iPhonisté v ohrožení: smishingová hrozba se vás pokusí nachytat přes iCloud

Jak se jí vyvarovat?
2
iPhonisté v ohrožení: smishingová hrozba se vás pokusí nachytat přes iCloud
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Smishing je obdoba phishingu, jedná se však o mobilní textovou zprávu
  • Z uživatelů se snaží vylákat citlivá data či rovnou peníze
  • Nejlepší prevencí je maximální obezřetnost

Stejně jako se zlepšují technologie, včetně neustále skloňované umělé inteligence, zlepšují se bohužel i různé druhy podvodných útoků na nic netušící uživatele, jejichž cílem je vylákat data nebo peníze. Nejnovější forma útoku využívá tzv. smishing, tedy phishing ve formě textové zprávy, a je zaměřena na majitele iPhonů.

Ti obdrží běžně vypadající textovou zprávu s podvodným odkazem na iCloud, cloudové úložiště od Applu. Po kliknutí na odkaz je uživatel vyzván k přihlášení do svého účtu, čímž podvodníci získají jeho přihlašovací údaje, jak uvádí server macworld.com, který na tento konkrétní útok upozornil. Apple takové zprávy nikdy nerozesílá a při ověřování přihlášení na nové zařízení využívá šestimístný kód.

Jak se podvodům vyvarovat?

Podobně jako u jiných forem podvodů i zde hraje snad nejdůležitější roli obezřetnost, což znamená důkladnou kontrolu všech odkazů (URL adres, které mohou být schované pomocí různých „zkracovačů“) a také vyhodnocení kontextu celé situace. Pokud obdržíte zprávu s výzvou k rychlému přihlášení, jedná se s největší pravděpodobností o podvod, zejména pokud zpráva pochází z neznámého čísla. Klid na duši může přinést také uložení důležitých (ověřených) adres do záložek a jejich používání namísto klikání na odkazy, pokud je to možné.

Diskuze ke článku
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
To nemůže být pravda, vždyť Iprd je vždy bez chyby, ne?
Pc Wifi
Pc Wifi
takze zadna nova vec... jen misto odkazu na falesny iBanking odkaz na falesny icloud :o))) a opet se na to nachyta kybl blbcu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze