Nokia World 2011: sledujte s námi živě v 10:00

Den, na který nejen všichni fanoušci Nokie čekají prakticky celý rok, je doslova za dveřmi. Zítra začíná konference Nokia World v Londýně, kde se mimo jiné dočkáme představení první Nokie se systémem Microsoft Windows Phone 7. Můžeme čekat ještě něco dalšího?

Nokia World 2011

Aktuální zpravodajství včetně videopřenosu naleznete v tomto článku s živým on-line přenosem z Londýna.

Cesta k lepším zítřkům

Finská Nokia patřila mezi nejúspěšnější značku na poli mobilních telefonů. její pozice se ještě před pěti lety zdála v podstatě neotřesitelná. Kdybyste někomu tehdy řekli, že se Nokia brzy dostane do problémů, nebo snad dokonce skončí s mobilními telefony, rázem byste byli považováni za blázna. Jenže přišel nástup dotykových telefonů a konzervativní Nokii ujel vlak. Dost možná těch vlaků bylo více, neboť Nokia konkurenci stále ještě nedohnala.

První dotykové Nokie se starým Symbianem byly úspěšné, ale na konkurenci ztrácely

Zlepšení přináší novodobý Symbian - Nokia začíná dohánět konkurenci

Prvním krokem vpřed bylo loňské představení nového Symbianu, který navíc Nokia během letošního roku dokázala dostat na post konkurenceschopného v podobě updatu Symbian Belle. Druhým krokem měla být vlastní platforma MeeGo vyvíjená společně s Intelem. Dnes již však víme, že z této spolupráce vzešla jen Nokia N9 a tím vše hasne. Třetí a zřejmě už poslední možností, kterou Nokia zkusí, je platforma od Microsoftu, na kterou nyní Nokia vsadila vše.

TIP! Nokia N9: první pohled na inovativní Finku s několika mínusy

Zahozená šance - Nokia N9: první a jediná s operačním systémem MeeGo

Pokud se o novinky z mobilního světa zajímáte, jistě si vzpomenete na jedno únorové ráno, kdy partnerství Nokie a Microsoftu počalo být oficiální. Ihned se začalo spekulovat, jak dobrý je to krok a samozřejmě se snesly otázky, kdy uvidíme první společný počin – tedy Nokii s Windows Phone. Tehdy to ovšem nevěděli ani sami představitelé obou společností a tak jsme museli vzít zavděk odpovědí – snad koncem roku.

Okamžik pravdy nadejde již zítra. V deset hodin dopoledne našeho času odstartuje očekávaný Nokia World v Londýně. Zahajovací proslov pronese ředitel Stephen Elop, který představí největší novinky a plány společnosti. A právě o novinky v podobě mobilních telefonů nám jde především. Nač se můžeme těšit?

Stephen Elop (CEO Nokia)

Předpokládané zítřejší novinky

Je takřka jisté, že uvidíme první Nokii s Windows Phone Mango. O jaký model půjde, lze jen odhadovat. V posledních měsících se totiž po internetu objevilo několik různých informací. Tajné Nokie vystupovaly pod různými názvy. Jistě si vybavíte například Sea Ray, kterou Stephen Elop před několika měsíci zběžně ukázal na tiskové konferenci. Dle nového značení se ale novinky dočkají číselného označení. Pravděpodobně tak zítra uvidíme Nokii 800. O té se aktuálně ví asi nejvíce. Jednak uniklo spousta tajných fotografií, díky kterými víme, že design bude velmi podobný, ne-li přímo shodný s Nokií N9. Před několika dny se navíc na internetu objevily fotografie pořízené údajně Nokií 800 a dokonce i první video teaser.

Aktuální zpravodajství včetně videopřenosu naleznete v tomto článku s živým on-line přenosem z Londýna.

Nokia 800 - dočkáme se ji zítra?

Budeme-li mít štěstí, představí Nokia více telefonů s Windows Phone Mango. Spekuluje se ještě o levnějším modelu s číselným označením 703 s kódovým označením Sabre. Zítra by tato Nokia měla být představena pod označením Nokia 710. Celkově lze říci, že bude představeno více telefonů. Otázkou zůstává s jakým operačním systémem. Ve hře je totiž stále i Symbian, který se s verzí Belle doslova podruhé narodil. Mnozí z vás by si tak jistě přáli nástupce Nokie N8. My si však myslíme, že se již žádný top model se Symbianem neobjeví. Nokia totiž oznámila už v Barceloně, že případné telefony se Symbianem můžeme očekávat maximálně ve střední třídě.

Jsme také velmi zvědaví, zda nové Nokie nabídnou fotoaparát s automatickým ostřením. U telefonů s Windows Phone Mango je to jisté. Zajímavější to bude právě u telefonů se Symbianem nebo bez otevřeného systému. České zastoupení nám na podzim potvrdilo, že by se autofocus měl do Nokií v roce 2012 navrátit. Neméně zajímavý bude výše zmíněný projev Stephena Elopa, který by měl nastínit směr Nokie v příštích měsících. Vzhledem k lepšícím se finančním výsledkům ale asi nelze čekat nějaké drastické změny. Vše tak závisí na tom, jak se uchytí první Nokie s Windows Phone 7.

Kdo vystoupí na Nokia World

  • Stephen Elop, Chief Executive Officer, Nokia
  • Jo Harlow, Executive Vice President, Smart Devices, Nokia
  • Mary McDowell, Executive Vice President, Mobile Phones, Nokia
  • Joe Belfiore, Corporate Vice President, Windows Phone Program, Microsoft
  • Erik Jorgensen, Corporate Vice President, Bing Mobile, Microsoft
  • Noel Lee, CEO, Monster
  • Peter Vesterbacka, Mighty Eagle and Chief Marketing Officer, Rovio
  • Holger Luedorf, Vice President Mobile & Partnership, Foursquare
  • Loic Le Meur, CEO Seesmic & Founder of LeWeb

Kdy a kde?

Aktuální zpravodajství včetně videopřenosu naleznete v tomto článku s živým on-line přenosem z Londýna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze