Nokia C2-06
recenze

Nokia C2-06

Zkrášlena o Dual-SIM
52

Nokii C2-06 můžeme označit za dvojnici stávající Nokie C2-02 s bonusem v rukávě. Přichází v povedeném designu, doprovázeným chromovanými prvky. Kombinuje ovládání za pomocí hardwarové klávesnice i dotykového displeje. Ale především exceluje a září v oblasti podpory dvou SIM karet současně.

Nokia C2-06 - oficiální fotografie

Technické parametry Nokia C2-06

Konstrukce103 × 51,4 × 17 mm, 115 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 352 × 288 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?

Nokia C2-06 – videopohled

Na podzim letošního roku představila Nokia hned tři novinky spadající do řady C. Liší se pouze v drobnostech. Nokia C2-06 oproti Nokii C2-02 nabídne navíc pouze podporu dvou SIM karet. Jinak tato tři zařízení pojí stejný design, zpracování, koncepce ovládání Touch and Type i hardwarové parametry. Výrobce tak zvolil stejný design, vnitřek a tuto šablonu použil hned pro tři "novinky". Neboť Nokia C2-06 vychází z Nokia C2-02, kterou jsme pro vás otestovali, budu často odkazovat právě na její recenzi. Zmínit se budu snažit především novinky a odlišnosti.

Design a konstrukce

Novinka se řadí mezi vysouvací telefony, kombinující dva způsoby ovládání. Ovládat ji můžeme přes dotykový displej nebo hardwarovou alfanumerickou klávesnici. Do redakce nám novinka dorazila v barevném odstínu "Grafit". V realitě můžeme telefon označit za stříbrno-šedý s texturovaným zadním krytem.

Celá přední strana dotykového displeje je zpevněna kovovým lemem, u telefonu této cenové kategorie můžeme výrobce jen a jen pochválit za toto řešení. Ovšem spodní brada této části je již tvořena kusem pochromovaného plastu ze kterého se linou drobné pazvuky. Ve této části nalezneme ještě dvě klávesy pro ukončení a příjem hlasových hovorů.

Alfanumerické klávesy by mohly mít větší velikost a lepší hmatové rozlišení, často dochází k překlepům

Další oblastí telefonu je klávesnice, která je obdařena bílým podsvícením. Její rozměry jsou ale titěrné a lidé s většími prsty budou trpět. Já jsem pravidelně zažíval překlepy a ani po delší době se situace nezměnila výrazně k lepšímu. Navíc spodní trojice kláves při stisku vydává nepříjemné pazvuky. Klávesnice je tvořena jednotlivým kusem plastu, ač jsou jednotlivé klávesy hmatově odlišeny, přesto to ke komfortu nepřispívá.

Při pohledu na celek telefonu a zhodnocení jeho dílenského zpracování nabýváme pozitivních ale i špatných pocitů. Výrobci se podařilo zapracovat na slícování obou dílů a již se nekoná až tak markantní vůle v podobě vůle do stran, klapání jednotlivých dílů o sebe. Pokud bychom zavzpomínali do minulosti a vybavili si například Nokii N86 nebo N85, tak v jejich případě bylo dílenské zpracování, hlavně vůle, mnohem horší. Přesto může výrobce na kvalitě zpracování zapracovat. V zavřeném stavu je vůle takřka nepatrná.

Naopak ve vysunutém stavu je vůle zřejmá až v horní části telefonu, zde dochází k menšímu vyklání. Moji zášť si ale získala spodní brada klávesnice v zadní části telefonu. Ta jednak velmi vrže a také se prohýbá. Vůbec evokuje dojem laciného, až bakelitového plastu, který časem odpadne. Nic na tom nemění použití efektní stříbrné barvy, jejímž úkolem je imitace kovu.

U zadní strany dále zůstanu, výrobce zvolil šedý kryt s pěknými grafickými texturami. Sám kryt na svém místě drží, pohyb do stran se nekoná. Při silnějším stisku se ale ozývají nechtěné zvuky. V horní části se pak nachází reproduktor a masivní stříbrná obruba, ukrývající fotoaparát. Pokud chcete pořizovat kvalitnější snímky, doporučuji vždy sejmout zadní kryt. Krytka fotoaparátu se ráda špiní a mastí i přes její vyčištění jsou znát rozdíly mezi sejmutým krytem a nasazeným krytem.

Boky telefonu nabízejí na pravé straně klávesu pro ovládání hlasitosti i šoupátko pro uzamčení telefonu. Na levé straně je pak novinkou slot, pro rychlou výměnu jedné SIM karty. Při manipulaci s ní není vyžadováno vypnutí telefonu ani restart. Druhá SIM karta již ale vyžaduje vypnutí telefonu, její slot je totiž umístěn pod baterií. Horní bok nabídne konektor Micro USB (opět postrádá funkci nabíjení), dále 2 mm nabíjecí tradiční konektor a 3,5 mm hudební jack.

Baterie a výdrž

Výrobce osadil novinku baterií typu Li-ion kapacity 1 020 mAh. Ve specifikacích se ohání hodnotami 400 hodin pohotovostní výdrže nebo 300 minutám hovorového času. Z reálných zkušeností mohu potvrdit, že výrobce v případě této novinky nepřeháněl. Při standardním používání, textové zprávy, volání a občas multimédia není problém dosáhnout výdrže 4 dní. Výdrž si tak pochvaluji. Více jsme se o výdrži rozepsali v recenzi Nokie C2-02

Detail fotoaparátu spolu s mřížkou reproduktoru

Zvuk

Po první zvukové reprodukci linoucí se z reproduktoru na zadní straně jsem byl omámen. Omámen neuvěřitelnou úrovní hlasitosti. Reproduktor má opravdu, a zde je možná použití těchto slov na místě, extrémní hlasitost, která mezi mobilními telefony v současné době nemá konkurenci. Hlasitost je údajně 106 fónů. Samozřejmě vysoká hlasitost často nekoresponduje s kvalitou zvuku a je naivní doufat, že by výrobce u této novinky nižší kategorii zvolil kvalitní značkový reproduktor. Takže dochází k výraznému zkreslení zvuků i jeho projevu. Nicméně kdo chce ozvučit větší prostranství, má s Nokií vystaráno. Více jsme zvuk popsali v recenzi Nokie C2-02

Displej

Dotykový displej osazený v Nokii se vyznačuje rezistivní (odporovou) technologií. Při velikosti 2,6 palce nabídne dostatečné rozlišení 240 x 320 bodů. Jemnost displeje hodnotíme bez výhrad, ani osobně jiné rozlišení nemůžeme očekávat. Čitelnost na přímém slunci pokulhává, ale stále se jedná o dobrý průměr v porovnání s ostatními dotykovými displeji. Ač si každý pod dotykovým displejem představí neomezené možnosti ovládání, tady to až tak neplatí a za to může i přítomnost alfanumerické klávesnice. Pokud jsme nuceni psát jakýkoliv text, dotykový displej je v tu chvíli bezmocný, musíme použít hardwarovou klávesnici. Více o dotykovém displeji si přečtěte v recenzi Nokie C2-02

Uživatelské prostředí a Dual SIM funkce

Levná Nokia nenabídne operační systém, místo toho chce uživatele oslovit platformou Series 40. Platforma přizpůsobená potřebám kombinovaného ovládání Touch and Type nabídne mnoho možností personifikace. Úpravy pohotovostní obrazovky jsou rozsáhlé, můžeme libovolně měnit zástupce aplikací, určit si které panely chceme zobrazovat a které nikoliv. Můžeme jejich polohu různě měnit. Nechybí ani přednastavená témata.

Odezva prostředí je spíše odpočinková, reakce jsou pomalejší a zvláště je to znát v prostředí zpráv, kdy přijaté zprávy čítají větší množství položek. Pak totiž následují trhající se pohyby a několikasekundové prodlevy s delší dobou načítání. Více informací o uživatelském prostředí a jeho možnostech naleznete v recenzi Nokie C2-02

V čem mohu nejvíce novinku chválit a měla by dostat označení "takhle má vypadat a pracovat zařízení s podporou dvou SIM karet současně" je, jak jsem teď naznačil, Dual SIM funkce. Přímo v hlavním menu nás vítá "manažer SIM". V jeho nastavení můžeme vložené SIM kartě přidělit vlastní název či označení.

Zdířka pro rychlou výměnu SIM karty, bez nutnosti vypínat telefon

První položkou je vždy se zeptat. Telefon se nás buď zeptá, pomocí jaké SIM karty chceme uskutečnit hovor, napsat textovou zprávu, poslat MMS zprávu nebo se připojit k internetu. Pokud chcete tento krok obejít, tak je možné si zvolit, která SIM karta bude co vykonávat. Například SIM karta Vodafone může odesílat textové zprávy ale naopak SIM karta O2 může uskutečňovat hlasové hovory.

Manažer SIM karet uchovává nastavení až pro pět různých SIM karet. Při jejich vložení do telefonu si sám telefon automaticky vybaví přiřazené nastavení, není potřeba nic nastavovat ani potvrzovat, vše udělá sám telefon. Telefon indikuje příchozí události vždy číslem. SIM karta Vodafonu například má označení 1, tudíž v přijatých zprávách, zmeškaných/přijatých hovorech uvidíme vždy tuto číslici. Pokud tato události souvisí s tímto číslem. Obě SIM karty jsou současně aktivní, nemusíme tak restartovat telefon či mezi nimi přepínat. Tento telefon jsem si oblíbil z jednoho důvodu a to díky jeho komfortní práci s více SIM kartami současně. Nezaznamenal jsem žádné problémy a přesně takhle by měl vypadat Dual SIM telefon.

Zbylá funkční výbava

O jednotlivých oblastech telefonu se rozepisovat nebudu. Žádné změny ani inovace se neodehrály, Nokia C2-06 na chlup kopíruje funkční výbavu Nokie C2-02. Zmíním pouze klíčové funkce v bodech. Novinka přichází s hudebním přehrávače, který umí třídit hudební obsah podle seznamů skladeb nebo jiných skupin. I když novinka nemá integrován GPS interní modul, nalezneme v nabídce aplikací Mapy. Plnohodnotná navigace není možná, ale prohlížení map nečiní žádné problémy. Bohužel mapové podklady nejsou předinstalovány, takže je nutností je dodatečně stáhnout. Aplikace Obchod umožní stahování aplikací a her psaných v jazyce Java. V kategorii aplikace nalezneme velké množství her a aplikací, jako převodní jednotek nebo Komunity, což je centrum sociálních sítí. V oblasti kancelářských funkcí nabídne seznam úkolů, poznámek, opakovaný budík nebo kalkulačku. Nakonec neopomeneme ani fotoaparát, který disponuje rozlišením 2 MPx. Před každým pořízením snímku ale doporučuji očistit ochrannou krytu nebo nejlépe sejmout zadní kryt. Na výsledné kvalitě se to pak viditelně projeví.

První dvě fotografie jsou s nasazeným zadním krytem. Třetí fotografie je pořízena se sejmutým krytem

Závěrečné zhodnocení

Nokia C2-06 patří do nižší třídy, překvapí zejména tím, že si výrobce dal záležet na designu a připravil krásné zařízení. Nejedná se tak o tuctovku, ale o elegantní kousek, kterému k jeho kladnému obrazu dopomáhá například zadní kryt s texturami, pochromované plasty nebo kovový lem, což samo o sobě v této třídě je vzácností. Koncepce ovládání je dobře pojata, na škodu není jak klasická alfanumerická klávesnice tak i dotykový displej, jemuž nemůžeme nic vytknout. Vyložená negativa neskýtá. Fotoaparát pořizuje obstojné momentky. Výhodou jsou i paměťové karty. Stěžovat si mohu však na slabší rychlost. Testoval jsem již pár zařízení, která podporují práci se dvěma SIM kartami současně. Vždy jsem z těchto zařízení byl na pochybách. Tato novinka mi ale ukázala, jak taková práce má vypadat a mé pocity jednoznačně obrátila jedním směrem - k pozitivním dojmům. Troufnu si říct, že lepší Dual SIM telefon na trhu není. Přičtu-li k tomu výbornou cenovku a základní multimediální funkce, tak nevidím důvod proč toto zařízení nedoporučit, jen bych varoval uživatele s menšími prsty, ať si nejdříve zařízení předem osobně odzkouší v ruce.

Nokia C2-06 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia.

nokia-c2-06
Klady
  • Velmi slušné dílenské zpracování
  • Výborná práce s dvěma SIM kartami
  • Obstojný fotoaparát
  • Povedený design
Zápory
  • Konektor Micro USB nenabíjí
  • Spodní plastová brada povrzává a pruží
  • Občas pomalejší odezva prostředí
Diskuze ke článku
Jakub
Mě se tento telefon moc líbí škoda jen že nemá kapacitní displej a není rychlejší ale jelikož už sem ho viděl u spousty lidí tak to potencionálním zákazníkům asi moc nevadí. Mám v plánu koupit nokii 3O3 protože ta už na tom bude podstatně lépe, už mám dost telefonů s androidem nějak se mi to přejedlo :)
nightrain
to je fakt předraženej telefon 2,6 displej je na dotykáč málo a jěště ktomu 65 tis barev jenom ty kostrbatý ikony v tom menu na tom videu, no já bych si ho nekoupil i když vzhled je pěknej ale za 2400kč?to už radši Samsung s lepšíma parametrama seženu v pohodě.
Ondřej
Vždyť chat může běžet na pozadí, chtělo by to trochu ten telefon ještě víc prozkoumat...
Puff
Dá se v adresáři telefonu napevno nastavit ke každému kontaktu jakou sim kartu má telefon využít při volání/psaní sms? Vybírat pokaždé, kterou sim kartu použít mi přijde nepraktické (zejména protože telefon bychom kupovali pro babičku :-) )

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze