Nokia C2-02
recenze

Nokia C2-02

Finská klasika střižená dotykem
19

Redakčnímu testu jsme podrobili mobilní telefon Nokia C2-02 Touch and Type, který kombinuje klasické ovládání s dotykovým. Telefon útočí především nízkou cenou a vylepšeným prostředím S40. Dokáže prorazit s rezistivním displejem, klasickou hardwarovou klávesnicí a absencí rychlých dat?

Nokia C2-02 Touch and Type

Neděle je ten správný čas pro recenzi dalšího mobilního telefonu z levného kraje, tentokráte finského výrobce Nokia. Podívali jsme se na zoubek Nokii C2-02 Touch & Type, která je charakteristická výsuvnou konstrukcí a dotykovým displejem. Pocity, jaké v nás tento do ruky dobře padnoucí přístroj bez operačního systému zanechal, vám rádi zprostředkujeme v redakčním testu a pokusíme se odpovědět na otázku, zda i velmi levný telefon s klasickou konstrukcí dokáže nabídnout něco navíc.

Technické parametry Nokia C2-02

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 51,4 × 17 mm, 115 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, 1 509 Kč

Nokia C2-02 (3D) – videopohled

Pokud sháníte 3D brýle k našim videím, můžete si je objednat za 34,85 Kč od mobilenet.cz přímo k vám domů.

Obsah balení

U levného mobilního telefonu by se mohlo očekávat, že v prodejním balení naleznete pouze přístroj a nabíječku. V případě modelu Nokia C2-02 tomu tak není a výrobce přibalil i něco navíc. Kromě samotného telefonu, baterie, nabíječky se starším konektorem Nokia 2 mm, uživatelské příručky v českém a slovenském jazyce, zde nalezneme i jednoduchá sluchátka bílé barvy. Nezapomnělo se ani na paměťovou kartu microSD s kapacitou 2GB (telefon podporuje karty až do kapacity 32GB). Jediné co zamrzí, je absence microUSB kabelu, který si budete muset dokoupit.

Potěší přibalená sluchátka a 2GB paměťová karta

Design a konstrukce: Bílozlatý slider

Nokia C2-02 k nám na recenzi dorazila v působivém bílozlatém provedení (Golden White), které působí na první pohled vcelku efektně a ostudu neudělá. Na trhu je k dostání i v provedení černochromovém (Chrome Black). Při bližším pohledu je zřejmé, že jde pouze o „plastové zlato“, které ze spodní přední výsuvné části přechází do zadní části přístroje. Celé tělo přístroje postrádá jakoukoliv ostrou hranu a boky jsou působivě oblé, čímž telefon padne dobře do ruky. Konstrukce telefonu se jeví na první pohled zdařilá, ale u zadního krytu při prohmatávání se dají vysledovat nežádoucí zvuky v podobě mírného vrzání. Plast použitý na převážné části telefonu není náchylný na otisky prstů s výjimkou „zlaté“ brady telefonu.

Nokia C2-02 v bílozlatém provedení

Nokia C2-02 spadá do kategorie mobilních telefonů kombinujících výsuvnou konstrukci spolu s dotykovým displejem. S velikostí 103 x 51,4 x 17 mm a váhou 115 gramů vám kapsu příliš nezatíží. Provedení vysouvacího mechanismu hodnotím jako vcelku zdařilé. Mírnou vůli mezi částmi zde nalezneme, ale stále je v rozumné akceptovatelné míře. Po zatlačení na spodní svažitou hranu si zpřístupníme pohodlnou alfanumerickou klávesnici. Plynulé vysunutí konstrukce doprovází klasické klapnutí.

Pohodlná klávesnice a dvě ovládací tlačítka

Nastal čas pro podrobnější pohled na jednotlivé části telefonu. Dominancí přední části telefonu je bezesporu dotykový 2,6 palcový rezistivní (odporový) displej s rozlišením 320 x 240 pixelů (QVGA). Displej je přímo z výroby potažen jednoduchou fólií, která alespoň zpočátku dokáže displej ochránit nejenom před otisky prstů. Nad displejem nalezneme nejenom tradiční logo výrobce Nokia, ale i sluchátko. Tak trochu se dala očekávat absence snímače vzdálenosti, čidla světla či kamerky pro videohovory. Rovněž zde postrádám jakoukoliv informační diodu v případě zmeškané události. Pod displejem na nás čekají pouze dvě funkční klávesy. Vlevo se nacházející tlačítko „Volat“ a vpravo tlačítko „Konec“, které zároveň slouží jako vypínač. Marně bychom zde hledali jakýkoliv vícesměrný ovladač, který by zde mohl nalézt své místo a samotné ovládání telefonu by více zpříjemnil. K přední části bychom ještě mohli zařadit i alfanumerickou klávesnici, která spatří světlo světa po zatlačení na spodní hranu přístroje.

Zajímavé provedení spodní zlaté "brady"

Pojďme se podívat na boky přístroje, na kterých se budeme snažit najít další ovládací prvky. Na levém boku nenajdeme skutečně ani pomyslné „ň“. Levý bok je tak ve znamení čisté linie. Více ovládacích prvků si pro nás přichystal pravý bok. V horní části pravého boku si můžete uchytit poutko, pro nějž je zde vytvořen otvor, který přesahuje i do zadního krytu. Pravý bok se stal útočištěm pro tlačítko zesílení a přiblížení či zeslabení a oddálení. Posledním ovládacím prvkem pravého boku je dobře hmatatelný (díky vroubkování) zámek tlačítek.

Levý bok je prázdný, pravý obsahuje zámek a ovládání hlasitosti

Na horní části telefonu si našly své místo tři konektory. Prvním z nich je zdířka pro připojení nabíječky ještě z minulosti známým 2mm konektorem. Uprostřed se nachází microUSB konektor pro připojení kabelu k PC a úplně vpravo 3,5mm jack pro připojení dodávaných či vlastních sluchátek. Spodní část je osazena pouze mikrofonem.

Starší 2mm konektor, microUSB konektor a 3,5mm jack

Mrkněme se na poslední zadní část vysouváku s dotykovým displejem. V horní části uprostřed na nás demonstrativně vzhlíží čočka 2MPx fotoaparátu orámovaného tenkou stříbrnou a vzápětí i silnější zlatou oblou linkou. Designově se jedná o povedený počin a vůbec telefonu nedělá ostudu. Nad fotoaparátem umístěné lehké vykrojení zadního krytu usnadňuje přístup k baterii, SIM kartě a paměťové kartě. Po sejmutí zadního krytu neuvidíte celou zadní část přístroje s „vnitřnostmi“, zahalena zůstává spodní „zlatá“ část, ve které je umístěna anténa. Vpravo od fotoaparátu vykukuje mřížka reproduktoru s patnácti malými průduchy. Pětice průduchů je již umístěna ve svažující se linii, čímž by se měla zlepšit zvuková stránka při umístění na pevnou či měkkou podložku. Pod fotoaparátem se Nokia připomíná opět se svým logem a označení modelu Nokia C2-02 našlo své místo kousek nad „zlatou“ variací.

Telefon disponuje 2MPx fotoaparátem bez diody

Baterie a výdrž: říkejte mi vícedeňák

Pokud mám vyzdvihnout kladnou stránku telefonu Nokia C2-02 a vůbec telefonů bez otevřeného operačního systému, musím zmínit větší výdrž baterie na jedno nabití. Odpadává starost a strach o to, zda mi telefon během dne „neumře“ a o něco důležitého nepřijdu. Nokia osadila testovaný telefon baterií BL-5C s kapacitou 1 020 mAh. Tabulkově slibuje výdrž v pohotovostním režimu 600 hodin, v případě hovorů maximálně 5 hodin. Hudební přehrávač by měl podle výrobce hrát přes reproduktor plných 24 hodin, s headsetem až 37 hodin. A jak je na tom slider ve skutečnosti? Po jedenácti dnech pohotovostního režimu mi telefon ještě stále ukazoval plné dva články baterie a nějaký ten den by ještě mohl dále vydržet. V pohotovostním režimu ale využívá mobilní telefon malá hrstka uživatelů, důležitější je přeci jen reálná výdrž při plném využití. V ostřejším provozu takových hodnot zajisté nedosáhneme, ale i přes to dosahuje Nokia C2-02 slušných výsledků. Po zprovoznění emailového a Facebook účtu s pravidelnou aktualizací telefon neustále „číhá“ co je nového. O to více je namáhána baterie. S plným nasazením mi telefon vydržel čtyři plné dny, což při troše kázně nemusí být vůbec konečná zastávka.

Baterie disponuje kapacitou 1 020 mAh

Zvuk: fajnšmekr ukápne slzu

Zvukovou stránku telefonu si budete moci dopřát i skrze vnitřní reproduktor s hlasitostí 106 fónů. Při menší hlasitosti dosahuje kvalita reprodukce poslouchatelného výsledku, horší je to již při nastavení na maximální hlasitost. Část reproduktoru umístil výrobce mimo plochou část zadního krytu, ale i přes toto pozitivum dochází při položení na plochou i měkkou podložku k určitému zkreslení. Poslech oblíbené písničky či FM rádia s RDS si budete moci ihned dopřát díky přibaleným sluchátkům vyvedeným v bílém provedení. Sluchátka disponují jednoduchým ovladačem spolu se sponkou pro přichycení na oděv. Sluchátka padnou dobře do uší, ale po kvalitativní stránce se mi příliš nezamlouvala reprodukce linoucí se do nich. Hudba působila ploše, zdála se mi dosti poddimenzovaná co se týče basů a scházela mi jistá barevnost a věrnost. Vyzkoušel jsem připojit i vlastní kvalitnější sluchátka Koss Porta Pro a výsledek byl o pořádný kus lepší. S kvalitnějšími sluchátky si budete moci dopřát rozumnou kvalitu reprodukce, která běžného uživatele rozhodně neurazí.

Displej: rezistivní displej raději ne

Mobilní telefon Nokia C2-02 spadá do kategorie zařízení Touch and Type, tedy přístrojů kombinujících dotykové ovládání spolu s klasickou alfanumerickou klávesnicí. V této oblasti si pro nás Nokia C2-02 přichystala dotykový TFT displej s úhlopříčkou 2,6 palců při rozlišení 240 x 320 pixelů (QVGA). Zobrazit dokáže pouze 65 536 barev. Pokud jste již ve svém „mobilním životě“ zakusili výhody kapacitního displeje, bude pro vás práce s rezistivním displejem krokem do minulosti a lehkým utrpením. Rezistivní displej umožňuje k ovládání telefonu kromě dotyků prstů využít i dotykového pera – stylusu nebo čehokoliv, co je právě po ruce. Rezistivní displej se hodí také pro uživatelky s dlouhými nehty, na které kapacitní displeje nereagují.

Rezistivní dotykový 2,6 palcový displej

Telefon neumožňuje alespoň manuálně si regulovat intenzitu jasu displeje, umožňuje pouze zkalibrování displeje. Chcete-li od telefonu určitou odezvu, můžete si v nastavení zaktivovat vibrační zpětnou vazbu v případě dotyku. Pro vyvolání preferované aplikace musíte na displej skutečně trochu přitlačit. Použitá rezistivní technologie není příliš přesná při rollování po internetových stránkách a nezřídka během testování došlo k malým nedorozuměním. Barevné podání nepatří úplně k nejvěrnějším, ale s ohledem na cílovou skupinu by z toho uživatel neměl mít velkou hlavu. U ikonek i písma můžeme postřehnout viditelný rastr. Nikoho zřejmě nepřekvapí absence čidel automatické regulace jasu displeje či snímače vzdálenosti. Postrádat musíme i jakoukoliv informační diodu poukazující na zmeškaný hovor či zprávu. Telefon rovněž neumožňuje manuální regulaci jasu displeje, tudíž se musíte spokojit s přednastavením z výroby. Na skutečně ostrém sluníčko se snižuje kvalita viditelnosti, ale není to zase tak hrozné ve srovnání s jinými telefony.

Uživatelské prosředí: klasický S40 v novějším kabátě

Nokia C2-02 se zařazuje do rodinky mobilních telefonů s uzavřeným operačním systémem. V jejím rodném listě nalezneme známé uživatelské prostředí Series 40, tentokráte trochu omlazené a přizpůsobené dotykovému ovládání. Při prvním pohledu na jednotlivé ikonky se nemohu ubránit inspiraci u operačního systému Symbian Anna určenému pro chytré telefony. Uživatelské prostředí si můžeme začít prozkoumávat po odemčení samotného displeje. To se může uskutečnit buď vysunutím konstrukce, zmáčknutím vypínacího tlačítka a následného tapnutí na ikonku uvolnit nebo nakonec samotným zámkem tlačítek na boku přístroje. Prostředí působí na první pohled svěže a víceméně i přehledně. Domovská obrazovka dává svým rozvržením na vědomí, že máme tu čest s dotykovým telefonem. V horní levé části se dozvíte o síle signálu, stavu baterie, EDGE připojení včetně označení mobilního operátora. Pravá horní část je vyhrazena aktuálnímu profilu, který si můžete stisknutím změnit na některý z dalších (tichý, jednání, venku,….).

Zámek displeje a zobrazení domovské obrazovky

Domovskou obrazovku rozdělenou do podoby čtveřice widgetů si můžete delším stiskem přizpůsobit svému gustu. V horní části našly své místo také hodiny a aktuální datum. Na obrazovce můžete poté snadno sledovat například co se děje na sociální síti Facebook nebo jaký je aktuální čas spolu s datem. Pro snadnější a rychlejší přístup k jednotlivým aplikacím slouží dva pruhy zástupců, které se dají snadno přenastavovat. Každý pruh umožňuje publikování čtyř zkratek jednotlivých aplikací, tzn. že si rychleji můžete spustit osm aplikací, bez nutnosti vstupování do menu přístroje. Od vybavenějších telefonů se Nokia C2-02 naučila i porozumění gestům doprava a doleva. Ve slangu přístroje je tento způsob označen jako smýknutí. Rychlejším tahem doleva budete moci vstoupit přímo do psaní zpráv a tahem doprava vstoupit do aplikací a her. Předdefinované volby můžete snadno změnit.

Zobrazení domovské obrazovky si lze snadno upravit

Dolní část domovské obrazovky se stala útočištěm pro vstup do menu přístroje, kontaktů a rovněž můžete jít na nadefinované zástupce. Menu telefonu lze zobrazit buď v podobě seznamu, nebo tabulky (3 x 4) s popisky. V nastavení se nezapomnělo ani na možnost změny tapety (vlastní obrázek není problém), motivu či velikosti písma (malé, normální, velké). Pohyb v menu přístroje nepatří k nejrychlejším a někdy ani nejpřesnějším, ale s přimhouřením oka tento neduh můžeme tolerovat (zejména s ohledem na cenovku). Nepřekvapí absence podpory multitaskingu, tudíž si nespustíte více aplikací najednou.

Pohled do Menu přístroje

Výsuvná dotykovka Nokia C2-02 dostala z výroby pouhých 10MB interní paměti, ale nebojte, zachraňuje to podpora paměťových karet microSD. Koupí telefonu dostanete již jednu 2GB kartu pro své obrázky či hudbu a pokud je vám to málo, můžete si dokoupit další až do 32GB. Umístění paměťové karty je bohužel spolu se slotem pro SIM kartu pod baterií, tudíž bez vypnutí telefonu to nepůjde.

Nechybí možnost změny velikosti písma

Telefonní funkce

Testovaná Nokia C2-02 bude ve většině případů sloužit běžnému uživateli, který si sem tam zavolá a občas si napíše nějakou tu SMS. Tuto funkci splňuje výborně a nehledejme zde nějaké výrazné prohřešky. Telefon podporuje všechna čtyři pásma GSM – 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Pro uskutečnění hovoru si můžete najít potřebný kontakt přímo v seznamu kontaktů nebo si nadefinovat rychlé volby ve spojení s alfanumerickou klávesnicí. V seznamu kontaktů můžete vyhledávat buď postupným psaním nebo rollováním. Nový kontakt lze obohatit i o řadu detailů (další telefonní čísla, e-mail, obrázek, vlastní vyzváněcí tón, narozeniny, adresu….). Rovněž se dá zobrazit i konverzace, kterou jste s příslušným kontaktem vedli.

U kontaktů lze vyplnit řadu detailů

Telefonní hovor lze kromě tlačítek pro volání a ukončení hovoru ovládat i prostřednictvím výsuvné konstrukce. Hovor lze otevřením přijmout a naopak ukončit zavřením telefonu. Stisknutím tlačítka „Volání“ se dostanete do přehledu všech hovorů, které jste uskutečnili. Pro více podrobností je vhodné mrknout do protokolu, který hlídá zmeškané, přijaté hovory, volaná čísla, příjemce zpráv. Rovněž zde získáte přehled i o délce hovoru (poslední, příchozí, odchozí, všechny). V praxi uskutečněný hovor probíhal bez problémů, nedocházelo k rušivým elementům v podobě šumění, druhá strana mě bez obtíží slyšela.

Zprávy: klávesnice je klávesnice

Nokia C2-02 by se mohla stát oblíbeným telefonem zejména pro svou povedenou alfanumerickou klávesnici. Ta totiž v praxi dobře poslouží pro rychlejší psaní zpráv a eliminuje řadu překlepů, k nimž dochází při psaní na dotykových displejích. Klávesnice je dostatečně a zřetelně podsvětlena. Oddělení jednotlivých kláves je dobře hmatatelné zejména ve vertikální linii a k jejich stisku není zapotřebí přílišného tlaku. Uživatel s velkými prsty by neměl mít při psaní výraznější komplikace.

Psaní SMS je díky klávesnici velmi pohodlné a rychlé

Pro co nejrychlejší vstup do editoru zpráv doporučuji využít na domovské obrazovce možnosti gesta doleva. Poté již nic nebrání tomu začít psát zamýšlenou zprávu, kterou můžete obohatit i oblíbeného smajlíka, fotografii, vizitku či záznam v kalendáři. Nechybí možnost zapnutí integrovaného slovníku T9 včetně jeho obohacení o chybějící slovo. Zprávy je možné zobrazit v konverzaci nebo tradičně.

Internetový prohlížeč, e-mail, GPS a organizační funkce

Řada uživatelů mezi námi si nevystačí u svého mobilního telefonu pouze s voláním či posíláním SMS, ale čím dál častěji si dopřejí i internet v mobilu. Ačkoliv Nokia C2-02 patří k levným telefonům, není o možnost procházení internetových stránek či sociálních sítí ochuzena. V přístroji nám k tomu dopomůže předinstalovaný Ovi prohlížeč, který lépe komprimuje a optimalizuje webový obsah pro samotný telefon. Zřejmě se snažil inspirovat u prohlížeče Opera Mini, který si můžete alternativně do telefonu nainstalovat. K brouzdání po netu budete mít k dispozici pouze GPRS a rychlejší EDGE, na 3G a bezdrátovou technologii Wi-Fi musíte zapomenout. Po otevření prohlížeče spatříte uspořádanou nabídku panelů usnadňujících přístup na konkrétní stránky. Hned na úvodní obrazovce spatříte čtveřici panelů (sociální síť, zábava, informace, pošta) a také standardní okénko pro psaní webové adresy či vyhledávání (k dispozici jsou alternativy v podobě vyhledávačů Bing, Yahoo! a Google). Z úvodní obrazovky lze tahem doleva přejít na panel „Historie“ evidujícím navštívené stránky a naopak tahem doprava do panelu „Oblíbené položky“. Tento panel si můžete postupně naplnit nejnavštěvovanějšími a oblíbenými stránkami. Pozici na jaké právě jste signalizují tři na prst reagující body v prostřední dolní části displeje.

Prostředí Nokia prohlížeče pro S40

Načítání webových stránek není nikterak rychlé a občas se mi dokonce stalo, že mi telefon odmítal danou stránku na první pokus otevřít. Vysouvák podporuje Flash ve verzi Lite, ale v prohlížeči se plnohodnotného Flashe nedočkáte. Nastavení prohlížeče podporuje zobrazení stránky i na šířku, což může někomu lépe vyhovovat a rovněž lze operovat i s kvalitou prezentovaných obrázků (nejlepší, dobrá, průměrná, žádné). Rollování po stránce spatřuji jako dosti nepohodlné, místy nepřesné a ne příliš plynulé. Nokia C2-02 umožňuje jednoduchý přístup k populárním sociálním sítím prostřednictvím klienta Komunit. Na výběr máte Facebook, Twitter a nechybí ani nahrávání fotografií na Flickr. Dění na sociální síti Facebook lze sledovat i na domovské obrazovce díky příslušnému widgetu. Aktualizaci domovské obrazovky si můžete nastavit do vámi žádaného časového harmonogramu. Trpěliví budete muset být s načtením svého profilu, kde se již můžete podívat, co se nového přihodilo vašim přátelům. Sdílet můžete i snímky pořízené vestavěným fotoaparátem.

Zobrazení webové stránky a jednotlivé panely

Co by to bylo za mobilní telefon bez možnosti přijímání a odesílání e-mailů. Vytvoření si emailového účtu nečiní kdovíjaké problémy a mělo by být pro vás v intuitivní prostředí hračkou. Na výběr máte řadu možností - Gmail, Ovi Mail, Windows Live Hotmail či Yahoo! Mail a další. Přijímání emailů si můžete upravit v pokročilejším nastavení. Buď si zvolíte velmi rychlou automatickou aktualizaci přijatých zpráv s přímým načítáním zpráv, rychlou automatickou aktualizaci s načítáním pouze záhlaví zpráv či si vše pohlídáte manuálně skrze volbu obnovit. Taktéž si lze nastavit upozorňování na mail pouze v určitém časovém úseku během dne. Nokia C2-02 poskytuje i možnost chatování přes Gtalk, Windows Live Messenger, Yahoo!, Ovi Chat.

Vytvoření e-mailového účtu nečiní problémy

V mobilním telefonu Nokia C2-02 nenalezneme vestavěný GPS přijímač, ale i přes tento handicap nám nabízí předem instalované mapy. Informace o aktuální poloze čerpají z mobilní sítě. Nokia Mapy představují v podstatě atlas, který si můžete libovolně prohlížet. Rozhodně se nedočkáte hlasové navigace, která by se dala využít v autě. Lze si naplánovat trasu pro pěší či hledat oblíbené místo. Velkým minusem může být fakt, že si nelze naplánovat trasu delší než deset kilometrů.

V Nokii C2-02 si můžete prohlížet mapy

Z organizačních funkcí telefon nepostrádá obligatorní kalendář s měsíčním či denním náhledem. Do kalendáře lze snadno vepsat upomínky, termíny jednání, narozeniny či poznámky. Ráno vás může telefon probudit i vlastním vyzváněním. Základní početní operace se dají zkontrolovat na jednoduché kalkulačce. Nechybí poznámky, úkoly ani záznamník.

Jednoduchý, kalendář, budík, kalkulačka

Fotoaparát a video

Telefon Nokia C2-02 lze s přimhouřeným okem využít i pro pořízení mobilních fotografií. V přístroji nalezneme krytkou nechráněný 2MPx fotoaparát, který je usazen ve zlatostříbrném rámečku na zadní části telefonu. Pořizování jednotlivých fotografií probíhá prostřednictvím softwarové spouště umístěné na displeji. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 1600 x 1200 pixelů (2MPx), dále také v rozlišení 1280 x 960 pixelů (1,2MPx), 640 x 480 pixelů (0,3MPx) a 320 x 240 pixelů (0,1MPx).

Prostředí fotoaparátu nepůsobí nikterak složitě a zorientování se probíhá v podstatě bez potíží. Dotykem na levou ikonku volby se dostanete do přehledného nastavení. Zde si můžete aktivovat režim na šířku, vyzkoušet si různé efekty (normální, sépie, odstíny šedé, negativ) či si pohrát s vyvážením bílé (denní světlo, žárovka, zářivka). Nechybí ani samospoušť, volba ukládání pořízených fotografií na paměťovou kartu nebo do paměti zařízení. Potlačit můžete i zvuky samospouště a fotoaparátu. Pořízené snímky lze snadno odeslat na Facebook nebo Flickr.

Prostředí fotoaparátu na Nokii C2-02

Kvalita pořízených fotografií je dosti závislá na okolních podmínkách. V případě ostrého sluníčka jsou na fotografiích patrné přepaly, vytrácejí se detaily a neodpovídá ani barevné podání. S trochou umění a štěstí ale nemusejí být pořízené fotografie úplně tragické a k zachycení momentky postačí. Na to, že je telefon vybaven pouze 2MPx fotoaparátem bez autofocusu, dokáže blízké předměty v adekvátním světle a blízkosti vyfotit vcelku obstojně, o čemž se můžete přesvědčit na jedné z fotografií. Problémem je ovšem focení textu bez makro režimu, který zde citelně chybí. Pořízený snímek si lze v editoru upravit, k dispozici je možnost oříznutí, rámečků, textu,…. Každopádně pokud chcete telefon často využívat pro pořizování kvalitnějších fotek, doporučuji se raději zaměřit na vybavenější přístroje.

Kvalita fotografií závisí hodně na světelných podmínkách

Kvalita videonahrávek u 2MPx fotoaparátů bývá často žalostná, což můžeme říci i u námi testovaného telefonu. Záznam videa v rozlišení pouhých 176 x 144 pixelů s 15 snímky za sekundu nesvědčí nic dobrého. Nezachrání to ani vyvážení bílé, videoefekty, 4 x digitální zoom či záznam na šířku. Natočené video je ukládáno ve formátu 3GP.

Multimediální funkce a zábava

Telefon Nokia C2-02 by mohl skvěle posloužit mládeži holdující poslechu hudby. Slider v tomto ohledu poskytuje plnohodnotný MP3 přehrávač s velkým počtem podporovaných formátů. Prostředí telefonu nabízí dělení skladeb podle interpreta, alba, žánru, ale na ekvalizér se již nedostalo. Vytvořit si můžete seznam oblíbených songů a nastavení přehrávače umožňuje i opakování jedné či více skladeb. Domovská obrazovka umožňuje aktivaci widgetu s hudebním přehrávačem, který ukazuje interpreta spolu s přehrávanou písní. K přerušení přehrávání ale musíte vstoupit do prostředí hudebního přehrávače, jinak hrající písničku nevypnete. V případě kvalitnějších sluchátek nebude většina běžných mobilních smrtelníků z výsledné reprodukce zklamána. Nokia C2-02 podporuje i možnost poslechu hudby přes Bluetooth sluchátka (díky A2DP profilu). S připojenými sluchátky si budete moci zapnout i přítomné FM rádio s RDS. Do paměti se dá uložit až 9 stanic, mezi kterými můžete přepínat prostřednictvím ovladače nacházejícího se na dodávaných sluchátkách.

Prostředí hudebního přehrávače a FM rádia s RDS

Vstupem do menu aplikací, konkrétně aplikací a her, uvidíme v jedné složce poněkud nepřehledně nainstalované všechny aplikace včetně data a jejich velikosti. Pohromadě tu jsou například zástupci hry, mapy, komunity či Ovi obchod. Aplikace se dají do přístroje nainstalovat prostřednictvím Ovi obchodu, kde si můžete v různých kategoriích najít žádanou aplikaci. Pořízené fotografie vestavěným fotoaparátem si můžete po připojení microUSB kabelem přenést i do svého stolního PC či notebooku. Spojení nečiní problém, jediným neduhem je skutečnost, že telefon nepodporuje nabíjení skrze microUSB.

Copak skrývá položka Aplikace? Je toho opravdu dost

Ve složce Aplikace a hry narazíte na předinstalované hry, kterých je plných šest. Připraveny jsou hra sportovní Golf Tour, strategie Solitaire, klasika Memorize, Nature Park, Picture Puzzle či hudební Music Guess. Další Java hry si můžete bez obtíží stáhnout.

V telefonu naleznete i několik her

Hodnocení a konkurence

Mobilní telefony s výsuvnou konstrukcí, klasickou hardwarovou klávesnicí a dokonce i dotykovým ovládáním mají a mohou ještě mít své příznivce. Testovaná Nokia C2-02 toho může být důkazem. Po designové stránce a funkční výbavě nalezne svého majitele především v rukou nenáročných a běžných mobilních uživatelů. Mladší generace by ho mohla využít zejména díky přítomnosti hudebního přehrávače a podpoře sociálních sítí. Rovněž čtenářkám by se mohl zalíbit na první pohled elegantní design se zajímavou barevnou variací. Za největší nedostatek považuji zastaralý rezistivní displej, který nepřidá na komfortu prohlížení internetu a také vestavěný fotoaparát by si zasloužil lepších parametrů. Pokud chcete ale volat, smskovat na klasické klávesnici, poslouchat hudbu a FM rádio, nenabíjet každý den a neutratit celou výplatu za telefon, může patřit Nokia C2-02 k horkým favoritům na zakoupení.

Výrobci mobilních telefonů nabízejí v cenové relaci do tří tisíc korun několik modelů, ale není příliš moc takových, které kombinují klasické ovládání s dotykovým. Možným kokurentem by mohl být Sony Ericsson txt pro s výsuvnou QWERTY klávesnicí a dotykovým displejem. Oproti Nokii C2-02 disponuje kapacitním 3 palcovým displejem, větší vnitřní pamětí a podporou Wi-Fi. Prodejní cena se pohybuje rovněž pod hranicí tří tisíc korun. Oproti Nokii je ale výrazně pomalejší a i přes kapacitní displej není jeho ovládání a celkové používání příjemné. Za poněkud větší příplatek tisíc korun by si mohl člověk myslet i na vybavenější Nokií X3-02 Touch and Type. Ta již podporuje rychlé datové přenosy, nabídne i 5MPx fotoaparát. Ovšem disponuje o trochu menším displejem a svým způsobem specifickou klávesnicí.

Sony Ericsson txt pro a Nokia X3-02 Touch and Type
Mobilní telefon Nokia C2-02 si můžete zakoupit na značkovém obchodě Nokia.
nokia-c2-02
Klady
  • povedený design
  • 2GB paměťová karta v balení
  • hudební přehrávač a FM rádio s RDS
  • výdrž baterie
  • nízka cena
  • pohodlná klávesnice
Zápory
  • rezistivní displej
  • nekvalitní sluchátka
  • pomalejší načítání profilu na sociálních sítích
  • absence Wi-Fi
  • nepodporuje multitasking
Diskuze ke článku
Pája
Dobré je že ty videa dáváte na víkend kdy má člověk více času než přes týden. Já vím někdo by mohl říci, ať si ty videa s týdne nechám na víkend ale to bych asi nevydržel :) By to tak jiné veby např:mm mohli také zavést :D
půllitrovka
já nevím. ten design se mi nějak nelíbí. ta zlatá část dolu, je dost zvláštní. vůbec s k tomu telefonu nehodí. nic moc.. poslední rok už nokia vůbec nevyrábí nic zajímavé
Mafi
Mám tento telefon je vcelku dobrý jen mě tam chybí funkce registr hovorů nevím jak mazat staré hovory a nejsou k nalezení čítače zpráv a délky hovorů může mě někdo poradit? Díky
velie
Mě teda vadí, že se mi na displeji neukazují sms a zmeškané hovory, nebaví mě do toho neustale tukat, abych to viděla. Nevíte nejde to nějak nastavit ? Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze