Testujeme Nokia C2-02: první dojmy a komentované video

2

Rádi byste měli mobilní telefon s dotykovým displejem a současně po vysunutí konstrukce i alfanumerickou klávesnicí? Pokud ano, zbystřete, Nokia si pro vás přichystala model Nokia C2-02, který tuto kombinaci nabízí. Jednoduchý telefon bez otevřeného operačního systému a nízká cena. Přiláká zákazníka?

Telefon právě testujeme a již brzy se můžete těšit na recenzi. Pokládat své dotazy můžete v diskuzi pod tímto článkem (nebo přímo na naše emaily v sekci kontakty), na Facebooku i Twitteru.

Zajímá vás, jak se chová ta či která funkce? Chcete se dozvědět, zda si telefon poradí s určitým typem souborů, zda obsahuje určitou aplikaci nebo jakou má výdrž baterie při určité činnosti? Stačí se zeptat, rádi odpověď zařadíme do recenze. Ještě lépe vám tak budeme moci poradit s výběrem vašeho nového telefonu.

V naší redakci se při testování telefonů zaměřujeme nejenom na multimediálně našlapané přístroje s bohatou výbavou či střední třídu, ale dáváme prostor i slabším zařízením. Byla by přeci škoda zapomínat i na levné telefony, které si může dopřát prakticky každý zákazník a v konečném výsledku se jich prodává zdaleka nejvíce. Proto jsme se rozhodli přinést další recenzi levného a jednoduchého telefonu, tentokráte z produkce finské Nokie. Na zoubek se podíváme modelu Nokia C2-02 zapadajícího do rodiny telefonů Touch and Type. Koncept telefonů Touch and Type v sobě skrývá přístroje, které přinášejí kombinované ovládání buď skrze dotykový displej a zároveň alfanumerickou klávesnici.

Nokia C2-02 v bílo-zlatém provedení
Nepřehlédněte dřívější recenze testovaných mobilních telefonů.

Testovaná Nokia C2-02 v bílo-"zlaté" barevné kombinaci přichází s konstrukčním řešením v podobě výsuvného mechanismu v kombinaci s rezistivním dotykovým 2,6 palcovým TFT displejem při rozlišení 240 x 320 pixelů (QVGA). Rezistivní displej znamená, že reaguje na tlak a lze ho ovládat například nehtem, tužkou nebo čímkoliv, co je po ruce. Ženy s dlouhými nehty by tak měly zpozornět. Displej je schopen zobrazit jen 65 tisíc barev a nedočkáte se ani vyhlazeného písma a ikonek. Okem snadno postřehnete viditelný rastr. Celé tělo přístroje s rozměry 103 x 51,4 x 17 mm nezná nic jiného než plast, ale i přesto dosahuje hmotnosti 116g. Kvalita konstrukčního zpracování působí navenek bezproblémově, ale testovaný model při promačkávání zejména od zadního krytu občas povrzává. Pro pohyb v uživatelském prostředí platformy S40 slouží rezistivní dotykový displej a pokud se rozhodnete psát textové zprávy nezbyde nic jiného než využít alfanumerickou klávesnici, která se vám ukáže po vysunutí konstrukce. Rezistivní displej není pro ovládání příliš příjemný a občas musíte dosti přitlačit, aby jste dosáhli kýženého výsledku. Rovněž rollování například v položce aplikace není příliš plynulé a pohodlné. Je velkou škodou, že Nokia se rozhodla pro rezistivní displej a nikoliv kapacitní.

Po vysunutí konstrukce se odhalí alfanumerická klávesnice

Pod displejem kromě klávesy pro volání a ukončení hovoru nenajdete již žádný ovládací prvek. Absenci ovládacího prvku mezi uvedenými klávesami spatřuji lehce negativně, neboť zde pro jeho umístění najdeme spoustu místa a stále se ho snažím k mé smůle podvědomě nahmatat. Telefon dostal do vínku i na zadním krytu se nacházející 2MPx fotoaparát bez přisvětlovací diody a místo zde našel i reproduktor. Výbava telefonu zahrnuje i předinstalované Nokia Mapy, které si můžete i pouze prohlížet bez nutnosti připojení k internetu. Nokia údajně vylepšila i webový prohlížeč, což v recenzi zajisté prověříme. Podrobnější informace, zkušenosti, klady a zápory se budeme snažit přinést v připravované recenzi. Již nyní se ale můžete na dotykový vysouvák s alfanumerickou klávesnicí podívat v komentovaném videopohledu ve 3D.

Nokia C2-02 (3D) – videopohled

Pokud sháníte 3D brýle k našim videím, můžete si je objednat za 34,85 Kč od mobilenet.cz přímo k vám domů.

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi, na Facebooku i Twitteru.