Nokia oznámila výsledky: stále v problémech, ale situace se lepší

11

Finská společnost Nokia uveřejnila hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku. Ač není stále v zisku, vypadá to, že se zřejmě blýská na lepší časy. Pomoci by tomu mohla nejenom nejnovější Nokia N9, ale zejména nové modely s operačním systémem Windows Phone, kterých bychom se mohli již brzy dočkat.

Fanoušci mobilních telefonů Nokia mohou mít důvod k troše optimismu z toho, že se začíná jejich oblíbený výrobce nořit z hlubin provozní ztráty. Zveřejněná čísla z druhého kvartálu letošního roku totiž byla děsivá a mezi čísly svítila například provozní ztráta 487 miliónů EUR. Aktuální číslo z třetího čtvrtletí má sice stále znaménko mínus, ale provozní ztráta se ztenčila již „jen“ na 71 miliónů EUR. Čisté tržby třetího kvartálu dosahují částky 8,980 miliardy EUR, což je o 3 % méně než v předcházejícím čtvrtletí.

Čtěte: Nokia N9 s MeeGo naživo: první dojmy, fotografie a video

Nokia N9: oficiální fotografie

Pojďme se mrknout na hospodářské výsledky týkající se prodejnosti mobilních telefonů Nokia. Tržby z prodeje telefonů dosáhly hranice 5,392 miliardy EUR, což je ve srovnání s druhým čtvrtletím jednoprocentní pokles. Celkově se Nokii podařilo prodat 106,6 miliónů kusů mobilních telefonů oproti 88,5 miliónům kusům za druhé čtvrtletí. Zde tedy vysledujeme skok směrem nahoru o slušných 20 %. Smartphonů, tzn. chytrých telefonů s operačním systémem, se z celkového počtu prodaných telefonů prodalo 16,8 miliónů kusů, což je o pouhé 1 % více ve srovnání s druhým čtvrtletím. Jen pro osvěžení, v loňském roce ve třetím čtvrtletí se prodalo plných 27,1 miliónů kusů smartphonů. Tudíž zde musí Nokia pořádně zabrat, aby dohnala loňská čísla. Pětadvacetiprocentní nárůst oproti minulému kvartálu byl dosažen v případě prodejnosti běžných telefonů. Těch se podařilo prodat 89,8 miliónů kusů, ve druhém čtvrtletí šlo o číslo 71,8 miliónů kusů.

Období Q3 2011 Q2 2011 Q3 2010
Tržby (mld.Eur) 8,980 9,275 10,270
Provozní zisk/ztráta (mil.Eur) - 71 - 487 403
Tržby z prodeje telefonů (mld.Eur) 5,392 5,467 7,173
Celkový počet prodaných telefonů (mil.kusů) 106,6 88,5 110,4
Prodej smartphonů (mil.kusů) 16,8 16,7 27,1
Prodej běžných telefonů (mil.kusů) 89,8 71,8 83,3

Čtěte: Recenze Nokia 701 – Kráska a Belle

Nokia 701: oficiální fotografie

A co na to šéf Nokie Steven Elop? Dosažené výsledky hodnotí pozitivně a považuje je za povzbuzení do další práce a náročné transformace společnosti. Pochlubil se také úspěchem na indickém trhu, kde se nebývale zadařilo Dual SIM telefonům, kterých se prodalo příjemných 18 miliónů kusů.

Čtěte: Nokia 800: první finská novinka s Windows Phone na obrázku

Jedno musíme výrobci Nokia přiznat. Pomalu ale jistě se snaží drápat směrem nahoru a s příchodem nových telefonů by k tomu mohlo dojít i rychlejším způsobem. Hodně napoví prodejnost nových telefonů s operačním systémem Windows Phone, na které Nokia sází prakticky všechno. První telefony s tímto systémem představí už ve středu v Londýně na Nokia Worldu. Co myslíte, podaří se Nokii v nadcházejícím období razantně prosadit a vrátit se tak do optimální formy?

Zdroje: press.nokia.com, mobileburn.com, allaboutsymbian.com, phonearena.com, engadget.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
Jakub
Doufám že se nokia vzpamatuje jako SE, poslední telefony už vypadají nadějně navíc novej symbian bell se mi moc líbí. A nokia N8, 700 a N9 jsou podle mě dizajnové skvosty. Korejci nebo číňani nemají nikdy tak pěkné telefony jako nokia a SE.
Jarda
Idioti od Nokie...zakopávaj se Symbianem a poslední hřebíček do rakve budou Windowsy...Kdyby do svých telefonů cpali Andr. bylo by o ně X-krát větší zájem.To samý Samsung...škoda Wavu 2 mohl to být super telefon.Nebýt mozkové příhody vedení Samsungu a vytvoření stupidní Bady.
proof
V tabulce je chyba. Provozní zisk/ztráta není v miliardách ale v milionech €.
nemo
no jestli je to zpráva podaná až dneska, tak to je doopravdy rychlost viz: http://nokiamania.mobilmania.cz/201110203365/nokia-se-pomalu-hrabe-ze-ztraty-vysledky-q3

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze