O2 v Praze investuje milióny do sítí LTE, přibudou například vysílače

5

Náš nejstarší operátor O2 v průběhu jara a léta prostřednictvím společnosti CETIN investoval do rozvoje sítí LTE v Praze. Na 534 vysílačích přidává druhou kapacitní vrstvu, začal se zahušťováním sítě novými vysílači a část stávajících osazuje technologií 2CC. Postupně budou dostupná i nová místa s technologií 3CC.

O2

„Jen za poslední rok se spotřeba dat v hlavním městě téměř zdvojnásobila a zákazníci O2 tu zkonzumovali čtvrtinu celkového datového provozu v zemi,“ říká Václav Hanousek, ředitel sítí v O2. „S narůstajícím podílem LTE telefonů v naší síti jsou tedy další investice do sítě v metropoli nutností.“

TIP! Mladí uživatelé mohou u O2 získat každý měsíc až 5 GB dat navíc

Na více než 80 % všech pražských vysílačů O2 doplňuje tzv. druhou kapacitní vrstvu. „Tam, kde byl doposud vysílač pouze s frekvencí 800 MHz, jsme dodali 1800 MHz a naopak. Díky tomu se zvýší přenosová kapacita, síť se celkově zahustí a zákazníkům to přinese ještě rychlejší mobilní internet,“ vysvětluje Václav Hanousek. Všechny vysílače s dvěma kapacitními vrstvami navíc v průběhu podzimu operátor osadí technologií 2CC, která umožňuje agregaci dvou frekvenčních pásem s výslednou přenosovou rychlostí až 300 Mbit/s.

Operátor díky smlouvě se společností CETIN zároveň plánuje v příštích dvou letech vybudovat v Praze 250 nových vysílačů. Stávající síť by se tím měla ještě více zahustit, což pomůže zlepšit zejména indoor pokrytí v hodně zalidněných lokalitách.

Celkové výdaje, které O2 společnosti CETIN za vylepšení sítě čtvrté generace v Praze zaplatí, dosáhly stovek milionů korun. Další výdaje v řádu desítek milionů pak operátor plánuje vydat na rozšiřování 3CC technologie, prostřednictvím které se chce připravovat na příchod 5G.

Zdroj: Tisková zpráva O2

Diskuze ke článku
Mirek
K cemu to vsechno je? Pri soucasnych fupech by bohate stacila rychlost 1M. K cemu vyssi kapacita? Vzdyt v siti O2 zakazniku neustale ubyva.
XYZ
Nejak si ty nehorazne ceny za internet musi okecat...
Rajce
Ses chytrej jak nasi politici. Zaloz si virtuala a rozdavej data klidne zadarmo.
jdkdmd
oni stale neco pridavaji ale na okraji prahy si nezavolam, lte internet od krkounu nema smysl, par dat, vseobecny podminky a povest hrozna

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze