Spoluzakladatel Wikipedie chce vytvořit férovou sociální síť bez reklam

6
Spoluzakladatel Wikipedie chce vytvořit férovou sociální síť bez reklam
  • Bude financována pouze z darů a poplatků
  • Klade důraz na boj proti „fake news“ pomocí práce se zdroji

Sociální sítě jsou bezepsporu jedním ze stěžejních vynálezů posledních let a ve velkém proměnily celou naši společnost. Společně s tím přišla celá řada negativních jevů. Za některé jsou zodpovědní sami uživatelé, mnoho jich jde na vrub také jejich provozovatelům. Ti se snaží zaplatit provoz a získat peníze pomocí reklam, kvůli čemuž se neštítí využívat a zneužívat uživatelská data.

Jimmy Wales si myslí, že to jde i jinak. Jeho síť se jmenuje WT:Social a zatím má asi 50 tisíc uživatelů. Další desítky tisíc jsou na čekací listině – tu můžete přeskočit pokud zaplatíte 13 dolarů na měsíc nebo 100 na celý rok. Uživatelské příspěvky jsou společně se sponzorskými dary jedinými penězi, za které síť poběží. Nenajdete v ní žádné reklamy a tvůrci se dušují, že neprodají uživatelská data.

WT Social

Podle ohlasů prvních uživatelů, například redaktora thenextweb.com je zatím její vzhled velmi prostý, základem je „feed“ s diskuzemi pod příspěvkem. Také je aktivní vytváření různých skupin a diskuzních fór. Jedním z cílů WT:Social je také boj s „fake news“, takže se klade velký cíl na práci se zdroji a jejich citování.

Rozjet úspěšnou sociální síť vypadá vzhledem k jejich rostoucímu počtu jako snadná věc, ale popálili se i takoví giganti jako Google. Těžko tak dopředu odhadovat, jaké šance má malý a nezávislý projekt, který se navíc rozhodl jít proti proudu.

Diskuze ke článku
αΩ
Pokud to bude fungovat, tak za to si nejen já velmi rád zaplatím :))
Displej
Za 99 ročné predurčená na neúspech
Vojta
Nesložíme se? Těch 13 dolarů za test pro 200 lidí mi přijde cena na pohodu :).
Pro ty co neví o čem je řeč, za příspěvek získáte přístup pro sebe a svých 200 přátel...
Die besten Angebote für Männer
Die besten Angebote für Männer! Schöne Mädchen warten auf Sie in verschiedenen Bereichen http://erogiga.coi.kr

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze