Neoficiálně: jaké Windows Phone 7 telefony chystá Nokia?

Uzavření spolupráce mezi Nokií a Microsoftem odstartovalo překotnou práci na co nejrychlejším vývoji nových zařízení s operačních systémem Windows Phone 7. Dnes uniklé informace osvětlují, jakých zařízení bychom se mohli dočkat. Chystá se Nokia W7, W8 a dalších 14 telefonů?

TIP: Nokia se dohodla s Microsoftem: chystá se Nokia s WP7

Ve světě mobilních telekomunikací má velké jméno ruský novinář a analytik Eldar Murtazin, který je znám svým nepřátelským postojem vůči Nokii, ale též velmi dobrými kontakty, díky kterým má velmi často k dispozici mnohé zákulisní informace nebo prototypy telefonů s předstihem několika měsíců oproti představení. Nyní se Eldarovi podařilo dostat do ruky první prototyp mobilního telefonu Nokia WP7, který slouží spíše jako vývojový kousek, který nezamíří do prodeje. Díky tomu, se na veřejnost dostalo několik zajímavých informací, jak o samotné výbavě tak o pokračujícím vývoji zařízení s WP7.

Následující informace jsou neoficiální a neověřené. Berte je proto s rezervou a mějte na paměti, že do roku 2012, kdy mají přijít první Nokie s WP7 se může podstatná část údajů změnit.

Nokia logo

Nokia se nejspíše bude muset vyrovnat s údajným požadavkem Microsoftu na nasazení čipů Qualcomm. To vyvolává u Nokie poněkud rozporuplné pocity, neboť byla právě s výrobcem těchto čipů delší dobu v právním sporu. Samotný Stephen Elop tlačí práce na novém zařízení s tím, že by hotové zařízení mohlo být připraveno na přelomu roku. Prvního mobilního telefonu Nokia s WP7 bychom se tak měli dočkat ke konci ledna či začátku února 2012.

Brzy i na Nokiích...

Nokia W7

Eldar Murtazin měl možnost prohlédnout si prototyp Nokie s WP7 s přezdívkou Nokia W7. Nokia ale spíše nebude označovat nové telefony dvojitým w a zůstane u stávajících a dobře známých řad. Samotný prototyp se velmi podobal v tomto týdnu představené Nokii X7. Displej je rozlišení WVGA a obsahuje jeden z prvních čipsetů Qualcommu QSD8250. Ohledně tohoto čipsetu se předpokládá, že v konečné fázi bude nasazen novější. Prototyp je sestaven s aktuálně dostupných komponentů, aby Nokia mohla provádět vývoj softwaru pro WP7, a to včetně portace všech svých služeb, včetně Ovi Maps a podobně. Ohledně výbavy pro fotografování byl prototyp osazen 8 Mpx fotoaparátem s autofocusem a bleskem. Eldar poukázal na určitou podobu se současným modelem HTC 7 Mozart.

TIP: Nokia X7: svěží vzhled s novým Symbianem Anna

Nokia X7: oficiální fotografie

Nokia W8 - nástupce Nokie N8

Informace také nasvědčují o usilovné práci na nástupci vlajkové lodi Nokie N8, nyní přezdívané W8. V segmentu mobilních telefonů s operačním systémem WP7 bude díky výtečnému fotoparátu patřit k tomu nejlepšímu na trhu. Vypadá to na nasazení výkonného dvoujádrového čipu Qualcomm s grafikou Adreno 320. Zde bude opravdu zajímavé sledovat, jak se nakonec ne zcela optimální vztahy mezi Nokií a výrobcem čipů vyvinou. Podle zdroje však Nokia vyvíjí záležitosti kolem fotoaparátu pro WP7 nehledě na to, v jakém zařízení, bude poté použito.

TIP: Recenze Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)

Nokia N8: oficiální fotografie

Nový model s QWERTY?

Dočkat bychom se měli i zařízení, které by mělo vycházet z manažerské modelové řady E-series a mělo by mít charakteristickou QWERTY klávesnici. Prozatím nejsou k dispozici další informace o případné výbavě, ale očekává se zahájení prodeje někdy na přelomu března či dubna 2012.

Cenově dostupný dotykáč

Na světlo světa by se měl dostat i cenově dostupný dotykový telefon, podobný modelu W7. Nižší cena se odrazí na použitých materiálech. Výbava bude také horší, přičemž například fotoaparát bude patřit k těm slabším místům. V průběhu roku 2011 však určitě na světlo světa vyplují další zákulisní informace s více podrobnostmi.

Dalších 12 telefonů s Windows Phone 7 v příštím roce

Podle Eldara Murtazina hodlá Nokia na trh v roce 2012 uvést kromě výše uvedených modelů dalších 12 telefonů, které však zatím nejsou ve vývoji, neboť spadají do druhé vlny zařízení, které by se měly začít prodávat v druhé polovině roku 2012 nebo později. Nokia má připraveno několik záložních plánů, které by prováděla v případě, že prodeje prvních WP7 telefonů v roce 2012 budou špatné. Pro Nokii bude velmi důležité ukázat, že její telefony jsou odlišné od dalších WP7 zařízení, ať už lepší výbavou nebo designem. Obojí by se Finům mohlo povést.

Koncept nové Nokie s Windows Phone 7

Bude tedy opravdu zajímavé sledovat, kolik z výše uvedených neoficiálních informací se potvrdí a jaké další zákulisní podrobnosti se během tohoto roku objeví. A co vy? Těšíte se na první WP7 Nokie?

Zdroje: habrahabr.ru

Diskuze ke článku
Majkl
Nevím jak vám, ale mě tenhle doslovný překlad zahraničního článku na Engadgetu přes Google překladač přijde spíše vtipný, než zajímavý. Autora bych pro příště poprosil, aby spíše než toto řešení využíval svoji hlavu a myšlenky, než pouhou formaci vět dle překladače.
Martin Pultzner
Dobrý den. Informace jsme čerpali přímo z blogu uvedeného ve zdrojích, nikoliv z engadget, kde tyto informace, pokud vím, ani nejsou. Z čeho tak dovozujete?
xsarahdi
tak tá W8ka vyzerá celkom suprovo...ak toto hodí NOKIA na trh a bude to mať Win Mango bude to asi môj prvý W7 telefón...už a teším :)
JohnyAsbest
říkám jedno, pokud budou první aspoň 2 NokiaWP7.... říjnu-listopadu, tj. před vánoci, má MicroNokia šanci. Čím déle bude Nokii trvat vydání fungl nové NokieWP..., tak to bude mít horší a horší a jak se říká - sejde z očí, sejde z mysli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze