Apple představil nový iPad s HD displejem a vyšším výkonem

36

Apple dnes na své ostře sledované tiskové konferenci v San Franciscu představil v pořadí již třetí generaci svého populárního tabletu s trochu zarážejícím názvem "The new iPad" - tedy "nový iPad". Nejdůležitějšími inovacemi jsou výkonná čtyřjádrová grafika a nový, ultra jemný retina displej. Je toho ale mnohem víc!

A je to tady! Po nedávno skončeném MWC 2012 v Barceloně zase někdo ve světě mobilních technologií způsobil pořádný rozruch. A kdo jiný by se o to mohl postarat, než právě americký gigant Apple. S několikadenní odchylkou totiž skoro na rok přesně představil svůj historicky už třetí tablet. Po iPadu a jeho nástupci iPadu 2 jsme logicky očekávali, že tato novinka ponese označení iPad 3, a nebo, jak říkaly ještě před večerní tiskovou konferencí Applu prosáklé neoficiální informace, iPad HD, podle očekávaného velice jemného displeje. Všechno je ale jinak, nejnovější tablet s nakousnutým jablkem na zádech se totiž nazývá podivně "The new iPad", neboli nový iPad. Zvláštní název, co myslíte?

Nový iPad na oficiálních produktových fotografiích

Nový Retina displej se super jemným rozlišením

iPhone, iPad a vůbec všechny produkty od Applu, které kdy měli něco společného s dotykovým ovládáním, měly vždy tu nejlepší pověst z hlediska kvality. První iPad a také jeho druhá generace měla 9,7 palcový TFT IPS panel s rozlišením 1024×768 bodů, což nebylo na tak velké úhlopříčce nic světoborného. Nový iPad je však mnohem dál. Mezi tablety přináší suverénně nejjemnější displej v historii s rozlišením 2054×1536 bodů, tedy více než klasické "běžné" Full HD (1080p) rozlišení. Na jeden palec je tak vměstnáno působivých 264 pixelů, tedy přesně 4x více než u obou předchozích generací. Ještě doplníme, že Apple opět i tento displej nazývá Retina - sítnice, podle vysoké jemnosti.

Displej nového iPadu nabídne vskutku luxusní rozlišení

Oficiální promo video

Výkon: inovovaný jablíčkový procesor s grafikou na jedničku

Nový iPad v sobě kromě významně vylepšeného displeje skrývá i další vylepšení, kterým je nový čipset. Jedná se o vylepšený procesor Apple A5 s přídomkem X. Stále je to klasické Cortex-A9 dvoujádro s taktem 1 GHz. Vylepšená byla pouze grafika. Není to ale vylepšení ledajaké. GPU PowerVR SGX543MP4 totiž obsahuje hned čtyři jádra, a svým výkonem by měl podle marketingových šéfů Applu předčit i tak vychvalovanou grafiku, jako je Tegra 3 od nVidie, a to prý dokonce až čtyřnásobně. Jaká je realita, ukážou ale až nezávislé podrobné testy.

Dobrá grafika se bude hodit třeba při hraní výkonnostně náročných her

Nepopiratelným faktem ale je, že nový iPad nabídne rozhodně vysoký výkon, který budete moci využít třeba při hrání opravdu náročných a propracovaných her, či při sledování videí s vysokým rozlišením a velkou snímkovací frekvencí.

TV Spot

Konečně pořádný foťák v iPadu

Fotoaparát dostal oproti starším generacím iPadu opravdu významná vylepšení

Předchozí generace iPadů se rozhodně nedaly označit titulem "fotoexpert". Nabízely snímače, které dokázaly fotit v podprůměrném rozlišení a optika také nebyla příliš kvalitní. Výsledkem byly nepříliš valné výsledky. Konkurence byla mnohem dál. Nový iPad konečně přichází s novým iSight fotoaparátem s rozlišením 5 megapixelů, a to včetně funkcí jako je automatické zaostřování, detekce úsměvu, geotaggingu a nebo nahrávání videí ve Full HD rozlišení s výbornou snímkovací frekvencí 30 fps a kontinuálním zaostřováním. Oproti iPadu 2 by však měla být zejména kvalita fotografií výrazně lepší hlavně díky zcela nové optice. Uvidíme. Na přední straně nového iPadu pak najdeme HD Ready (720p) kamerku určenou pro videohovory FaceTime.

Prodej v Česku do konce března

Nový iPad se bude prodávat od 16. března v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Německu, Švýcarsku, Japonsku, Hong Kongu, Singapuru a Austrálii. Do dalších zemí včetně ČR přijde 26. března. K dispozici bude ve třech verzích odlišených kapacitou vestavěné paměti, a to 16, 32 a 64 gigabajtů. Na konec se tedy bohužel nekoná vysněná 128 GB verze.

K dispozici bude černá a bílá barevná varianta. Nejzákladnější verze pouze s podporou Wi-Fi připojení a 16 GB pamětí bude stát 499 dolarů. Větší paměť potom znamená vždy také o sto dolarů vyšší pořizovací cenu. K dispozici budou také nově i verze s podporou 4G LTE (teoreticky až s rychlostí 72 mbps). Nejdražší varianta s ním a 64 GB úložištěm vás přijde na tučných 829 dolarů.

Technické parametry Apple iPad 3

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 185,7 × 9,4 mm, 662 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5X, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor11 560 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 12 290 Kč
Diskuze ke článku
630126
Když už nový iPad, tak alespoň tu 1GB Ramku. Procesoru bych také kapku přidal,alespoň 1,4 Ghz dvoujádro. Tohle mi přijde trochu smutné a suché, když se podíváte, co Vám dnes nabídne konkurence. Ale budiž, takto jemné rozlišení zase jinde (zatím) nenajdete. Mě osobně tyhle hračky od Applu moc nelákaji sorry. Rád se podívám, ale za tu cenu bych si koupil něco lepšího. Toť můj názor :)
Mirek
Hezký fotorámeček, na takový displej se bude radost koukat. Uvidíme za rok, co Apple vymyslí. Možná bude 8 Mpix foťák a čtyřjádrový procesor.
davehabe
Těch pixelů je 4x více, ne 2x ;)
davehabe
Těch pixelů na displeji je 4x více, ne 2x ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze