Novou vlajkovou lodí Sony bude Xperia 1. Láká na 4K OLED HDR displej

14× aktualizováno
Novou vlajkovou lodí Sony bude Xperia 1. Láká na 4K OLED HDR displej
  • Sony přejmenuje svou vlajkovou loď na Xperii 1
  • Zažijeme návrat čtečky otisků prstů na pravý bok
  • O výkon se postará Snapdragon 855 spolu s 6 až 8 GB RAM
  • Na zadní straně se mají nacházet hned tři fotoaparáty
  • Potěší silná baterie s kapacitou 4 400 mAh

Aktualizováno 22. 2. 2019

Sony dle Evana Blasse přistoupí k přejmenování svých vlajkových lodí. Pryč jsou doby řad Z a XZ. Nová vlajková loď se má jmenovat velmi jednoduše Xperia 1. Blass zveřejnil novou fotografii v líbivé fialové barvě a také specifikace o výbavě. Novinka od Sony bude lákat na protáhlý displej s poměrem stran 21:9. Ještě větším lákadlem má však být technologie OLED HDR a panel disponující 4K rozlišením. Mohlo by se tak jednat o nástupce Xperie XZ2 Premium. Samozřejmostí budou malé rámečky, ale současně i žádný „výřez či průstřel“. Obrázek prozradil známé věci, jako je trojitý fotoaparát nebo čtečka otisků prstů po pravém boku. Výkon zajistí Snapdragon 855, 6GB interní paměť a nasazen bude Android 9.0. K představení dojde 25. února na veletrhu MWC 2019.


Aktualizováno 19. 2. 2019

Sony vypustilo tweet, ve kterém láká na svou tiskovou konferenci v rámci veletrhu MWC 2019. Ta se uskuteční 25. února od 8:45 hodin ráno. V pozvánce Sony záměrně nezmiňuje takřka nic konkrétního. Naznačuje však, že s novinkou budeme přijímat novou perspektivu. To by mohlo naznačovat nový poměr stran displeje, který by měl být 21:9.


Aktualizováno 6. 2. 2019

Zpráva serveru LetsGoDigital informuje o patentové žádosti Sony podané u Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO). Konkrétně se má jednat o technologii „CinemaWide“, která je klasifikována třídou 9. Do této kategorie spadají tablety, smartphony, displeje či aplikace pro telefony. Je tedy vysoce pravděpodobné, že Sony bude displeje nových modelů s poměrem stran 21:9 označovat jako CinemaWide. Prvním z telefonů s tímto typem displeje se pravděpodobně stane očekávaná Xperia XZ4, o které bychom se měli dozvědět více již 25. února na veletrhu MWC 2019.

Sony CinemaWide

Aktualizováno 30. 1. 2019

Několik týdnů před představením Xperie XZ4 došlo k úniku specifikačního listu. Není sice kompletní, ale ledacos naznačuje. Opět se potvrzuje ultraširokoúhlý displej s poměrem 21:9 a úhlopříčkou 6,5 palce. Typově půjde o OLED panel s rozlišením 3 360 × 1 440 pixelů. O ochranu se postará sklíčko Gorilla Glass 5. Chybět telefonu nebude ani zvýšená odolnost IP68. Hardware obstará procesor Snapdragon 855 s 6GB RAM a 128GB úložištěm. Potěší silná baterie s kapacitou 4 400 mAh.

Technické parametry Sony Xperia XZ4

Kompletní specifikace
Konstrukce167 × 72 × 8,2 mm, 191 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,5" (3 360 × 1 440 px)
Fotoaparát, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ1 2019, ?

Aktualizováno 15. 1. 2019

Dnes nám sada pouzder z MobileFun odhaluje již poměrně známé skutečnosti. Xperia XZ4 má mít velký protáhlý displej s poměrem stran 21:9 a trojici vertikálně orientovaných fotoaparátů na zadní straně. Přisvětlovací dioda pak bude těsně nad fotoaparáty. Zajímavost představuje čtečka otisků prstů, kterou Sony neustále stěhuje. Dle pouzder se zdá, že na další generaci vlajkové lodi ji najdeme opět na pravém boku. Závěrem dnešní aktualizace připomeňme, že k představení Xperie XZ4 dojde pravděpodobně na veletrhu MWC 2019.

Aktualizováno 14. 1. 2019

Jednou z nejvýznamnějších akcí tohoto roku se již tradičně stane Mobile World Congress každoročně pořádaný v Barceloně. Událost se stala tradiční příležitostí k odhalení nových smartphonů Sony. Tento rok by však mohlo být vše trochu jinak, než jsme si původně mysleli.

Kromě očekávané Xperie XZ4, která by se měla pokusit navrátit mobilní divizi Sony dávno zašlou slávu, se bude jednat také o její kompaktní provedení Xperia XZ4 Compact a dále modely XA3, XA3 Ultra a L3. Telefonů je tak doopravdy mnoho, a je tudíž dost dobře možné, že se výrobce rozhodne některé z modelů odhalit až jindy, aby si navzájem zbytečně nekradly pozornost.

Na internetu se ovšem objevily domněnky o tom, že se možná kompaktnější Xperia XZ4 Compact vůbec nedostane do prodeje. Tato teorie je navíc alespoň částečně potvrzena Donem Mesou, který je zodpovědný za marketing Sony v Severní Americe. Podle jeho vyjádření Sony vždy nabízelo i kompaktní zařízení, ale poptávka uživatelů po větších displejích zkrátka nedává kompaktním zařízením na trhu již mnoho prostoru. Jak vše dopadne se dozvíme již za pár týdnů.

Aktualizováno 11. 1. 2019

Chystaná Sony Xperia XZ4 má být se svými necelými 17 centimetry na výšku skutečně dlouhým telefonem a na internetu se objevují vášnivé diskuze o tom, zda telefon nebude až příliš veliký. Uživatel sociální sítě Weibo se proto rozhodl nabídnout srovnání telefonu Sony Xperia XZ Premium s ochranným pouzdrem určeným právě pro Xperii XZ4. Je potřeba rovněž brát v potaz, že samotný telefon bude pochopitelně menší než ochranné pouzdro.

Xperia XZ4

Aktualizováno 7. 1. 2019

Únik temperovaného skla chránící displej budoucí Xperie XZ4 od Sony naznačuje, že displej bude skutečně dlouhý. Jeho délka má činit 15,2 centimetrů, což je skoro stejně jako délka celého iPhonu Xs Max. Z tohoto důvodu opět vstupuje do hry možnost, že poměr stran displeje bude 21:9.

Takto protáhlý displej by mohl vyhovovat sledování filmů. Někdo sice může namítnout, že sledovat film na telefonu je divné, ale například při cestování by 6,5palcový displej mohl stačit. Ostatně jak by takové sledování mohlo vypadat, se můžete podívat níže.

Aktualizováno 05. 01. 2019

Xperie XZ4 již oslnila výkonem v AnTuTu a nyní přidává stejně úctyhodný výsledek z testu Geekbench, který byl zveřejněn na sociální síti Weibo. V testu single-core Sony Xperia XZ4 osazená 8 GB RAM dosáhla působivého skóre 3 497 bodů a v multi-core testu získala 12 801 bodů. Xperia XZ4 tak míří do skupiny těch absolutně nejvýkonnějších smartphonů se Snapdragonem 855, které se objeví na trhu.

Xperia XZ4 Geekbench

Aktualizováno 02. 01. 2019

Do AnTuTu zavítal smartphone s kódovým označením I8134, pod kterým by se podle všech informací měla skrývat očekávaná Sony Xperia XZ4. Díky supervýkonnému procesoru Snapdragon 855 se telefonu podařilo nahnat úctyhodných 395 721 bodů, čímž Xperia XZ4 překonala procesor Huawei Kirin 980, který v testu posbíral přibližně 270 tisíc bodů, i Apple A12 Bionic, jež se chlubí zhruba 350 tisíc body.

Aktualizováno 17. 12. 2018

Design chystané Xperie XZ4 potvrzuje aktuální únik čelního panelu. Očividně je velmi protáhlý a rámečky jsou tenké na všech stranách. Současně potěší, že se Sony obejde nejen bez výřezu, ale také bez jakékoliv dírky v displeji. Vše potřebné se vejde do malého rámečku nad displejem. Zdá se také, že displej bude mít poměr stran „pouze“ 19,5:9.

Aktualizováno 7. 12. 2018

Úniky nových informací a vizuálních podkladů k očekávané Sony Xperii XZ4 nabírají na intenzitě. Dnes vám přinášíme zbrusu nové rendery ze zdroje, který se v minulosti nemýlil. Jedná se o kompaktnější verze s tradičním označením Compact.

Aby toho nebylo málo, přidáváme i video, kde se telefon ukazuje v celé své kráse. Smartphone má poměrně hodně tlusté vrchní a spodní rámečky – ty budou alespoň domovem pro dvojici kvalitních hlasitých reproduktorů, kterými se Sony mohlo chlubit i u svých předchozích modelů. Na vrchní hraně telefonu můžeme spatřit rovněž „znovuobjevený“ 3,5mm jack.

Aktualizováno 6. 12. 2018

Podle informací Ice Universe, který má na svědomí již celou řadu odhalení, si pro nás očekávaná Sony Xperia XZ4 nachystala hned několik překvapení. Začněme třeba „nudlovitou“ obrazovku o velikosti 6,5 palce a poměru stran 21:9. Ta bude, a teď pozor, bez výřezu a bude ji dodávat LG, které zásobuje i další světové výrobce.

Největším překvapením v jeho oznámení však je, že má být Xperia XZ4 jedním z doopravdy malá telefonů té nejvyšší třídy, který bude disponovat 3,5mm jackem. Kromě toho na palubě najdeme Snapdragon 855, který byl teprve nedávno oficiálně představen a slibuje nekompromisní výkon. O zbytek se postará 6 GB RAM a úložiště s volitelnou kapacitou 64/256 GB.

Sony údajně vsadí na osvědčenou čtečku otisků prstů, která po vzoru některých starších modelů najde své místo na boku telefonu. Hlavní senzor s trojicí kamer na zádi nabídne optickou stabilizaci, což se projeví v méně rozmazaných záběrech. A kdy se nová vlajková loď od Sony dostane na veřejnost? Představení unikátního telefonu s podlouhlým displejem bez výřezu a s 3,5mm audiokonektorem se pravděpodobně dočkáme v lednu 2019 na veletrhu CES, nebo o měsíc později na MWC v Barceloně.

Aktualizováno 3. 12. 2018

Rendery ochranného krytu pro chystanou Xperii XZ4 potvrzují podlouhlý displej s poměrem 21:9. Postranní výřez zase odkazuje na přítomnost čtečky otisků prstů integrované v zapínacím tlačítku na boku. Také jste zvědaví na to, co předvede vůbec první trojitá kamera na smartphonu od Sony?

Původní informace z 29. 11. 2018

Sony je aktivní v segmentu digitálních fotoaparátů, avšak mezi mobilními telefony tato činnost často nebývá vůbec vidět. Důkazem budiž fakt, že Sony například do svých chytrých telefonů nenasadilo teleobjektiv či ultraširokoúhlý objektiv. Vyjma Xperie XZ2 Premium jsme se dokonce nesetkali ani s duálním zadním fotoaparátem. To by se však mělo v příštím roce změnit. Dle spekulací se má například duální fotoaparát objevit i v základní Xperii L3. Dnes však chceme hovořit primárně o chystané vlajkové lodi.

Její název má být Xperia XZ4, nebo Xperia XZ4 Premium. Velkým lákadlem bude 6,5palcový displej bez výřezu. Nad a pod zobrazovačem bude velmi malý rámeček, do kterého se již nevměstnají reproduktory. Jeden tak bude nad displejem a druhý na spodní hraně. I přes hodně velký panel nebude telefon nijak zásadně široký. Poměr displeje bude totiž „filmových“ 21:9. Přesuňme se na zadní straní stranu. Zde by se vůbec poprvé v případě Xperií měl objevit trojitý fotoaparát. Prozatím nejsou známé podrobnosti, o jaké typy fotoaparátů by mohlo jít. Pokud však opět vzpomeneme na Xperii XZ2 Premium, kde duální fotoaparát rozhodně pomohl k lepším výsledkům, máme minimálně naději, že v budoucí Xperii nebudou tři fotoaparáty pouze marketingovým lákadlem.


Diskuze ke článku
Carda
21:9 Někteří honiči tohle vyloženě požadovali doufám že si pro to až to bude venku poběží čekat frontu ať má Sony radost a důvod tyhle ultranudle vyrábět dál. Lidi jste nemocný?
Johan Nohaj
Johan Nohaj
Vyzera dobre, skuste aj parametre - ak sa da
vyko
V některých detailech ten leak působí hrozně nedůvěryhodně. Rovné záda, když teprve před rokem nasadili design ambient flow s vypouklými zády? Čočky taky nevypadají na typický jazyk xperií, snad od původního Zka nedošlo k takovému širokému orámování čoček a výstupu ven. A tapeta z XZ3? Nikdy se pro rendery nových modelů nepoužívají stejné tapety, jako u předchozích modelů. Myslím si že výsledek bude uplně jiný.
Areon
Jsem obezřetný co se týká displejů od LG, přece jen ten výrobce po průserech s kvalitou panelů v Pixelech a nyní v některých MATE 20Pro nemá dobrou pověst. Sony si dodávalo vlastní Triluminos panely, které neměly s kvalitou problémy, nechápu tento obrat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze