Nemusí být zavřený v šuplíku. 6 tipů, co se starým telefonem

Nemusí být zavřený v šuplíku. 6 tipů, co se starým telefonem
  • Když telefon doslouží a vy se jej nezbavíte, má pořád svoje využití
  • Lze z něj udělat fotorámeček i pomoci vědě
  • Dokáže také nahradit dálkové ovládání nebo domácí kameru

Každý, kdo měl více než jeden telefon to zná. Jakmile koupíte nový, starý obvykle putuje do šuplíku. Prodávat starší telefon nemá moc cenu a i širší příbuzenstvo je obvykle zásobeno modernějšími přístroji. Takže si ho necháte někde bokem, aby sloužil jako záloha k tomu stávajícímu. Ironií osudů je, že pokud k tomu někdy dojde, narazíte na problémy, jako je nekompatibilita velikostí SIM karet nebo mrtvá baterie. Telefon tak v šuplíku zahálí zcela zbytečně, i když by mohl ještě dobře sloužit. Ptáte se jak?

Následující tipy sice vztahujeme k rozšířenější platformě Android, ale určitě nebude problém nalézt odpovídající využití i pro staré iPhony.

1. Věnujte výpočetní výkon vědě

Koncem dvacátého století to byla celkem obvyklá kratochvíle majitelů osobních počítačů. Po instalaci programu se vám změnil spořič obrazovky a nejenom to, počítač začal provádět na pozadí nejrůznější výpočty. Autor tak spojením mnoha obyčejných počítačů získal „superpočítač“, kde se mohl pouštět do velice náročných projektů. Asi nejznámější byl v tomto ohledu projekt SETI@Home, kdy jste v zachycených rádiových signálech hledali stopy po vysílání mimozemských civilizací. Podobným způsobem se hledají různé léky nebo ověřují fyzikální teorie.

Prozatím se žádní mimozemšťané nenašli, ale můžete se o to pokusit i vy v aplikaci projektu BOINC, případně můžete sáhnout po alternativách, jako je DreamLab nebo HTC Power To Give.

2. Udělejte si fotorámeček

Prodejny s elektronikou jsou plné jednorázových zařízení, která umějí pouze zobrazovat snímky z vloženého paměťového média. Přitom váš starý mobil nebo tablet zvládne přesně totéž.

Postačí si nainstalovat Fotky Google, otevřít libovolný snímek, zde kliknout na kontextovou nabídku ukrývající se pod trojicí teček a vybrat volbu Slideshow. Pak už se můžete kochat vzpomínkami, což je ostatně hlavní důvod, proč pořizujeme fotografie.

3. Vytvořte si dálkové ovládání počítače

Počítače pro mnohé tvoří jádro jejich domácnosti a některým nahrazují televizi i rádio. Problém je, že na rozdíl od těchto zařízení obvykle PC nemá dálkové ovládání. Jedno si však můžete vyrobit ze svého starého (nebo stávajícího telefonu). Do něj si stáhněte aplikaci Unified Remote a do počítače stáhněte serverovou část z unifiedremote.com. Pak obě dvě části propojíte přes Bluetooth nebo místní bezdrátovou síť. Základní neplacená verze obsahuje jen základní příkazy, jako je ovládání hlasitosti a přehrávání médií, ale za mírný poplatek můžete její vlastnosti výrazně rozšířit.

4. Vyrobte si bezpečnostní kameru

Pokud potřebujete pohlídat novorozence, garáž nebo kousek zahrady, pak na to nemusíte kupovat dětskou chůvičku nebo bezpečnostní kameru, ale můžete si vystačit se svým telefonem. Bezplatná aplikace IP webcam je pro začátek asi nejlepší volbou.

IP Webcam

5. Zkuste si hrát

Teď nemáme na mysli hraní elektronických her, protože tuto činnost budete nejspíše provozovat na novějším a výkonnějším zařízení. Jde o hraní se samotným telefonem, respektive jeho operačním systémem. Zlepšíte se tak v práci s technikou a v hledání na internetu. Pro začátek se zkuste podívat, jestli můžete na daném zařízení udělat root. Můžete také zkusit odemknout bootloader. Pak se můžete pustit i do nahrání alternativní ROM, pokud je pro váš telefon dostupná.

M600

U primárního telefonu takové věci obvykle dělají jenom profesionálové – přijít o data v telefonu není výjimečné, stejně tak jeho zničení. To vám ale u starého a nepoužívaného přístroje nemusí tolik vadit.

6. Darujte ho charitě

Staré mobily, i když jsou nefunkční, mají stále svou hodnotu, protože jsou plné druhotných surovin, hlavně pak vzácných kovů. Proto existují firmy, které se věnují jejich recyklaci. Možná si vzpomenete, že tento problém vešel do širšího povědomí během kampaně Zoo Praha , kde výtěžek z takto odevzdaných telefonů putuje na ochranu goril žijících ve volné přírodě. Za každý odevzdaný mobil nebo tablet dostane Zoo Praha 10 Kč od společnosti REMA Systém, a. s. Tyto peníze pak putují na sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“ a následně na ochranu goril žijících ve volné přírodě a jejich přirozeného prostředí.

Něco podobného najdete i na venujmobil.cz a pokud trefíte na nějakou kampaň, můžete za svůj dar získat i symbolickou odměnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze