Kvůli porušení patentů čeká Apple další soudní pře, tentokrát ohledně hodinek

Kvůli porušení patentů čeká Apple další soudní pře, tentokrát ohledně hodinek
Fotografie: Apple
  • Apple měl porušit patenty společnosti Masimo související s pulzní oxymetrií
  • Tato technologie přitom debutovala v Apple Watch 6 před třemi lety

Společnost Masimo, která se soustředí na medicínské technologie, v tiskové zprávě oznámila, že Komise pro mezinárodní obchod Spojených států amerických (USITC) dospěla k závěru, že Apple Watch porušily patenty Masimo související s pulzní oxymetrií. Na základě toho vydala prohlášení, které může vést k omezení dovozu Apple Watch do USA. Jak dodává phonearena.com, zákaz zatím nevstoupil v platnost. Na řadě je detailní přezkum, po němž padne rozhodnutí, zda zákaz vetovat, či nikoli, a to do 60 dnů. I kdyby byl ale verdikt pro Apple nepříznivý, dle amerických zákonů se stále může odvolat.


Dnešní rozhodnutí USITC vysílá silný signál, že ani největší světová společnost není víc než zákon,“ řekl Joe Kiani, zakladatel, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Masimo. „Toto důležité rozhodnutí je silným potvrzením našeho úsilí hnát společnost Apple k odpovědnosti za nezákonné zneužití naší patentované technologie,“ dodal.

Technologie, kvůli které nyní Apple čelí žalobě, přitom debutovala v jeho produktech před třemi lety v Apple Watch 6. Od té doby je monitorování kyslíkové saturace dostupné ve všech hodinkách Apple, včetně nejnovější řady 9 a Ultra 2, takže to potenciálně pro Apple znamená velký problém.

Začalo to už v roce 2013

Podle informací phonearena.com tento příběh nezačíná v roce 2020, kdy Apple technologii poprvé veřejně použil, ale už o 7 let dříve. V roce 2013 totiž údajně Apple chtěl s Masimem spolupracovat, podle údajně poškozené firmy proběhlo několik schůzek, načež Apple odcizil know-how + najal některé zaměstnance společnosti Masimo ještě před uvedením Apple Watch 6 na trh. Nyní Masimo podle macrumors.com požaduje po Applu více než 1,8 miliardy dolarů jako náhradu škody a také za spoluvlastnictví pěti patentů souvisejících s pulzní oxymetrií.

Celá věc se bude pravděpodobně táhnout dlouhé měsíce, jak to u obdobných sporů bývá. Podobnou bitvu přitom už Apple vedl například se společností AliveCor kvůli funkci elektrokardiogramu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze