Nový Apple iPad: první dojmy z jarní sklizně (video)

8

Do redakce nám před několika dny dorazila nová generace iPadu a my jej již několik dní pečlivě testujeme. Jako vždy se jedná o solidní kus hardwaru, který Apple dělat umí. Výrobce se ale zaměřil spíše na částečnou evoluci, než plnohodnotnou revoluci a my začínáme přemýšlet, zda to bude stačit. Jaké jsou naše první dojmy?

Nový iPad, nebo také iPad třetí generace, přichází pouhý rok po představení tabletu druhého, což zcela pochopitelně vyvolává menší obavy. Dokázal Apple svůj výtvor dostatečně vylepšit? Dočkáme se splněných přání, která donutí vyměnit starší modely za nový? Otázek je hodně a jediný způsob, jak na ně odpovědět je pořádně si nový iPad osahat. První dojem je přeci nejdůležitější, nebo ne?

Oficiální obrázky nového iPadu.

Klonování že neexistuje?

Ať už některý z iPadů vlastníte, nebo si chcete něco od společnosti Apple pořídit poprvé, jedno je jisté. Novou generaci tabletu od toho předchozího prakticky není možné rozeznat. Apple byl vždy zastáncem jednoduchého a minimalistického designu, který ničím výrazným z řady nevybočuje a působí velmi decentním dojmem. To ale fungovalo již mnoho let a nevidíme důvod, proč by nemuselo i nadále. Nový iPad totiž plní všechny požadavky moderního uživatele. Je dostatečně kompaktní a přitom nabízí displej s úhlopříčkou 9,7 palců, hmotností i rozměry se řadí spíše do kategorie těžších tabletů, avšak zbytečně nezatěžuje brašnu nebo batoh.

Vlevo vidíte nový iPad, vpravo iPad druhé generace.

Novinka je o ždibec těžší a o milimetr tlustší, než druhý iPad, pokud ale nemáte oba tablety v rukou v jednu chvíli, rozdíl prakticky nepostřehnete. Rozhodně bychom uvítali tenčí a lehčí tělo, které předvedl například Asus Transformer Prime a další konkurenti, a trochu viditelnější změny oproti předchůdcům, iPad ale z hlediska designu nikdy nebyl špatný a nemůžeme si tedy stěžovat ani tentokrát. Důležité je, že svůj účel plní na výbornou a nevýrazným vzhledem neodvádí pozornost, která se zcela pochopitelně soustřeďuje na displeji. O tom však až později.

TIP: Nezapomeňte na naše preview nové generace iPadu.

Nic nového nemohu povědět ani ohledně portů a kontektorů. Opět totiž v dolní straně naleznete dokovací zdířku pro připojení k počítači či zásuvce, z pravé strany pak regulaci hlasitosti a přepínač (nastavitelný v menu). Nahoře už najdete pouze tlačítko pro vypínání a zámek tabletu a 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek. Po krátké manipulaci je jasné, že se Apple z hlediska konstrukce opět vyznamenal a máme co do činění s prvotřídním pevným tělem, kde nic nevrže ani neodstává. Minimalistický vzhled má zkrátka i své světlé stránky, o tom žádná. Nebudeme tedy chodit kolem horké kaše a dodáme, že se první vizuální dojem obešel bez překvapení.

I z hlediska konektorů je nejnovější iPad takřka identický.

Krátce po začátku prodejů internet zavalily ohlasy, které poukazovaly na přehřívání přístroje během intenzivního používání. I když si o tom musíme udělat úplný obrázek až po delším testování, již nyní mohu poznamenat, že je teplo v levé dolní straně přístroje opravdu cítit. Rozdíl oproti iPadu 2 je znatelný. Rozhodně se nejedná o nic katastrofického a pokud držíte tablet naležato, na teplé místo si prakticky nesáhnete. Nejlépe bych mohl úroveň přehřátí přirovnat k nabíjení, během kterého se lehce oteplí zadní strana prakticky každého smartphonu a tabletu. Není to něco, co by vás rušilo od zážitku, některým ale může být teplo nepříjemné. Uvidíme, co nám nový iPad řekne po delší zátěži, prozatím se ale nejedná o důvod, kvůli kterému bych nový iPad vracel.

Nový Apple iPad (2012) – videopohled

Když máte televizi v tabletu

Bezesporu nejzářivější novinkou třetí generace iPadu je nový Retina IPS displej, který se pyšní rozlišením 2048 x 1536 pixelů s hustotou 264 pixelů na palec. Jedná se o zatím nejvyšší rozlišení, dostupné v tabletu a Apple si je toho patřičně vědom. Čísla na papíře jsou ale jedna věc, osobní praxe už je o něčem jiném. A jak si displej nového iPadu vede? Musím uznat, že skvěle. Obraz je neuvěřitelně ostrý a kontrastní, čehož si lze všimnout především u textu. Ten totiž postrádá jakékoliv zubaté okraje a z některých obrázků máte pocit tištěného časopisu, což je přesně ten „wow“ efekt, kterého chtěl výrobce docílit. Pokud jste viděli displej iPhonu 4/4S, Nokie E6, Sony Xperia S či dalších, tak máte o jemnosti povědomí. I když je displej iPadu hrubší, než u výše zmíněných telefonů, displej tabletu sledujete z větší dálky a zážitek tak je podobný. Největší přínos bude mít rozlišení především v oblasti multimédií a videoher, kde si však na jeho plné využití ještě počkáme. Špatně na tom není ani barevná hloubka a podání barevného spektra, které je perfektní. Někdo ale může preferovat technologii AMOLED, která je o něco sytější a má lepší podání černé barvy.

Uživatelské prostředí láká familiérností.

Na první pohled působí displej velmi kvalitně, teprve po přímém srovnání vám ale dojde, jaký krok Apple s novým iPadem udělal. Položíte-li nový a starší iPad vedle sebe, ihned si všimnete nárůstu kontrastu a barev. iPad 2 je má v porovnání s novinkou bledé a nevýrazné. Při bližším zkoumání je vidět také lehká zubatost okrajů a textu, zatímco nový iPad s tím nemá nejmenší problém. I po prvním letmém dojmu lze říci, že může být displej jedním z důvodů, proč si někdo novinku od Applu pořídí. Stále mi to ale nedá a musím se opřít do samotného počtu pixelů, který se mi zdá až příliš marketingový. Při podobné úhlopříčce by totiž bohatě stačilo FullHD rozlišení, které již nabízejí postupně někteří konkurenti. Větší počet pixelů totiž lidské oko jen stěží rozezná a rozdíl je tak pro uživatele opravdu mizivý. Mám tedy pocit, že se jedná spíše o velký marketingový tahák, než opravdu praktické využití hardwaru. To ale nemění nic na faktu, že se displej Applu náramně povedl.

Screenshoty z nového iPadu.

Screenshoty z iPadu druhé generace.

Fotit s tabletem? Proč ne

Jestli byl nějaký aspekt starších iPadů pod těžkou palbou kritiky, byl to zajisté fotoaparát. Jistě, tablety pro fotografování primárně uzpůsobeny nejsou, to ale neznamená, že by se tato vlastnost měla odfláknout. Apple podle všeho vyslyšel kritiky i zákazníky, díky čemu máme v novince k mání 5 Mpx fotoaparát iSight s autofocusem a detekcí obličeje, bohužel ale bez přisvětlovací LED diody. Vrací se opět jednoduché uživatelské rozhraní s prakticky nulovou možností manuálního nastavení. To sice může naštvat někoho, kdo se v nastavení rád vrtá, na druhou stranu je ale jednoduchost a přímočarost ovládání poznávacím znamením všech výrobků Applu. Důležitý je totiž výsledek.

TIP: iPad dorazil do redakce minulý týden: co jsme na něj říkali?

A ten je naštěstí kvalitní. Rozdíl oproti předchozí generaci je opravdu markantní a z fotografického srovnání níže můžete vidět podstatný rozdíl v ostrosti, podání barev a výsledné kvalitě. Absence nastavení tu moc nevadí, protože se o vše postará iPad sám. To samozřejmě nezmění fakt, že budete s tabletem místo fotoaparátu vypadat stejně divně, jako s kterýmkoliv jiným modelem, můžeme vám ale zaručit, že v případě potřeby budete s novou generací iPadu fotit častěji, než s předchůdci.

Fotografie pořízené novým iPadem.

Fotografie pořízené iPadem druhé generace.

Kromě focení je nyní iPad schopen natáčet také video ve FullHD kvalitě (1080p) při 30 snímcích, takže jej lze využít i při narozeninových oslavách, výletech do přírody nebo nočním špehování. Všechny žerty ale dáme stranou, fotoaparát iSight se Applu povedl a i když rozhodně nevyhraje žádné fotografické soutěže, zlepšení od druhého modelu je jasně vidět. A to se počítá. Příliš ale nepotěší kamerka FaceTime pro videohovory. Tu totiž Apple vylepšit zapomněl a stále disponuje pouze prehistorickým VGA rozlišením. Videohovory přes Skype či jiné komunikační platformy tak na retina displeji nebudou vypadat nijak pěkně. Konkurence nabízí mnohem kvalitnější přední kamery.

Po prvním osahání je Nový iPad především důstojným nástupcem svého předchůdce, který se soustředí spíše na vylepšení několika klíčových aspektů, než nějakou zásadní revoluci. Zda je to dobře či nikoliv ať posoudí jednotliví uživatelé, my se ale jdeme pořádně opřít do testování, abychom vám co nejdříve přinesli plnohodnotnou recenzi. Mimo jiné si zodpovíme otázku, zda se upgrade z iPadu 2 vyplatí, či ne.

Technické parametry Apple iPad 3

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 185,7 × 9,4 mm, 662 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5X, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor11 560 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 12 290 Kč

Nový iPad skladem

Diskuze ke článku
Michal
To ale není marketing, ipad přeci nemůže mít full hd jako ostatní, když má jiný poměr stran a navíc tohle řešení zajistí bezproblémové fungování aplikací , kdy jeden dřívější pyxel se teď zobrazuje na čtyrech, stejně to bylo myslím i u iPhonu.
Goodhoko
Mě jwn štve, že tomu říkají RETINA display. To přece není retina, když to má hustotu jen asi 260 ppi a původní retina na IP4 měl si 320 ppi.
Shuffle
Hezký videopohled...Budou ještě nějaká videa například s hrami nebo aplikacemi vyuzivajici Retina displej? A vubec srovnani vykonu v narocne 3D hre s iPadam 2?
Marek
"Při podobné úhlopříčce by totiž bohatě stačilo FullHD rozlišení"
Ale nestačilo.Kdy o tom pan redaktor něco věděl tak by chápal proč má nový ipad rozlišení 2048 x 1536.

"Položíte-li nový a starší iPad vedle sebe, ihned si všimnete nárůstu kontrastu a barev. iPad 2 je má v porovnání s novinkou bledé a nevýrazné."
Vždyť je to nesmysl a taky všechny ostatní recenze mluví o tom že starý Ipad je kontrastnější a má lepší podání barev(přirozenější barvy)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze