Nvidia Shield: přenosná konzole s Androidem, která vás překvapí

7

Přenosná konzole od Nvidie se u nás prodávat sice nezačne, ale je to velmi zajímavý koncept, který stojí za povšimnutí. My jsme dostali možnost si jednu vyzkoušet a nyní vám přinášíme představení tohoto konceptu, který má velký potenciál, přestože trh s handheldy je vytlačován chytrými telefony a tablety.

V červenci minulého roku vyšlo velmi zajímavé zařízení pojmenované Shield. To připravila Nvidia, která má největší zkušenosti s grafickými čipy. Kromě toho ale prozkoumává i další možnosti. A Shield je jednou z nich. Mobilní technologie nám ukázaly, jak výkonné mohou být. Stalo se tak to, že možnosti výkonu překonaly možnosti ovládání. Na kdejakém telefonu si zahrajete propracovanou 3D akční hru, jen to ovládání nebude příliš pohodlné. A proto přicházejí ovladače. Na druhou stranu vznikají zařízení, která na to jdou opačně. Vezmou jádro a na něm staví úplně nové zařízení. To je třeba Ouya, která přinesla konzoli s Androidem do obývacího pokoje. Shield nám zase ukázal, jak by mohla vypadat přenosná konzole s plnohodnotným ovládáním a možnostmi operačního systému Android.

Shield se u nás neprodává a prodávat zřejmě ani nebud, i když nic není ztraceno. Tento článek není recenzí, jen představuje zařízení, které jsme si mohli vyzkoušet. Pojďme si tedy říci více o konceptu, možnostech a potenciálu.

Nvidia Shield – videopohled

Handheld bez omezení

Od července uplynula dlouhá doba a o zařízení se dá mluvit skoro jako o prototypu. I to je jeden z důvodů, proč se u nás a na většině světových trhů neprodává. Nvidia prostě zkoušela možnosti a testovala trh, jestli o podobné zařízení bude zájem. A on je, v USA má konzole úspěch. Rovnou si můžeme říci, že přenosné konzole nejsou žádnou novinkou a vytlačují je právě telefony a tablety. Na trhu najdete například Sony PlayStation Portable nebo novější PS Vita. Dalším velkým hráčem je Nintendo, které disponuje celou rodinou zařízení DS, 3DS, 2DS a tak dále. Tyto systémy mají zásadní nevýhodu. Nejsou tak otevřené a hráči na nich nenajdou tolik her. PS Vita má sice perfektní výkon, ale nabídka titulů nikdy nebude tak pestrá. Tak pestrá, jakou nabízí právě Android.

A právě Android je tou největší výhodou zařízení Nvidia Shield. V systému sice naleznete obchod Tegra Zone, který vám nabízí hry připravené pro zařízení s Tegrou. Ten funguje ale především tak, že vám hry doporučuje a stejně vás přesměruje do obchodu Play. To nic nemění na tom, že máte stále přístup k obchodu Google Play, kde si můžete koupit v podstatě vše, na co HW zařízení stačí. Samozřejmě nechybí ani další funkce Google, jako je Hudba, Gmail, Knihy, Mapy, YouTube a další. Hraní je tu na prvním místě, ale Shield můžete využívat jako jiná zařízení s Androidem, jen to není tak pohodlné.

Kapesní konzole ne zrovna do kapsy

Shield je konzolí značně robustní. Váží téměř 600 gramů, takže se na pohodlné nošení do kapsy vyloženě nehodí. Vyzáblé hráče by z delšího držení mohly začít bolet ruce. Velikost zařízení je 15,8 na 13,5 centimetru a tloušťka činí 5,7 cm. Propojte si to s hmotností a dostanete skutečného cvalíka. V zavřeném stavu zařízení vypadá poměrně futuristicky, a to i díky odnímatelnému stříbrnému štítu. Ten by měl jít nahradit za jiné varianty a drží díky magnetu. Shield bohužel nemá fotoaparát, čímž se uzavírá hrám s virtuální realitou.

NVIDIA Project SHIELD

Mnohem víc nás ale zařízení zajímá po otevření. Jako první na vás vykouknou tlačítka a joysticky, které jsou kryté pětipalcovým IPS displejem o rozlišení 1280 x 720 pixelů. To znamená slušných 294 bodů na palec. Zpět ale k ovládání, které je tím hlavním. Samozřejmě nechybí D-pad (šipky) a dvojice analogových joysticků. Ty jsou ještě promačkávací. Na levé straně naleznete čtveřici tlačítek X, Y, A, B (obecně používaný systém z Xboxu) a na zadní straně nechybí dvojice pravých tlačítek a dvojice levých tlačítek (bumpers a triggers). Uprostřed konzole naleznete ještě pět ovládacích čudlíků. Největší s logem Nvidie slouží pro přechod do konzolového módu (a Tegra obchodu), dalším tlačítkem je ovládání hlasitosti, tlačítko pro vrácení zpět, domovské tlačítko a ještě Start. Po otevření se také objeví dvojice reproduktorů.

I přes vyšší hmotnost se konzole velmi dobře drží a možná díky tomu skvěle padne do ruky. Ohromným plusem je kvalita materiálů, a to i když je konzole plastová, a rozhodně jsem neměl pocit, že by tlačítka byla opotřebovaná (testovaná konzole byla dlouho a aktivně používána). Stejně tak joysticky byly pevné a příjemné na dotek. Tlačítka jsou lesklá a joysticky pogumované, díky čemuž perfektně sedí na palci a nekloužou. To poznáte hlavně při hraní 3D stříleček. Zařízení má 16 GB interní paměti a dále jde rozšířit o paměťovou kartu. O výkon se stará výkonný čip Tegra 4 se čtyřjádrovým procesorem na frekvenci 1,9 GHz. Aplikace zase mohou využít 2 GB paměti RAM. Aby se vám konzole s těmito komponenty hned nevybila, tak obsahuje 7350 mAh baterii.

Hrajte i bez podpory ovladače

Asi vás to už napadlo: ne všechny hry podporují připojený ovladač. Kvůli tomu by byla nabídka dosti omezena. Jenže Nvidia přišla s brilantním řešením. Pokud hra ovladač nepodporuje, tak si tu podporu můžete snadno udělat sami namapováním tlačítek. Funguje to velice jednoduše. Podržením tlačítka Start se vám otevře jednoduchá konzole, ve které máte na horní straně obrazu několik ikon. Ty značí ovládací prvky. A vaším úkolem je přemístit požadované prvky na správná místa.

Nějaká hra bude mít například na pravé straně obrazu virtuální joypad. Vezmete proto ikonu pravého joysticku a umístíte ji přesně na místo, kde má hra virtuální ovladač. Na druhé straně budou třeba dvě tlačítka – jedno pro útok a druhé pro obranu. Vložíte tedy tlačítko, přemístíte přesně nad virtuální tlačítko ve hře a přiřadíte klávesu. Třeba „A“. Tímto způsobem můžete přiřadit všechna tlačítka a dokonce lze přidat i gesta. Jednoduše nakreslíte gesto a přiřadíte k němu klávesu. V praxi jsem ovšem reálné využití pro tento poslední případ nenašel. Třeba se ale něco najde.

NVIDIA Project SHIELD
Mapování ovládacích prvků

Systém je chytře vymyšlen a díky němu si zahrajete jakoukoliv hru, která se ovládá prostřednictvím virtuální tlačítek. S takovým Fruit Ninjou to bude složitější, ale tam v podstatě není možnost, jak ho ovládat na tlačítkách. Jistě také naleznete další hry, kterou jsou navrženy jen a pouze pro dotyk a jinak ani nefungují. Tento systém má ale ještě další výhodu. Své nastavení můžete uložit a odeslat. Kdokoliv další si ho bude moci z webu stáhnout a už se nebude muset zdržovat s nastavením. To samé můžete udělat vy. Kombinací může být více a vy si snadno vyberete tu nejlepší.

PC hraní

Bavíme se tu o konzoli s Androidem, která v sobě obsahuje ještě obchod s Tegra hrami a dovoluje mapovat pro ovladač i hry, které to jinak neumí. To ale není vše. Konzoli můžete snadno připojit přes HDMI k televizi a hrát na velkém obrazu. S konzolí připojenou přes kabel by to ale nebylo ono, takže Shield můžete připojit, zavřít a odložit vedle televize. Pokud totiž máte další bezdrátový ovladač, tak Shield může fungovat jako konzole, která se spojí s dalším ovladačem. Jednoduše tak budete hrát vaše Android hry z pohodlí gauče a na velké obrazovce.

NVIDIA Project SHIELD

Tím to ale nekončí. Velmi slibnou (a současně problémovou) funkcí je streamování PC her do konzole Shield. Jak to funguje? Potřebujete pro to dvě věci: výkonný počítač a rychlou Wi-Fi síť. Pokud máte v počítači grafickou kartu GeForce GTX 650 a vyšší (notebookové grafiky nejsou podporovány) a nainstalovaný program GeForce Experience, tak můžete zapnout funkci streamování PC her. Shield pak najde váš PC a dokáže se k němu připojit. Přes Wi-Fi si tak můžete pouštět hry na počítači a ovládat je budete na Shieldu. K čemu to je? Na PC máte rozehranou hru a chcete pokračovat třeba v posteli. Stejně tak můžete využít propojení s televizí a jiným ovladačem a udělat si takovou domácí PC konzoli. Na Shieldu pak můžete hrát i velmi náročné hry, které pro Shield samotný nejsou dostupné, protože na ně ani nemá výkon. Má to ovšem spoustu háčků. Tím hlavním je nepodpora různých routerů. Nedá se snadno předem odhadnout, zda bude funkce fungovat nebo ne. Já osobně jsem se svým routerem Tenda měl problém, ale s Asusem jsem se připojil bez problému a zahrál jsem si poměrně plynule nejnovější Call of Duty Ghosts během nedělního oběda. Občas se obraz trhnul nebo o kousek vrátil zpět, ale rozhodně se to dalo hrát. Podporovaných her je spousta a nemá smysl je sem vypisovat. Tato funkce je rozhodně zajímavá, ale jen kvůli ní bych si Shield rozhodně nepořizoval.

Závěr

Nvidia Shield je velmi robustní a zajímavé herní zařízení, které má několik různých využití. A to ho staví nad konkurenci. V první řadě je to téměř neomezená paleta her (z toho hromada zdarma), slušný výkon Tegra 4 a plnohodnotné ovládání. Třešničkou na dortu je možnost udělat ze zařízení domácí konzoli nebo streamování PC her přes Wi-Fi. Tato verze se u nás na trhu zřejmě nikdy neobjeví, ale pokud se Nvidie rozhodne předvést druhou řadu (jakože asi ano), tak bychom se přimlouvali za kompaktnější rozměry, nižší hmotnost a hlavně vydání v České republice. Nad otázkou, zda takové zařízení má vůbec smysl, bychom mohli dlouho hloubat, ale bude stačit asi jediná otázka na závěr: Jak vážně hraní her berete?

Diskuze ke článku
Jirka
Jo jo, ps vitu jsem měl a prodal jsem ji pro nedostatek her, budoucnost hraní je podle mě v androidu či ios, lidi nemají peníze a hry za 1500+ si kupovat nebudou, zato par kaček na marketu to je jiná.
Google fan
Já si zrovna hledal na zahraničních stránkách něco o tomto produktu, nakouknu sem a co nevidím...
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Super recenze! A zajímavý kousek,já osobně mám výkonný tablet,USB otg a Xbox ovladač na PC a jsem spokojen,takže bych shield asi nevyužil..
mar
To pf
pravda je, že ten , kdo žádné akční hry na androidu nehrál, tak to ovládání pro něj bude téměř nestravitelné.
Pokud, ale tomu dáte čas (já se vyškolil na dead trigger 1), tak se dá hrát jakákoliv akční střílečka. Před několika dny jsem dohrál portovaný DOOM 3 s PC na své LG G2 :-).Souhlasím ,že hry s Google play nesrovnávat s PC hrami. Protože i ten cca 8 let starý Dooom 3 , je herně i vizuálně jiná liga.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze