Nejnovější aktualizace iOS 16.6.1 vás ochrání před spywarem Pegasus

Nejnovější aktualizace iOS 16.6.1 vás ochrání před spywarem Pegasus
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Na zranitelnost, která umožní napadaní spywarem Pegasus, upozornili odborníci z Citizen Lab
  • Nebezpečí tkví především v tom, že se jedná o tzv. zero-day a zero-click
  • Uživatel napadaného telefonu tak nemusí učinit žádný krok, přesto se vetřelec dostane do jeho zařízení

Ačkoliv je zabezpečení iPhonů a dalších produktů značky Apple považováno za jedno z nejlepších, existují stále i čím dál tím sofistikovanější způsoby, jak jej prolomit. V případě iPhonů se proslavil konkrétně spyware Pegasus vyvinutý izraelskou společností, který je využívaný vládami různých států ke špehování politiků, aktivistů apod. Možnost, respektive slabinu, jak se dostat k veškerým datům v iPhonu, přitom obsahuje i operační systém iOS 16.6.

Spyware Pegasus funguje na bázi zero-day a zero-click zranitelnosti.

Spyware Pegasus funguje na bázi zero-day a zero-click, což znamená, že majitel napadaného telefonu nemusí učinit žádný krok, přesto se vetřelec dostane do jeho zařízení. K tomu je podle všeho využíváno SDK PassKit, pomocí něhož vývojáři integrují Apple Pay do různých aplikací.


Nejnovější aktualizaci na iOS 16.6.1, která tak představuje vcelku výrazné zlepšení v oblasti bezpečnosti, by si tak měli nainstalovat všichni majitelé (kompatibilních) iPhonů, jak vyplývá z doporučení citizenlab.ca. Právě odborníci z Citizen Lab tuto bezpečnostní slabinu přezdívanou jako Blastpass objevili v iPhonu zaměstnance nejmenované mezinárodní organizace bojující za zlepšování civilních práv. Těm, kteří se domnívají, že byl jejich telefon tímto způsobem napaden, je pak doporučováno aktivovat tzv. Lockdown režim, viz apple.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze