Solární souboj: LG Pop vs. Samsung Blue Earth

1

V redakci se nám sešli dva netradiční zástupci mobilního trhu, kteří nabízejí jako alternativní zdroj solární energii. Podívejte se, jak si telefony vybavené solárními panely od LG a Samsungu vedou v obrazovém, video a také číselném srovnání.

Naše nejbližší hvězda – Slunce, nabízí z naší časové perspektivy nevyčerpatelný zdroj energie a tak v době, kdy se výdrž telefonů nepočítá na dny ale spíše na hodiny a ekologie vládne marketingovým oddělením, není překvapením, že i výrobci telefonů přicházejí s řešením, jak telefony napájet pomocí fotovoltaických článků.


Oficiální fotografie Samsungu Blue Earth a LG pop.


Pohled na oba telefony zepředu.

Samsung i LG vyrazili do boje o ekologicky pozitivně smýšlející zákazníky s podobně koncipovanými telefony. Hlavní rozdíl je v tom, že Samsung Blue Earth se se solárním panelem prodává přímo a k trendovému LG Pop si ho musíte dokoupit zvlášť.

Závěr z testování článků převádějících světlo na elektrickou energii je celkem prostý. Dostatečně účinné jsou pouze na přímém slunci. Za umělého osvětlení nebo při zatažené obloze sice panely produkují určitou energii, ale je jí tak málo, že na dobíjení akumulátorů můžete zapomenout.

Zato při jasném počasí a vystavení solárních panelů na krytech telefonů směrem ke slunci, už se dějí mnohem zajímavější věci a telefon si tak spolehlivě dobijete. Samozřejmě ne stejně rychle jako ze zásuvky, ale troufám si odhadnout, že v dostatečně slunečné krajině, kde byste denně měli možnost nechat telefon ležet pár hodin na slunci, byste se bez klasické nabíječky mohli obejít.

Video-pohled na telefony a jejich solární panely

Výsledky měření

NabíječkaSlunceZářivka
jasnosilně zataženo
LG Pop0,12 A0,06 A0 A0,01 A
Samsung Blue Earth0,10 A0,05 A0 A 0,01 A

Výsledky v tabulce berte pouze orientačně, jelikož nejsme vybaveni přesnými měřicími přístroji.

Jak je vidět z tabulky, solární panely jsou, co se týče výkonnosti, velice podobné a přímé slunce vždy dodá přibližně poloviční proud, oproti klasické drátové nabíječce.

Podrobné recenze obou telefonů již připravujeme! Jako první přijde na řadu LG Pop.

Galerie dalších fotografií