Nokia 5230: hodně zábavy, za málo peněz
recenze

Nokia 5230: hodně zábavy, za málo peněz

51

Do světa dotykových telefonů na plno v loňském roce vlétla i finská Nokia. Po úspěšné dvojici 5800 a 5530 představila prozatím nejlevnější model. Ačkoli se prodává za méně než čtyři tisíce korun, nabídne rychlé datové přenosy, A-GPS či velký displej. Ohrozí levné dotykáče z Koreje?

Nokia zaznamenala doposud velké úspěchy se všemi svými dotykovými modely. 5800 „Tube“ byla první a proto žádaná, 5530 vyrukovala s pěkným designem a příznivější cenou. Přesto ani jedna nedokázala cenou konkurovat levným dotýkáčům od LG či Samsungu. Na trh tak byla uvedena dnes testovaná Nokia 5230. Startovala s cenou pod hranicí 5 tisíc korun. Nicméně netrvalo dlouho a Nokia tento model výrazně zlevnila. Za necelé čtyři tisíce se tak na pultech obchodů vyskytuje telefon s velkým dotykovým displejem, rychlými datovými přenosy či A-GPS. Telefon cenou spadá mezi low-endy, avšak výbavou zdatně konkuruje přístrojům z vyšších kategorií.

Technické parametry

Rozměry 111 x 51,7 x 15,5 mm
Hmotnost 115 gramů
Konstrukce klasická, dotykový displej
Barevné provedení červené, rúžové, žluto-zelené, černé, azurové, stříbrné
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení 360 x 640 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2"
Paměť 70 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC až 16 GB
Otevřený operační systém ano / Symbian S60 9.4, 5th edition
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a HTML zobrazením, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, opakovaný budík, odpočítávač, stopky, světový čas, převodník velikostí, převodník jednotek, vyzváněcí profily
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, přehrávač videa, Java 2.0, internetový prohlížeč Opera Mini, gravitační senzor
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px)
nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Ovi Maps
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí multi-slot třídy 32), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3.6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 1320 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin, pohotovostní režim: až 432 hodin
Cena a dostupnost 3 700Kč
listopad 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia 5230
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • stereo sluchátka
  • trsátko

Komentovaný videpohled

Design a konstrukce: obyčejný, ale bytelný plast

Design nepřináší nic nového. Z přední strany by někdo mohl mít problém odlišit model 5230 od 5800. Jsou naprosto totožné. Celý telefon je samozřejmě plastový, nicméně kvalita zpracování je slušná. Nemusíte se bát volného zadního krytu, jako tomu bylo u 5530. Příjemným zpestřením je spousta barevných variant zadního krytu, ze kterých si vybere opravdu každý. Je jen škoda, že v základním balení není přibalen alespoň jeden jiný kryt.

Rozměry telefon jsou 111 x 52 x 16 milimetrů. Zde bychom uvítali zejména redukci tloušťky. Nokia je pořádný cvalík, což potvrzuje i hmotnost celých 115 gramů. Tato hodnota je z dotykové trojice nejvyšší, a to ve svém těle Nokia 5230 neukrývá ani stylus, jako obě starší kolegyně. Nemusíte však mít strach z jeho nepřítomnosti. Vše je přizpůsobeno vašim prstům a jako poslední záchrana je v balení přibaleno trsátko.

Přední strana je vesměs využita překvapivě velkým displejem. Pod ním se nachází tradiční trojice kláves, známá už z modelu 5800. Oživujícím prvkem je vyvýšený stříbrný pruh obíhající po obvodu telefonu a zároveň chránicí displej proti nechtěnému poškrábání. Zadní strana je poměrně chudá. Nachází se na ní nenápadné logo Nokie a v rohu čočka fotoaparátu.

Pravý bok poskytuje útočiště dalším tlačítkům. Od shora je to kolébka pro ovládání hlasitosti, posuvník sloužící k odemknutí telefonu a nezbytná spoušť fotoaparátu. Na opačném boku se za krytkou skrývají dvě zdířky. Do jedné zasunete SIM kartu a do druhé případně paměťovou kartu. Někdo by mohl zajásat, že výměna SIMky je možná bez vyjmutí baterie. Bohužel to není zcela pravda. SIM kartu sice do telefonu vložíte, aniž byste museli snímat zadní kryt, ale pokud ji budete chtít vytáhnout, budete muset nejen sejmout zadní kryt a vyjmout baterii, ale hlavně použít nějaký ostrý předmět k vysunutí SIM karty. Celé řešení proto nepovažuji za šťastné.

Na horní vyvýšené hraně naleznete tradiční trojici konektorů. Nabíjecí, 3,5 mm jack a microUSB. Poslední jmenovaný je chráněn krytkou. Skupinku konektorů ještě doplňuje vypínací/zapínací tlačítko.

Baterie a výdrž: Třídenní pohotovost

Příjemné překvapení se koná v případě použitého akumulátoru. Nokia nečekaně zvolila velmi silnou baterii o kapacitě 1320mAh. To se zákonitě projevilo na celkové výdrži, která bez problému atakuje tři dny. To i za předpokladu, že párkrát denně zkontrolujete e-maily či Facebook. Naším rekordem bylo pět dní, ovšem to byla Nokia 5230 víceméně pouze na přijmu a usazená stále na stejném místě.

Klávesnice: rychlé a pohodlné psaní.

Nokia 5230 používá virtuální klávesnici prostřednictvím dotykového displeje, K psaní zpráv lze vybírat ze čtyř možných způsobů (telefonní klávesnice, malá QWERTZ, velká QWERTZ, psaní rukou). Díky vestavěnému polohovému čidlu je možné psát i v horizontální poloze. Psaní zpráv doprovází zpětná vibrační vazba (její intenzitu je možné si poupravit). Vyťukávání či psaní jednotlivých znaků je velmi komfortní, díky vysoké citlivosti displeje a dobré přesnosti na dotyk nedochází k překlepům. Model 5230 těží také z velikosti svého displeje, který přidává na komfortnosti. Pro srovnání uvedu, že se mi na Nokii psalo mnohem lépe než na např. Samsung Star.

Zvuk: průměrně a hlasitě

Audio výstup z vestavěného reproduktoru hodnotím víceméně kladně. Hudba z něj se linoucí je dostatečně hlasitá, což dozajista ocení mladší generace. Výrobce nezapomněl ani na implementaci sluchátkového 3,5 mm jacku, není tak problém připojit libovolná sluchátka podle vlastního gusta. Připojení sluchátek doprovází mírné zacvaknutí. Hudební výstup patří mezi špičku a směle může konkurovat hudebním přehrávačům známých výrobců.

Displej a ovládání: milé překvapení

Po vybalení nové Nokie mě mile překvapil displej, který dosahuje stejných hodnot, jako u dvakrát dražší Nokie 5800. Těšit se tak budete z plochy 3,2“ a jemného rozlišení 640 x 360 pixelů. Technologie je sice stále odporová, ovšem reakce na váš dotyk je přesná. Slušné jsou i pozorovací úhly a trápit vás nebude ani silné slunce.

Displej se odemyká posuvným zámkem na levém boku telefonu, což považuji za velmi dobré a rychlé řešení. Displej se vypne i v případě, že se hlava přiblíží k senzoru, typicky při hovoru. Nehrozí tak, že si tváří nechtěně hovor ukončíte. Telefon při každém stisknutí na displej zavibruje a dává tak zpětnou odezvu. Tato vlastnost se občas hodí, ale pokud vás bude obtěžovat, lze ji vypnout, případně nastavit nižší intenzitu. Displej se při natočení telefonu automaticky překlopí do pozice na šířku. Překlopení trvá včetně animace od dvou do tří vteřin. Záleží, na jakém místě v menu se zrovna nacházíte.

Samotné ovládání telefonu je poměrně intuitivní. Najdou se sice tací, kteří tvrdí, že je Symbian trochu zmatečný, ovšem kdo je zvyklý na Nokie, nebude mít žádný problém. Menší komplikace by mohl přinést systém potvrzování. Některé volby požadují dvojklik, jiným stačí jen jeden dotyk displeje. Nastanou tak momenty, kdy se budete několik vteřin snažit přijít na to, jak danou položku potvrdit.

Prostředí telefonu: pátá edice Symbianu S60

Prostředí telefonu je identické jako u staršího sourozence 5800, telefon totiž pracuje pod operačním systémem Symbian S60 paté edice. Výrobce se ovšem poučil z předchozích chyb a zapracoval na ovladatelnosti dotykového displeje a možnosti upravit si pohotovostní displej k obrazu svému. Lze přidat (stejně jako u modelu 5530) až čtyři kontakty z telefonního seznamu přímo na pohotovostní displej, a také si navolit si vlastní čtyři zkratky aplikací, které si navolíme.

Nabídka menu může být zobrazena jako seznam nebo standardně v zobrazení 4x3 ikony (mřížka). Je tu také druhá nabídka, a to multimediální. Její vyvolání zprostředkovává senzorové tlačítko vlevo nad displejem. Bohužel však toto rychlé menu nelze nijak nadefinovat, vše je pevně dáno.

Lehce zamrzí, že byl opět použit procesor MXC300-30 s taktem pouze 434 MHz. Konkurence na stejném operačním systému je již dále a i sama Nokia má v záloze silnější kousky. Totéž lze říci i o paměti RAM, jejíž celková hodnota je stále jen 128 MB (nikoliv dostupná hodnota pro další programy). Naštěstí při běžné práci nepocítíte žádné zpomalení.

Fotoaparát: někde se šetřit muselo

Nízká pořizovací cena bývá vykoupena ústupky ve výbavě. Výrazným ústupkům podlehl vestavěný fotoaparát, který si musí vystačit s rozlišením 2 Mpx. Samozřejmě chybí automatické ostření i jakákoliv forma přisvětlení. Nokia se situaci snaží zachránit alespoň bohatými možnostmi nastavení. Můžeme nastavovat citlivost snímků ISO, vybírat z několika efektů, upravovat kontrast či ostrost snímku, korigovat expozici a vyvážení bílé a mnohé další nastavení. Nechybí ani možnost přidání GPS souřadnic do snímku.

Ukázkové fotografie


Výsledné snímky nikoho neuchvátí. Ostrost není ideální a dochází ke slévání podobných barevných odstínů. Pošramocenou situaci se snaží zachránit možnost zaznamenávat video ve VGA rozlišení s plynulostí 30 snímků za vteřinu.

Zábava: se Symbianem vždy

Počítat můžeme s audio konektorem 3,5 mm pro libovolná sluchátka nebo velmi slušnou výdrží díky silné baterii. Nezklame ani graficky vyvedený hudební přehrávač tak, jak jej známe z jiných modelů s operačním systémem Symbian. Komu by nestačila standardní hudba linoucí se ze sluchátek, může ji přikrášlit pomocí hudebního ekvalizéru s možností vytváření vlastních předvoleb. Vše tak zůstává jen na hudebním sluchu uživatele. Nepřekvapí už podpora stereo bluetooth profilu (A2DP), díky kterému můžeme využít bezdrátová stereo sluchátka.

V balení výrobcem dodaná sluchátka podávají zcela průměrné výkony, ale většina majitelů si připojí spíše svá vlastní sluchátka. Pro milovníky rádiového vysílání je připraveno FM rádio s RDS, k jehož poslechu je nutno připojit stereo headset. Přímo z telefonu můžeme prostřednictvím odkazu na obchod s hudbou nakupovat hudební songy, či celá alba.

Hudebním funkcím telefonu sekunduje vestavěný video přehrávač Real Player, chválit jej ovšem nebudu. Ze starých dob se nic nezměnilo a přehrávači stále nic neříká videoformát avi nebo cerfitikace produktů DivX či xVid. Co zvládne dobře, je přehrávání standardních formátů MP4 nebo 3GP.

O další porci zábavy se samozřejmě starají hry. Díky operačnímu systému Symbian si můžete vychutnávat desítky kvalitních titulů.

Telefonování a telefonní seznam: obšlehnuto od sester

Telefonní seznam se vyvolává přímo ze základní obrazovky, úložný prostor pro nové kontakty je limitován pouze dostupnou interní pamětí telefonu. Kontakty můžeme libovolně kopírovat, přesunovat a zvolit, zda chceme zobrazit kontakty ze SIM karty spolu s kontakty z telefonu, nebo odděleně. Ke každému kontaktu můžeme přiřadit mnoho detailů, jako adresu, poznámky, datum narozenin a několik čísel. Vyhledávání kontaktů probíhá postupným zadáváním znaků.

Telefonování s tímto telefonem jsem si doslova zamiloval. Velmi mile mě překvapila čistota a kvalita přenášeného hlasu ze sluchátka, i hlasitost byla adekvátní. Vyvolání hlasových hovorů je možné buď pomocí dotykového displeje, nebo pomocí senzorové klávesy. Obdobné ovládání platí i pro ukončení hlasového hovoru.

Jako vyzváněcí tón je možné vybrat jakýkoliv hudební soubor nebo videoklip uložený v telefonu, nebo na paměťové kartě. Telefon má pět vyzváněcích profilů, které můžete libovolně upravovat, stejně jako vytvářet své vlastní. Rovněž je možné telefon úplně umlčet pomocí offline profilu.

Zprávy: čtyřikrát jinak

Zprávy jako takové nečiní tomuto telefonu sebemenší problémy, ba naopak. Psaní zpráv je komfortní, lze volit ze čtyř způsobů zadávání textu. Podle polohy telefonu je možné psát buď v horizontální, nebo vertikální poloze. Psaní na dotykovém displeji dosahuje komfortu hardwarové klávesnice, může za to překvapivě vysoká citlivost rezistivního displeje, a také přesné reakce na dotyk.

Při psaní nové zprávy napomůže prediktivní slovník T9. Můžeme psát také zprávu pomocí ručního vykreslování jednotlivých znaků, rozpoznávání je velmi přesné.


Velice povedený klient pro Facebook

Emailový klient vychází buď z aplikace Nokia messaging nebo ze standardní vestavěné aplikace. Nastavení parametrů je jednoduché a přehledné, navázání spojení s emailovou schránkou je otázkou chvíle. Emailové zprávy je možné stahovat včetně příloh, naopak odeslané zprávy můžou být staženy jen s hlavičkou. Pochválit musíme také propojení s úvodní obrazovkou kde je záložka s odkazem na nakonfigurovanou schránku.

Organizační funkce: dokumenty nespustí

Telefony s operačním systémem Symbian měly vždy výborně zpracované organizační funkce, ani tady tomu není jinak. Uživatel může počítat s kalendářem, který nabídne několik různých náhledů zobrazení. Zadávání nových úkolů, schůzek a událostí je limitováno pouze volnou pamětí telefonu. V nové Nokii naleznete silného spojence, co se týče buzení. K dispozici je možnost tvorby několika budíků, přičemž nechybí funkce opakování. Pro cestovatele je pak přichystán světový čas.

Kritizovat musím kancelářské funkce. Postrádat budeme kancelářský balík aplikací Quickoffice, ale dokonce i prohlížeč PDF dokumentů Adobe. Jediným řešením tak zbývá nutnost doinstalování externí aplikace. V počtech však nezůstaneme na holičkách, připravená je totiž jednoduchá kalkulačka, která umí ukládat čísla a také je znova načíst.


Navigování pomocí aplikace Ovi Maps je pohodlné a zadarmo

Datové funkce: rychlá data ano, Wi-Fi ne

V této kategorii vládne naprostá spokojenost. Pro propojení s PC je připraven klasický microUSB konektor a Bluetooth. Mnohem větší překvapení však panuje u mobilních datových přenosů, kde se dostalo i na podporu sítí třetí generace, včetně nadstavby HSDPA. Bydlíte-li tak v krajském městě, budete si vychutnávat vskutku rychlý internet. Vestavěný internetový prohlížeč je takový, jak jej dobře známe z modelů 5800 nebo N97. Práce s ním je bezproblémová a umožňuje zobrazení i webových stránek s flashovými prvky. YouTube video vložené do libovoloné stránky si však nepustíte. Načítání stránek by mohlo být rychlejší, konkurenční Opera mini je co se týče rychlosti o velký krok napřed a proto ji dokročuji k surfování spíše.

Zhodnocení: výborný poměr cena/výkon

Nokia 5230 na mě po testu zanechala vesměs kladný dojem. Malý problém vzniká v případě, kdy bych ji měl někomu doporučit. Začínajícím uživatelům určitě ne. Cena je sice velmi příznivá, nicméně Symbian působí pro takové uživatele příliš složitě. Pro techničtěji zaměřené uživatele také ne. Telefon postrádá Wi-Fi, kvalitní fotoaparát a design sázející na křiklavé barvy by těmto uživatelům radost neudělal. Po Nokii 5230 tak nejspíše sáhnou průměrní uživatelé, kteří například chtějí dobrý telefon, ale zároveň do něj nechtějí investovat horentní sumy peněz. Do zajímavé role se Nokia 5230 dostala poté, co Nokia zrušila zpoplatnění své navigace. V ten moment se z ní stává velmi dobrá navigace, neboť v sobě má vestavěné GPS. V cenově kategorii do 4 tisíc korun budete jen stěží hledat konkurenční přístroj s dotykovým displejem.


Srovnání: Nokia 5230 a Nokia 5530 XpressMusic

Nokii 5230 můžete zakoupit ve značkovém obchod.nokia.cz

nokia-5230
Klady
  • nízká cena
  • pevná konstrukce
  • velký a kvalitní displej
  • HSDPA a A-GPS
Zápory
  • chybí Wi-Fi
  • méně kvalitní fotoaparát
  • postrádá kancelářské aplikace
Diskuze ke článku
pepo
Zaujímavý telefon, len kde ho zohnať, všetky internetové obchody sa hrajú na slubotechnu a na prvý apríl
Phoyar
"a také si navolit si vlastní čtyři zkratky aplikací, které si navolíme."
Nechci rejpat, recenze to je dobrá, ale tahle věta se mi zdá trošku popletená :-D:-D
jamilen
Tento telefon v Ústí n.L.mají v mnoha prodejnách, ale pouze bílo-růžovou a bílo-modrou. V e-shopu Nokie jsem si objednala černo-červený, ale na ten se musí čekat.
Jsem na něj moc zvědavá. To Wifi mě moc mrzí. Nedá se k telefonu nějak externě dodat?
Michal Pavlíček
Wi-Fi do telefonu žádným způsobem přidat nelze.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze