Kirin 980 poprvé odhaluje svůj výkon v benchmarku Geekbench. Překoná A12 Bionic?

aktualizováno
19
Kirin 980 poprvé odhaluje svůj výkon v benchmarku Geekbench. Překoná A12 Bionic?
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Huawei oznámil, že Kirin 980 bude výkonnější než procesor A12 Bionic od Applu
  • Oba dva procesory jsou vyrobeny 7nm technologií a měly by disponovat 6,9 miliardami tranzistorů
  • Detailní porovnání budou dostupná, jakmile se dostane do prodeje Huawei Mate 20 Pro

Aktualizováno 1. 10. 2018

Huawei smartphone s kódovým označením LYA-L29 poodkrývá výkon očekávaného procesoru Kirin 980 v benchmarku Geekbench. Testované zařízení disponovalo 6 GB RAM a již zmiňovaným 8jádrovým procesorem Kirin 980 vyrobeným 7nm technologií. Test běžel na operačním systému Android 9 Pie. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o Huawei Mate 20, které budou nejnovějším procesorem osazeny. Výsledek vícejádrového testu 10 138 bodů navzdory předchozím tvrzením Huawei mírně pokulhává za iPhonem Xs, který nasbíral 11 472 bodů. Na důkladnější hodnocení je však zatím příliš brzy. Jisté je, že oba dva 7nm procesory zajistí plynulý provoz i těch nejnáročnějších aplikací.

Huawei Kirin 980 Geekbench

Původní informace z 25. 9. 2018

Špičkový procesor Kirin 980 vyrobený 7nm procesem má podle Huawei trumfnout supervýkonný A12 Bionic od Applu nasazený v nových iPhonech. A12 Bionic si drží prvenství, jakožto první nasazený procesor vyrobený 7nm procesem, přestože Kirin 980 byl ohlášen již o několik týdnů dříve. Získá Kirin 980 prvenství alespoň, co se výkonu týče?

Kirin 980 má být nasazen do očekávaného Huawei Mate 20 Pro, jenž má být představen 16. října. Je tedy pochopitelné, že se Huawei zároveň snaží upozorňovat na příchod nové vlajkové lodi. Z informací, které jsou zatím dostupné, by měly oba dva procesory nabídnout papírově přibližně stejný výkon. Domníváme se tedy, že případné bodové rozdíly v benchmarcích budou, vzhledem k odlišným operačním systémům, důležité nejvíce pro chronické „porovnávače“ výkonu.

A12 Bionic specifikace
A12 Bionic se chlubí tzv. Neural Enginem pro strojové učení

Oba dva procesory disponují 6,9 miliardami tranzistorů a kromě informací o nárůstu výkonu oproti předchozí generaci (Kirin 970) by měl být nejnovější procesor od Huawei rovněž prvním procesorem podporujícím LTE ve verzi Cat.21 s maximální přenosovou rychlostí 1,4 Gb/s.

Milovníci debat o výkonnosti jednotlivých procesorů si však budou muset počkat až na podrobné srovnání, které na sebe určitě nenechá dlouho čekat, jakmile se dostane Kirin 980, respektive Huawei Mate 2 Pro do prodeje. Do té doby mohou být výroky Huawei jen součástí marketingové strategie.

Diskuze ke článku
Marduch
Tak urcite...a pak ten procak v telefonu pekne pridusi, aby nedrainoval baterii. Zname cinske kejkle made in Hu&wej:)
Michal
pokud bude mít reálné využití, o čemž silně pochybuji, jako A12 od Applu, tak proč ne. telefon to bude na poli droidů předražený, moc lidí to nekoupí a upadne v zapomnění... procesory, i ty od Applu, jsou předimenzované. konkurence jako taková se bohužel nezmůže na nic jiného, než čísla. ale reálný výkon a využití? o tom Huawei raději mlčí))
Petr
Ok něco je ještě testy a něco pak je jak to využiji a třeba jakou budou mít NE jednotku - pochybuji ze zvládne tolik co ta od Apple který letos A12 posunul jen kosmeticky na výkonu na jádra ale desetinásobně zvedl výkon prave Neural Engine.
Logicky
Tak Huawei se boji, to je jasny, protoze nove iPhony jsou jiz v prodeji a Mate 20 Pro ne, coz znamena, ze se prodavat nebudou, resp. se jich za rok proda tolik co stihne Apple za vikend. Kirinu 980 neverim stejne jako minuly rok 970. Pouze reci, ale realny vykon nikde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze