Nokia Lumia: tethering příští týden, exkluzivní funkce brzy poté

Společnost Nokia dnes využila summit Microsoftu ohledně Windows Phone 8 k představení nových funkcí a aplikací pro řadu Nokia Lumia. Tyto telefony sice Windows Phone 8 nedostanou, ovšem už brzy se jejich majitelé mohou těšit na několik zásadních vylepšení a nových funkcí.

Vlastníte nějaký telefon řady Nokia Lumia a jste zklamaní, že nebudete mít aktualizaci na Windows Phone 8? Stávající Windows Phone 7 telefony dostanou update na verzi 7.8, která rovněž přinese novou úvodní obrazovku a další funkce. Tento článek je však o vylepšeních, které si Nokia přichystala pro modely Lumia. Možná vám tak trochu zvedne náladu brzká aktualizace několika stávajících aplikací, plus dalších několik nových. My vám povíme, o co všechno půjde.

Nokia se několikrát vyjádřila, že pro Lumie pilně připravuje nové funkce a aplikace, známé například ze Symbianu. Mnoha uživatelům chybí tak základní věci, jako je čítač hovorů, sms a dat nebo samospoušť ve fotoaparátu. Nokia již brzy některé problémy odstraní a přinese pro řadu Lumia množství novinek.

Nokia PlayTo

Půjde o aplikaci, která umožní sdílet multimediální obsah telefonu skrze bezdrátově skrze Wi-Fi a protokolu DLNA do kompatibilních televizorů. Na Marketplace se objeví dnes nebo zítra.

Počítadlo dat, zpráv a hovorů

Počítadlo, které umožní sledovat využití telefonu. To na Windows Phone velmi chybělo, protože systém žádný čítač hovorů, SMS ani dat neobsahoval a kvůli omezením systému nemohl nikdo takovou aplikaci ani naprogramovat a umístit na Marketplace. Nokia však zde těží z partnerství s Microsoftem a dlouho očekávanou funkci přináší. Konkrétně bude umět zobrazit provolaný čas, počet odeslaných SMS a množství odeslaných a přijatých dat. Mimo zobrazení umožní i nastavení limitů, po jejichž překročení vás na ně upozorní. Aplikace se na Marketplace objeví do konce června.

Fotoaparát

Významných změn se dočká i fotoaparát. Díky novým funkcím se tak v Lumiích konečně dočkáme samospouště (self-timer). Dalšími novinkami jsou akční snímek (action shot) pro zachycení rychlých scén, panorama a Smart Group Shot, což je velmi zajímavá funkce, kterou využijete při fotografování skupiny osob. Telefon udělá automaticky fotografií několik, a poté si můžete vybrat ke každé osobě ten nejpovedenější snímek obličeje. Vylepšení fotoaparátu do Marketplace dorazí v červenci.

Nokia Transport

Na obrazovku Start bude možno umístit nějakou pozici (například domov, školu atd.), po spuštění aplikace Nokia Transport dojde k vyhledání nejlepšího spoje z aktuální pozice do té zvolené.

Nokia autem

Offline navigace Nokia Autem bude obsahovat funkci My Commute, která bude sledovat všechny alternativní trasy, které mimo vyhledanou trasu použijete. Ty pak bude umět opětovně nabídnout. Dá se říct, že půjde o určitou formu chytrého navigování, například ráno si budete moci vybrat jinou trasu, než v odpolední dopravní špičce.

Draw Something pro Nokie Lumia

Na podzim si budou moci majitelé Nokií Lumia stáhnout exkluzivně hry od společnosti Zynga, mezi kterými nechybí populární Draw Something a Words With Friends. Uživatelé ostatních Windows Phone telefonů budou mít po několik měsíců smůlu, obsah bude k dispozici pouze pro Nokie.

Hry Draw Something a Words with Friends budou exkluzivně pro Nokie Lumia

Tethering a další funkce dorazí už příští týden

Všechny popsané novinky jsou změny jen na aplikační úrovni, současně ale přijde i aktualizace celého systému, která je naplánována na 27. června pro Nokie Lumia 800 a Lumia 710. Telefon bude nutno připojit klasicky přes Zune a provést aktualizaci skrze něj. Tato aktualizace přinese možnost sdílení internetu, ztišení telefonu otočením a streamování médií.

Co na nové vylepšení aplikací u Lumií říkáte? Která bude pro vás nejužitečnější?

Zdroje: conversations.nokia.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
freeman
Som zvedavý koľko s týchto aplikácií bude prístupných pre náš región. Lebo ako som zistil kopu "exluzívnych" Nokia aplikácii u nás nespustíte. Viď Nokia Music.
ŠALOM
chybí mi tam to nejpodstatnější, moci si upravit (zvětšit) ta miniatuní písmenka u zpráv či kalendáře.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze