Na 53 tisících stránkách Wikipedie se objevil hákový kříž

Na 53 tisících stránkách Wikipedie se objevil hákový kříž
Fotografie: Luke Chesser, unsplash.com
  • Vandal zneužil chybu v zabezpečení šablon
  • Jeho počínání bylo brzy odhaleno a opraveno

Vandalství je fenomén tak rozšířený, že ho už prakticky nevnímáme – tedy až do okamžiku, kdy někdo pomaluje Karlův most nebo jinou srovnatelnou památku. A jako by samotné poškození cizí věci nebylo vážné samo o sobě, mnozí vandalové si přitíží i obsahem sdělení. Třeba když se na fasádu rozhodnou namalovat hákový kříž.

Podobné nešvary samozřejmě nezmizí s přechodem do virtuálního prostoru. Jen narostou do nepředstavitelných rozměrů. V pondělí 16. srpna Wikipedii zaplavila vlna hákových křížů. Objevily se celkem na 53 tisících stránkách. Mezi nimi byla i hesla, jako je americký prezident Joe Biden, viceprezidentka Kamala Harrisová nebo kanadský premiér Justin Trudeau.


Kombinace použitého symbolu, současného světového dění a hlavně pak faktu, že byla změněna i chráněná hesla patřící politikům, způsobila mezi administrátory Wikipedie pozdvižení. Oprávněně se obávali nějakého většího a koordinovaného útoku. Naštěstí se jednalo o naprostý opak – jednoho nudícího se uživatele. Ten si povšiml drobného nedostatku v zabezpečení. Články na Wikipedii používají šablony, aby se tak zjednodušilo jejich vytváření. Šablony jsou však uzamčeny, aby do jejich vzhledu nemohl zasáhnout jen tak někdo. Na vzor stránky pro osobnosti se však nejspíše zapomnělo, ta tak zůstala ve výchozím nastavení.

Identifikace a oprava problému tak zabrala méně než 5 minut. To je podle administrátorů Wikipedie obvyklý čas, po který zůstanou vandalské zásahy viditelné veřejnosti. Vandal dostal za svůj čin doživotní zákaz editace čehokoli na Wikipedii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze