Nokia: pryč se Symbianem i zaměstnanci, dohoda s Microsoftem

6

Nokia se v tomto roce odhodlala k několika závažným krokům. Předně se rozhodla uzavřít spolupráci s Microsoftem, která přinese nová zařízení s operačním systémem Windows Phone 7. Vzdává se také Symbianu, který teď bude mít na starosti společnost Accenture. Dojde i k razantnímu propouštění.

Finská Nokia vstoupila do letošního roku opravdu s razancí, na kterou jsme doposud nebyli zvyklí. V prvním čtvrtletí se dohodla na spolupráci s Microsoftem, která by měla vyústit v nové telefony s operačním systémem Windows Phone 7 a v těchto dnech přistupuje k nepopulárním krokům.

Čtěte: Nokia se dohodla s Microsoftem: chystá se Nokia s WP7

Chystá se velké propouštění

Velké změny v obchodní strategii mají ve většině případů i nějaké ty negativní následky. Především v oblasti lidského kapitálu. Ano, u Nokie dojde na velké propouštění. Do konce roku 2012 nejspíše přijde o práci na 4 000 zaměstnanců. V Nokii ve Finsku (zde pracuje 13 tisíc zaměstnanců) by mělo přijít o práci 1 400 lidí a další vlny propouštění neminou zejména Dánsko a Velkou Británii. Tím dojde k úspoře až jedné miliardy eur ročně.

O Symbian se bude starat Accenture

Vedení Nokie v tomto týdnu zaujalo konečné stanovisko k operačnímu systému Symbian. Nokia se nakonec rozhodla nadále nepokračovat ve vývoji operačního systému a přenechala tuto divizi společnosti Accenture. Ta je společností poskytující poradenství, technologické služby a outsourcing. Společnost Accenture převezme též 3 000 zaměstnanců, kteří doposud pracovali na vývoji Symbianu.

Společnost Accenture bude mít na starosti Symbian

Šéf Nokie Stephen Elop k tomuto kroku uvedl: "V Nokii máme jasnou představu o tom, jak nadále pokračovat. Usilujeme o získání pozice leadera v oblasti chytrých zařízení a mobilních telefonů. Naše vize sebou nese i nemilé zredukování pracovní síly, které pro nás není snadné. Proto úzce spolupracujeme s našimi zaměstnanci a partnery na opětovném zaměstnání talentovaných lidí z Nokie."

Stephen Elop: CEO společnosti Nokia

Nokia se také bude snažit pomoci lidem, kteří o práci skutečně přijdou, a to prostřednictvím komplexního sociálního programu. Samotný program bude řízen nejenom lokálně, ale i samotným vedením. Mělo by tak dojít i na různé rekvalifikační programy.

Čtěte: Recenze Nokia E7 – Elegantní manažerka

Nokia E7 a N8 na oficiálních fotografiích se Symbianem^3

Proč vůbec Nokia k takovému kroku přistoupila je nejspíše zřejmé. Nokia si předáním Symbianu společnosti Accenture tak trochu uvolnila ruce a svou pozornost důsledně směřuje k Microsoftu, se kterým definitivně minulý týden podepsala smlouvy o vzájemném partnerství. Je tak vidět, že oba top výrobci nechtějí nechat nic náhodě a budou se snažit přinést na světový trh první produkty své spolupráce v co nejkratším čase, aby jim příliš neutekla konkurence. Samotná spolupráce těchto dvou gigantů má mít za výsledek řadu mobilních telefonů Nokia s operačním systémem Windows Phone 7. Spekuluje se o tom, zda se jednoho z prvních modelů dočkáme ještě do konce letošního roku, nebo si budeme muset počkat na odhalení kompletního portfolia začátkem roku 2012. Poslední informace nasvědčují tomu, že jeden telefon by měl být skutečně představen koncem roku 2011 s tím, že jeho masová produkce a příchod ostatních modelů bude probíhat v roce 2012.

Čtěte: Neoficiálně: jaké Windows Phone 7 telefony chystá Nokia?

Koncepty Nokie s Windows Phone 7

Nokia + Microsoft: jak to konkrétně bude vypadat?

  • Nokia se zavázala dodat mapové podklady, navigaci a lokační služby do ekosystému Windows Phone
  • Nokia bude usilovně pracovat na vývoji platformy Windows Phone 7, poskytne znalosti hardwaru, designu a také jazykovou podporu
  • Microsoft se zavázal poskytnout vyhledávač Bing – ten bude moci Nokia využít ve všech svých telefonech
  • Provázáním navigačních služeb, vyhledávání a reklamy mohou očekávat oba partneři značné výdělky
  • Vývojáři Nokie se mohou zdarma zaregistrovat do programu na vývoj Windows Phone 7
  • Do nových telefonů by se měl také dostat Nokia obchod s aplikacemi na infrastruktuře Marketplace
  • Vývojáři budou moci publikovat a distribuovat aplikace prostřednictvím jednoho vývojářského portálu k uživatelům platforem Windows Phone 7, Symbian a Nokia Series 40
  • Nakupovat na Nokia Marketplace bude možné i prostřednictvím prémiových SMS - Nokia přispěje svým know how a smlouvy s operátory a tzv. carrier billing tak bude moci být mnohem rozšířenější
  • Nokia bude uzavřením partnerství s Microsoftem inkasovat miliardy dolarů. Zkrátka nepřijde samozřejmě ani Microsoft. S každým prodaným zařízením s Windows Phone 7 inkasuje od Nokie platbu za licenci na tento operační systém.

Zdroje: wpcentral.com, phonescoop.com, allaboutsymbian.com, mynokiablog.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Elope trhni si
to je konec Nokie, Elop a pár vyvolených si rozdají desítky milionů a zbytek bude prodán Čajně a skončí to jako se Siemensem , kdy Benq dovedl velmi úspěšně zlikvidovat mobily během pár týdnů...........................Elope a tobě podobní jděte do ---------------------
Michal Pavlíček
Dobrý den,
dovolím si Vám oponovat. Situaci okolo Siemensu jsem poměrně sledoval a byla dosti odlišná od té, ve které se aktuálně nachází Nokia. Zatímco Siemens byl popůlárním výrobce maximálně v Evropě, Nokii si daří celosvětově, snad jen vyjma Severní Ameriky. Navíc Benq rozhodně nic nezlikvidoval. Naopak do mobilní divize Siemensu natlačil neuvěřitelné množství peněz - bohužel to bylo málo, protože Siemens Benqu jisté pohledávky zatajil. Nokia je takév mnohem výhodnější pozici, než kdysi býval Siemens. Německý výrobce mobilních telefonů sice populární byl, ovšem jeho zisky nebyly nijak valné. Sebemenší zaškobrtnutí znamenalo velký problém. Nokia si onen přešlap či slabší období "může dovolit". Nepoloží ji to. Spojení Nokie a WP7 sice nevypadá prozatím nijak růžově, a dokonce ani mně osobně se příliš nezamlouvá, nicméně si myslím, že dopadne nad mé, nebo doufejme nad naše očekávání.
freeman
Toto typické myslenie Amerického manažéra. Maximalizovať outsourcing. Čiže minimálne množstvo kmeňových zamestnancov a maximálne využívanie externých firiem. Či je to zle si nedovolím polemizovať. Výhoda tohoto riadenia je kontrola nákladov a flexibilita.
Elope trhni si
to Pavlíček:
osobně sleduji mobilní trh tak od roku 2001, kdy jsem se "zamiloval" do Siemensů - zejména S 45, M55, CX 65, S65, SL75, SL 91 - všechny jsem měl , ale teď k té odpovědi - já pouze říkám, že ta situace je tak trochu podobná......nějaký příklad jsem musel najít...nově vzniklý B-S byl klasickou ukázkou likvidace firmy, neboť tomu kupující nerozumí, resp. nemá to příslušné know-how a to můžeme spekulovat, že Benq mohl leccos poskytnout HTC (jsou přece doma)...Stačí také i poslední informace o tom, že SE - údajně - je na prodej a Čajna už si brousí zuby, aby získala know-how atd., jinak je bezzubá. Z druhé strany si dovolím říci toto: pokud MicroNokia neudělá pár pořádných mobilů během léta či brzkého podzimu, tak bude ztrácet stále více a více a "čekání na Godota" je pro Nokii sebezničující - nikoli pro Microsoft. Uvažoval jsem osobně o X7, že bych vystřídal moji stávající C7, udělal jsem však jiný krok - krok k Androidu už po třetí za sebou, ale stále to není ono - Nexus S i9023, se kterým nemám žádné problémy (zatím) - ale toto není zatím definitivní. Víte ono čekání na spásu jménem WP7.......no co dodat ?dělat si falešné iluze ? když po verzi 6.5 se totálně zaspalo ? Stále více se ukazuje, že Nokia - ano máte pravdu, že je ve světě, ale v jakém ??? - je schopna zásobovat nejchudší oblasti světa svými levnými kšunty - do Indie, Číny, afrických zemí - to ale Nokii nespasí - naopak smartphony totálně zaspala - v Česku je situace specifická, neboť Nokii drží operátoři, kteří mají s ní nasmlouvané mraky telefonů.....rozdávají je po firmách jak na běžícím pásu - ale vždy to zaplatí občan. Souhlasím částečně i s freemanem ohledně outsourcingu - ale z druhé strany toto je skutečně společně s leasingem snad největší ekonomický zločin v dějinách lidstva - přitom stačí porovnat náklady vlastní firmy vynaložené na určitou činnost a budoucí náklady outsourcingu....99% případů prokáže neskutečně drahé outsourcování či leasing - v mnohých českých případech je s tím spojena neskutečná korupce.......ale to už člověk zabíhá do jiné sféry...
Hezký den a mohu jen popřát Nokii a všem, co v ní ještě věří , že čím dříve vydá nové smartphony , tím lépe pro ni, jinak to vidím velmi smutně...........

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze