněné ikony prošly mírnou obměnou. Začneme u zamykací obrazovky. Už od verze 4.2 Jelly Bean je telefonům s Androidem umožněno přidat na zamčenou obrazovku rychlý přístup k aplikacím. Bohužel, u modelu Blade Q tato možnost chybí, tedy například pro spuštění fotoaparátu musíte telefon nejprve odemknout. Škoda. Jedna výjimka tu ale přece jenom je. V případě aktivního přehrávače hudby se můžete odsunutím widgetu hodin dostat do widgetu přehrávače, kde můžete mezi skladbami listovat, případně přehrávání pozastavit.

Prostředí systému

Odemknutí telefonu je také trochu nestandardní, místo odsunutí kolečka zámku stačí na kolečko zmáčknout a chvíli ho podržet. Nechybí ani nápověda, přesto si na tento styl odemknutí budete muset chvíli zvykat, jedná se tak o změnu nepříliš vítanou. Po vstupu na úvodní obrazovku vás již nic nepřekvapí a nebýt trochu jiných ikon, máte před sebou čistý Android, což dokazuje i menu aplikací, které žádnou změnou neprošlo. Jedinou „vymožeností“ je pak dvojité sesunutí notifikační lišty, kterým se dostanete přímo mezi rychlé přepínače (klasicky Wi-Fi, Bluetooth, mobilní data, jas atd.). Klasickým sesunutím se dostanete mezi poslední zmeškané události. Za tuto drobnost ZTE chválíme, není potřeba zbytečných přepínačů, které práci stejně jenom zdržují.

Prostředí systému

K dispozici máte také některé předinstalované tapety, ty jsou v podání ZTE celkem povedené, nastavit si můžete také některou ze živých tapet, to ale nedoporučujeme. Telefon má už tak „co dělat“, aby se se svým výkonem postaral o průměrnou rychlost, živé tapety celkově práci ještě více zdržují. Vzhledem k nízké paměti RAM se stejně stávalo, že v případě jejího nedostatku se živá tapeta automaticky deaktivovala, aby nějaké to místo uvolnila. Celkově výkon telefonu dostačuje na běžnou práci případně některé základní hry, jako jsou Angry Birds a Fruit Ninja, i u těch se ale občasnému „zaškobrtnutí“ nevyhnete. Hraní náročnějších 3D her je pak už spíš nereálné, telefon danou hru buď vůbec nespustí, nebo je snímkovací frekvence tak nízká, že je titul stejně téměř nehratelný (viz například Asphalt 8 a další). Hráči ale stejně sáhnou po telefonu z jiné cenové kategorie, všem ostatním by výkon telefonu pro běžné hraní mohl postačovat.

Prostředí systému

Multimédia: standard podle pravítka

Také ZTE Blade Q dokáže poměrně dobře ukrátit vaše dlouhé chvíle. Předinstalované hry v telefonu sice nehledejte, na to je však připraven Google Play, ve kterém naleznete stovky zajímavých herních titulů (i když se počet trochu snižuje, o funkčnosti 3D her jsme již mluvili). Integrovaný přehrávač videa si bez problému poradí s HD videi v různých formátech včetně oblíbeného .avi, s titulky si však rady neví. Pro tyto případy tedy doporučujeme stáhnout doplňkový přehrávač. Pro přehrávání hudby si ZTE přichystalo obligátní aplikaci Hudba Play, která se postará o bezproblémovou synchronizaci včetně detailnějšího nastavení ekvalizéru.

Multimédia

Nechybí ani standardní přehrávač, výběr je tedy na vás. Pro prohlížení vašich snímků či obrázků je v ZTE aplikace Galerie, která poslouží i jako primitivní grafický editor, ve kterém můžete fotku ořezat, otočit, přidat jeden z efektů nebo rámečků. Nechybí ani aplikace Fotky, ta zase poslouží k jednoduché synchronizaci a opět nabídne primitivní grafický editor. Pro složitější úpravy opět doporučujeme stažení některého z doplňkových grafických editorů. Multimediální nabídku funkcí završuje FM rádio s RDS, to jako obvykle funguje až po připojení dodávaných sluchátek, která fungují jako anténa.

Fotoaparát: momentky a přílohy

Ještě něž se podíváme na samotnou kvalitu fotek, zaměříme se krátce také na prostředí aplikace Fotoaparát. ZTE si prostředí tak trochu uzpůsobilo podle svého, což v tomto konkrétním případě rozhodně není na škodu. Prostředí působí velice přehledně a vše důležité je dostupné bez nutnosti najíždět do podrobného nastavení, což hodnotíme velice kladně. Hned z úvodní obrazovky aplikace Fotoaparát můžete nejenom vyfotit snímek, ale také natočit videoklip, zapnout/vypnout přisvětlovací LED diodu, nastavit samospoušť, přepnout na přední kameru, zapnout rozpoznání obličeje, vytvořit panorama a zapnout HDR režim. V podrobnějším nastavení pak naleznete možnost zapnutí údaje o poloze snímku, expozici, barevný efekt a scénický režim, nechybí rovněž nastavení vyvážení bílé a potlačení blikání. Prostředí fotoaparátu se tedy povedlo a ani v nastavení nechybí nic důležitého.

Prostředí aplikace Fotoaparát

ZTE Blade Q nabízí 5Mpx fotoaparát, jeho rozlišení je tedy konkrétně 2 560 × 1 920 pixelů. Výsledné snímky ovšem „papírovým“ kvalitám bohužel příliš neodpovídají. Barevné podání je ucházející, na druhou stranu má ZTE velký problém s přepaly a ostrostí na okrajích snímku, nepotěší ani pomalé ostření. Vzhledem k cenové relaci přístroje jsme žádné zázraky neočekávali, přesto se jedná o zklamání. Pochválit ale musíme výkon přisvětlovací LED diody. Použít ji samozřejmě můžete i jako nouzovou svítilnu. V případě, že vše ponecháte na automatice, (na kterou ale bohužel, jak jsme již zmínili, není příliš spolehnutí) je velikost výsledné fotografie v plném rozlišení zhruba 1,2 MB. Kromě obyčejných snímků můžete pořizovat také panoramata svého okolí, dostupné je také HDR a některé speciální efekty (černobílá, sépie, negativ a další).

Čočky fotoaparátů

Kvalitu snímků můžete ohodnotit sami na následujících testovacích příkladech. Dodáme jen, že přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení 0,3 Mpx a její výsledné snímky/videoklipy se hodí maximálně pro prohlížení na displeji mobilního telefonu, případně jako příloha multimediální/e-mailové zprávy.

Snímky v plném rozlišení
Snímky v plném rozlišení (automatický režim)

Videokamera

Kvalita fotografií není příliš valná, to samé bohužel musíme říci také o kvalitách videokamery. ZTE Blade Q dokáže nahrávat video v HD rozlišení, tedy konkrétně 1 280 × 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Stejně jako fotoaparát, tak i videokamera trpí na přepaly, špatné je to také s ostrostí. Pochválit ale musíme dostatečnou snímkovací frekvenci, tedy plynulost a poměrně věrné barvy. Samozřejmě i v tomto případě je znát absence jakékoliv (byť už jen softwarové) stabilizace obrazu. Přibližně 20sekundový videoklip pak paměti telefonu „ukousne“ zhruba 20 MB. Co se týče nastavení, moc možností (oproti fotoaparátu) bohužel nemáte. Můžete vypnout/zapnout mikrofon, nastavit interval časosběru a také nastavit kvalitu videa (na výběr máte z možností QCIF, HVGA, VGA a HD).

ZTE Blade Q (testovací video) – 720p, exteriér

Navigace

ZTE Blade Q samozřejmě nabídne také GPS modul, rychlostí fixace však není bůhvíjaká. Bez A-GPS si na zaměření polohy počkáte přibližně minutu, s povoleným internetovým připojením se čas zaměření zkrátí přibližně na polovinu. Pokud už ovšem telefon polohu zaměří, nepustí ji. Nic tedy nebrání tomu, využít Blade Q jako mapové podklady, nebo automobilovou navigaci.

Navigace

To zajistí standardně předinstalované aplikace, tedy Mapy a Navigace od Googlu. Ty ke svému chodu potřebují internetové připojení, část map si ale bez problému uložíte do mezipaměti. K plánování cesty a vyhledávání zájmových bodů je však internet nutností. V paměti telefonu nalezneme také navigační aplikaci Route 66, ta je však dostupná pouze pro prohlížení mapových podkladů, navigaci je nutné dokoupit samostatně, stejně jako mapové podklady pro další vybrané země. Hlavní výhodou Route 66 (a dalších podobných) je samozřejmě možnost off-line provozu, což ocení především uživatelé bez datových balíčků.

Telefonní funkce: vážně, beze změny

Základem každého mobilního telefonu jsou telefonní funkce, ZTE Blade Q není výjimkou, žádné překvapení ale nečekejte. Přesto se na ně ale v krátkosti podíváme. Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Nejčastěji volané kontakty se navíc zařadí na vrch telefonního seznamu pro co nejlepší přístupnost a přehlednost, což potěší. Opět se tedy žádné překvapení nekoná, vše ale funguje tak jak má, a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+. Kvalita hovoru je průměrná, žádný odhlušující mikrofon na těle bohužel nenajdeme. Maximální hlasitost je ale dostatečná, proto nenastane problém ani na rušenější ulici.

Prostředí aplikace Telefon

Organizační funkce: je to Android

Co se týče organizačních funkcí je ZTE vybaveno stejně kvalitně, jako vlastně všechny telefony s operačním systémem Android. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou sice opět velmi jednoduché, ale do začátku jistě postačí. Další alternativy jako vždy naleznete na Google Play, doporučit můžeme například nedávno aktualizované Google Keep. Aplikace Hodiny zastřešuje jak budík, tak i stopky a nezapomnělo se ani na praktický časovač.

Hodiny, budík, časovač, kalkulačka, kalendář, Evernote

Nechybí ani aplikace kalkulačka, ta kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let. Na moment se také zastavíme u předinstalovaných, respektive bonusových aplikací, které Blade Q obsahuje. Potěší prohlížeč Kingsoft Office s možností vytváření dokumentů, poznámky Evernote, navigace Route 66 Maps + Navigation (s nutností dokoupit mapové podklady) a v neposlední řadě také klienti Twitter a Facebook.

Zprávy a e-mail: kdo čekal překvapení?

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání stáhnout aplikaci Hangouts a telefon přinutit, aby ji používal jako defaultní aplikaci. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy, animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Chat od SMS zprávy jednoduše odlišíte pomocí popisku u kontaktu. Konečné rozhodnutí je ale jako vždy na vás. Pro zadávání textu poslouží klávesnice TouchPal, ta se chlubí poměrně podrobným nastavením.

Zprávy a e-mail

Pro e-mailovou komunikaci pak dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ta podporuje většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás, která doména hostí váš e-mail. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí. Zkrátka Android, jak ho známe.

Internet a konektivita

ZTE Blade Q sice nabídne přeinstalovaný prohlížeč Google Chrome, jako defaultní prohlížeč však poslouží ten standardní, „androidovský“. K dispozici je konektivita zahrnující Wi-Fi (802.11 b/g/n), HSPA: 21 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0. EDGE a GPRS netřeba zmiňovat, to už je samozřejmostí. To, že ZTE nezahrnula do výbavy také LTE je vzhledem k ceně pochopitelné, je ovšem škoda, že se nedostalo alespoň na tolik oblíbené NFC. Žádný nadstandard tedy nehledejte. Konektivita sice ničím nevyniká, přesto nabízí vše potřebné.

Závěr a zhodnocení: bude to mít těžké

Co říci závěrem? Přijde nám, že jsme se po čas testování snažili více, než samotný telefon. Všude tam, kde by telefon mohl papírovou výbavu vyniknout, nabízí jen průměr, nebo spíše podprůměr a tam, kde se od jeho výsledků neočekává nic, je ještě hluboko pod očekáváním – viz například fotoaparát a videokamera, jejichž výsledky se hodí maximálně tak pro prohlížení na displeji telefonu. A když už jsme u displeje, ten se také nepovedl. Předpoklady ke kvalitnímu zobrazení by měl, od technologie IPS jsme ale očekávali příliš. Celý displej je zahalen jakousi mlhou, špatné je to také s maximální hodnotou jasu, displej je na přímém slunci téměř nečitelný. Pokračovat můžeme špatnou optimalizací systému a konečně také špatným zpracováním, plast bychom ještě vzhledem k cenové kategorii byli ochotni odpustit. Ostatní výrobci ale ukázali, že vyrobit pevný kus hardwaru není takový problém, a to i v cenové kategorii do 4 000 Kč (viz například nedávno recenzovaný Huawei Ascend Y530).

Zaslouží si vaši pozornost?

Abychom pouze nekritizovali, musíme kromě nízké ceny vyzdvihnout ucházející hlasový výstup hlasitého reproduktoru a také poměrně nadstandardní výdrž baterie. Design telefonu se také může některým zalíbit, velmi dobré je to i s celkovou ergonomií, vzhledem k zakulaceným rohům se telefon velmi dobře drží. Bílá barva telefonu navíc dodává svěží vzezření. Taktéž musíme pochválit výraznou notifikační LED diodu, kterou rozhodně nepřehlédnete. Jak se ale sami můžete přesvědčit, negativa převažují, a proto je konečný verdikt spíše negativní. ZTE Blade Q rozhodně potenciál měl, bohužel ho však dostatečně nevyužil. Hlavní roli při nákupu tak budou hrát sympatie k designu, případně ke značce samotné, kvůli výbavě si ho ale zřejmě nikdo kupovat nebude. Podíváme se také na konkurenci, které má ZTE Blade Q i v této cenové kategorii více než dost.

Huawei Ascend Y530

Prvním konkurentem by mohl být například nedávno testovaný Huawei Ascend Y530. Ten nabídne 4,5palcový displej s WVGA rozlišením, 5Mpx fotoaparát s možností natáčet HD video nebo třeba 512 MB paměti RAM. I přesto všechno je však jeho prostředí skvěle optimalizované, grafická nadstavba od Huawei navíc nepůsobí nijak přeplácaným dojmem a je opravdu k užitku. Integrovaná paměť se zastavila na hodnotě 4 GB, nechybí však slot pro paměťové karty. Po Huawei Ascend Y530 sáhnou především ti, pro které je optimalizace systému na prvním místě, někoho také možná osloví „hranatější“ design. Cenovka se zastavila na zhruba 3 800 Kč.

Huawei Ascend Y530

Sony Xperia M

Dalším konkurentem dnes recenzovanému ZTE by mohla být například Sony Xperia M. Ta za velmi podobnou cenu (zhruba 3 500 Kč) nabídne 4palcový displej s WVGA rozlišením, 1 GB operační paměti RAM a 5Mpx fotoaparát. Nechybí ani podpora paměťových karet microSD. Xperia M potěší také podporou NFC, které je v této cenové kategorii spíše výjimkou. Xperia M je navíc dostupná v mnoha zajímavých barevných variantách.

Sony Xperia M

Alcatel OneTouch IDOL Mini

Skvělou alternativou k ZTE Blade Q by mohl být i Alcatel OT IDOL mini. Ten za cenu zhruba 3 400 Kč nabídne 4,3palcový WVGA IPS displej, potěší rovněž nízká tloušťka 7,9 milimetrů a hmotnost 96 gramů. Paměť RAM se ustálila na hodnotě 512 MB, integrovaná baterie nabídne kapacitu 1 700 mAh. O svižný chod systému Android se přitom stará dvoujádrový procesor s frekvencí 1,3 GHz.

Alcatel OneTouch IDOL Mini

Nokia Lumia 520

Kvalitní stálicí mezi levnými telefony je pak Nokia Lumia 520 s operačním systémem Windows Phone 8. To za předpokladu, že byste chtěli alternativu s odlišným operačním systémem. Za cenu 2 990 Kč dostanete sympatický telefon s úhlopříčkou 4 palce, rozlišení je pak standardních 800 × 480 pixelů. Fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx. Paměť RAM se zastavila na hodnotě 512 MB, interní paměť 8 GB pak lze rozšířit pomocí paměťových karet microSD.

Nokia Lumia 520
zte-blade-q
Klady
  • nízká cena
  • výrazná notifikační LED dioda
  • výdrž baterie
Zápory
  • podprůměrný displej
  • kvalita fotoaparátu a videokamery
  • kvalita zpracování a použité materiály
  • pomalé prostředí a občasné záseky
Diskuze ke článku
Adam
Bulvární nadpis. Proč u S5 nebylo drahý plasťák pro nenáročné?
lojza
Mínusy
podrpůměrný displej
:o)))

ZTE prusce kleslo nejen v mych ocich, jejich produkce (aspon ta co se do evropy dovazi) jsou same smejdy... to si nekoupi snad nikdo kdo ma rozum. Kdyby aspon odnoz Nubia mela nejake reprezentativni kousky...ale ani to se nekona. Nubia Z5 mini je stale nabizena, ale nepodpora evropskeho LTE a ne moc idealni baterie ji srazi dolu.
Marphy
Nevím, kde jste přišli na to že lumia 520 stojí 3800, když ve většině kamenných obchodů stojí 2.990,-
Jan
Jestliže kvúli nenažranosti systému (i s 1GB RAM) u tohoto ZTE nedoporučujete ani nastavení živých tapet, protože telefon má už tak „co dělat“, aby se se svým výkonem postaral o průměrnou rychlost a hraní 3D her jako Asophalt 8 je pak na něm už spíš nereálné, protože hru buď vůbec nespustí, nebo je snímkovací frekvence tak nízká, že je titul stejně téměř nehratelný, tak bych jednoznačně doporučil Nokii Lumia 520. Nemá absolutně žádné problémy s rychlostí prostředí a to ani po nainstalování vícero 3D her. A ten Asphalt 8 na ní běhá naprosto bez problémů.
http://www.youtube.com/watch?v=DkO_Bcffeyk

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze