Nokia zavrhla solární nabíjení mobilů. Jaké byly výsledky?

Výrobci mobilních telefonů odnepaměti hledají alternativní metody pro nabíjení našich miláčků, což má dopomoci k delší životnosti bez nutnosti se pohybovat neustále u zásuvky. Zvláště v dnešní době žravých jednodenních smartphonů by se nějaké řešení hodilo. Nokia právě ukončila zajímavý průzkum týkající se solární energie a její využití pro nabíjení. S jakým výsledkem?

Průzkum sestával z modifikovaného telefonu Nokia C1-02 a solárního panelu na jeho zádech. Pro co nejlepší výsledek bylo využito celkem pět chrabrých testerů, rozesetých po celém světě. Dva telefony putovaly za severní polární kruh, jeden zůstal ve Švédsku, další odcestoval do africké Keňi a nakonec poslední se plavil po Baltském moři.

Cílem bylo vyzkoušet, jak moc je využitelná solární energie pro nabíjení telefonů v závislosti na místě, podnebí a dalších podmínkách. Vše bylo zachycováno v reálném čase a lidé, jež tento projekt zaujal, vše mohli sledovat na nově vytvořeném blogu. Tam kromě informací a výsledků bylo možné najít také velmi zajímavé články o solární energii a jejím využití v praxi.

Zjistili jsme, který solární telefon v ČR je nejlepší

Výsledek však zůstal ve slabém průměru. Pokud se vám podaří přístroj dobře umístit a slunce na něj svítí přímo, solární nabíjení jej dokáže udržet bez potřeby nabíječky naživu v pohotovostním režimu. Veškeré akce, jako je volání, poslech hudby či smskování, jsou však drasticky omezeny, protože vyčerpávají baterii rychleji, než se stačí nabíjet. Velký vliv na celkové nabíjení má také počasí, pozice slunce v tu kterou dobu a povětrnostní podmínky, které významně ovlivňují celou operaci.

TIP: přečtěte si recenzi solárního telefonu LG GD510 Pop

Nejlepšího výsledku bylo docíleno, bez větších překvapení, v Africe, kde tester držel přístroj na přímém slunečním světle takřka celý den. Špatně nedopadl ani mobil na Severním polárním kruhu, kde je slunce velmi intenzivní hlavně v létě. Pokud se člověk dokáže vyvarovat vysokých stínů, dokáže přežít i jeho mobil.

Celkově se ale zjistilo, že je prozatím solární nabíjení nedostačující a musí urazit ještě dlouhou cestu, než se stane univerzálně použitelným pro nabíjení elektroniky. Aktivně se musí zapracovat na zadním solárním panelu a mnohem vyšší efektivitě při přeměně světla na energii. Problematickým je i držení, protože málokdo bude chodit po ulicích s telefonem ve vysoce vztyčené ruce. Doufejme, že bude Nokia ve výzkumu pokračovat a my už tak nebudeme závislí na zásuvkách a počítačích. Do té doby se však solárního telefonu od Nokie určitě nedočkáme. V redakci jsme však pro vás pár prvních solárních vlašťovek již otestovali (Samsung S7550 Blue Earth a LG GD510 Pop) a dokonce jsme porovnali i dva solární telefony.

TIP: přečtěte si recenzi solárního telefonu Samsung S7550 Blue Earth

Zdroje: conversations.nokia.com, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze