Nová Nokia 500: nejvýkonnější Symbian s 1 GHz procesorem

40

Nokia dnes představila nový telefon se Symbianem za příznivou cenu, kterého lze považovat za nástupce populárního, ale již lehce zastarávajícího modelu 5230, respektive modelu 5250 či C5-03. Zařadí se do střední třídy a nabídne poměrně dobrý poměr ceny a výbavy.

Nokia dnes představila nového zástupce střední třídy, tedy segmentu, kde je Nokia poměrně silná a tento telefon by jí měl pomoci se jí zde udržet. Předpoklady k tomu určitě má. Cena je stanovena na předběžně 5 390 Kč Kč včetně daně a poplatků. Co za tuto cenu dostanete? Zaujmou příznivé rozměry a i nízká hmotnost pouze 93 gramů, která napovídá plastovou konstrukci. Ty, kteří si telefon rádi přizpůsobují, určitě nová Nokia potěší, protože má zadní výměnné kryty. S telefonem dostanete přímo v prodejním balení další 2 další kryty.

Nokia 500 - oficiální fotografie

Nejrychlejší Symbian pod sluncem

Displej nikoho nepřekvapí, opět se jedná o klasické TFT s úhlopříčkou 3,2 palce a rozlišením 360 x 640 pixelů, tedy v této třídě telefonů poměrně jemné rozlišení. Operačním systémem je Symbian v nejnovější verzi Anna a těšit se tak můžete na stejné novinky i aktualizace, jaké přinesl například model X7 nebo E6. Telefon bude navíc výrazně rychlejší, než všechny dosavadní Symbianové telefony od Nokie. Pod kapotou má totiž rovnou 1 GHz procesor (dosavadní i nejdražší Nokie se Symbianem měly necelých 700 MHz) a běh systému by tak měl být vzhledem k hardwarové nenáročnosti Symbianu opravdu rychlý.

Rychlá data, špatné video

Ve výbavě nechybí nic podstatného. Potěší velmi rychlá data HSDPA i HSUPA a samozřejmě nechybí ani GPS (bezplatná navigace pro celý svět) a Wi-Fi. Telefon disponuje 2GB interní pamětí a také slotem pro paměťové karty microSDHC. Místa pro hudbu, fotografie a videa tak bude dostatek. Zklamáním je naopak fotoaparát sice s dobrým rozlišením 5 Mpx, ale vzhledem k nižší ceně opět bez automatického zaostřování (full focus) a LED diody. Telefon dokáže i přes velmi rychlý procesor natáčet videa pouze ve VGA rozlišení 15 snímky za vteřinu, na HD video zapomeňte. Samozřejmostí je FM rádio a veškeré organizační funkce.

Nokia 500 - oficiální fotografie

Nokia 500 by se měla začít prodávat již v srpnu nebo září v černém provedení. Koncem roku na trh dorazí také bílá varianta. Cena je, jak jsme již psali výše, stanovena na 5 390 Kč včetně DPH.

Technické parametry Nokia 500

Kompletní specifikace
Konstrukce111,3 × 53,8 × 14,1 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (360 × 640 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1 GHz, GPU: ne
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia (Symbian) Belle
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, ?
Diskuze ke článku
Lad Vach
Krom Anny, rychlejšího procesoru je to jen další Symbian3 mobil od Nokie a ještě k tomu s debilním Full Focus!
ph
Nokii a ještě ke všemu se Symbianem, to bych nekoupil ani za 1 korunu.
ph
Na videu uvidíte u toho nokiáckého šuntu lagy, které by člověk u normálního OS, tedy u Androidu, iOS a dokonce ani u WP7 nemohl při tak banálních činnostech jaké jsou na tom videu prezentované nikdy zažít. Na Nokii se Symbianem to je jak je vidět možné i s procesorem 1MHz.
mr.yoda
Opet zavadejici a nespravne informace. Cena je stanovena na 5300 a ne 4500 jak pisete. To si pri psani clanku vymyslite i dalsi fakta?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze