Vybraní novináři v Tokiu otestovali autonomní Nissan. Jak dopadl?

Japonská automobilka Nissan poskytla vybraným novinářům svezení v jejich autonomním vozidle. Celá cesta trvala okolo třiceti minut a vedla předem vybranou trasou v Tokiu. Cesta zahrnovala několik křižovatek, přejíždění z pruhu do pruhu a další technicky náročnější manévry.

Autonomní prototyp od japonské automobilky Nissan si mohla vyzkoušet vybraná hrstka novinářů. Testování probíhalo třicet minut po předem naplánované trase v Tokiu. Prototyp svezl novináře bez jejich pomoci, a to díky několika radarům, laserům, kamerám a počítačovým čipům. Tento systém již nevyžaduje ani aktivní držení volantu.

Nissan autonomní prototyp

Testovací prototyp vždy dodržoval předepsané rychlosti, zvládal přejíždět z jednoho pruhu do druhého či zastavit na křižovatce. Pouze v jediném případě si vozidlo vyžádalo zásah řidiče z důvodu špatně čitelného pruhu na silnici.

I generální ředitel automobilky Nissan, Tetsuya Iijima ví, že systém potřebuje ještě doladit. Plánovaný vstup do oficiálního prodeje japonská automobilka směřuje k roku 2020. Zdroje uvádějí, že technologie, kterou je prototyp vybaven, zvládne i případný úhybný manévr směrem k obrubníku pro uvolnění cesty záchranným složkám.

Nissan autonomní prototyp

Stejně jako ostatní automobilky a dopravní experti, vidí i Nissan největší výhodu autonomního řízení v bezpečnosti. Dle statistik je totiž okolo 90 procent způsobeno lidskou chybou.

Zdroje: japantimes.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze