Nissan nabídne autonomní řízení. První se dočká Japonsko

Japonská automobilka Nissan rozhodně neusíná na vavřínech. Do konce roku 2016 plánuje představit autonomní systém, který dokáže na dálnicích a přehledných komunikacích řídit vozidlo zcela sám. Jako první se ho dočká Japonsko.

TIP: Vybraní novináři v Tokiu otestovali autonomní Nissan. Jak dopadl?

Nedávno jsme psali o tom, že vybraní novináři vyzkoušeli autonomní koncept od japonské automobilky Nissan. Celý test trval okolo třiceti minut a cesta probíhala ve městě Tokio. Nově se do světa dostala informace, že právě Nissan chce do konce roku 2016 spustit prodej testovaného autonomního systému. Jako první se ho dočkají lidé v Japonsku.

Systém je plánovaný ve třech verzích. První, která má být v nabídce již příští rok, má umět řídit automobil na dálnicích a na přehledných komunikacích. Druhá verze autonomního systému má dorazit v roce 2018. Ta nabídne přejíždění vozidla z pruhu do pruhu. Třetí verze dorazí ještě o dva roky později a Nissan plánuje, že systém zvadne automobil sám řídit i ve městě, a to i na křižovatkách.

Nissan Leaf prototyp autonomního řízení

Jako první má tento systém dostat elektrický model Leaf. Ten bude vybaven nejmodernější technologií. Zmínit můžeme například vlnový radar, laserové skenery, kamery či vysokorychlostní počítačové čipy.

Nissan tímto systémem chce posunout autonomní řízení opět o krok dále. První verze prakticky nenabídne nic, co by dnešní auta nezvládala. Ovšem u většiny z nich musíte mít stále lehký kontakt s volantem, čím se v malé míře do řízení zapojujete, či lépe řečeno všechny systémy kontrolujete, aby vše dělaly správně. To chce Nissan odstranit a představit takový systém, kterému budete moci svěřit kompletní řízení.

Zdroje: insideevs.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze