Nejlepší hry roku 2016

7

Rok 2016 nezaostává ani v nabídce mobilních her, mezi kterými se objevila celá řada hitů. A není řeč jen o Pokémon GO. V tomto článku si představíme žebříček TOP 10 titulů, které byste v žádném případě neměli minout. Pokud jste celý rok pečlivě sledovali naše recenze, jistě jste v obraze, ale neuškodí drobné připomenutí.

Hry roku 2016

I když každý den vyjde 430 her jen pro iOS, těch vyloženě kvalitních je o poznání méně. Dávno už ale neplatí, že na telefonu hrajeme jen Hada nebo Hledání min. Dostatečný výkon a velké displeje znamenají prvotřídní moderní hry s fantastickou grafikou, ale i promyšlené zážitky, skvěle sedící na dotykové displeje telefonů. Dnešní výběr je to nejlepší a nejzajímavější, co se v našich herních recenzích minulý rok objevilo.

Na pořadí nezáleží, berte to skutečně jako výběr. A pokud zde nenajdete své favority, tak se o ně nezapomeňte podělit v komentářích.

Clash Royale – videorecenze

Hned po vydání bylo jasné, že tvůrci ze Supercell opět nešlápli vedle. Clash Royale stále patří mezi jednu z nejhranějších mobilních her a s pravidelnými aktualizacemi i novým obsahem asi na vrcholu ještě chvíli zůstane. Titul se soustředí na duely dvou hráčů v online kláních, které využívají prvky karetních i strategických her. Výsledkem je svižný kompetitivní titul s přívětivým free-to-play modelem.

Stáhnout Clash Royale

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Deus Ex GO – videorecenze

Minulý rok se do výběru zařadila Lara Croft a ani tentokrát série GO nesmí chybět. Deus Ex se nám možná líbil o nepatrný kousek méně, ale přišel s fantastickou futuristickou stylizací i stylovými animacemi. A co je nejpodstatnější – dokázal najít dostatek nových herních mechanik, takže stále působí unikátně. Příběh tentokrát nebyl tak strhující, ale zase se hra může pyšnit pravidelným novým obsahem a komunitními výzvami.

Stáhnout Deus Ex GO

Google Play App Store

Chameleon Run – videorecenze

Pro nejlepší hry roku nemusíme chodit ani daleko za hranice. Československý tým v čele s Janem Ilavským svět ohromil nejen originální herní mechanikou, ale také vizuálním zpracováním. Od Applu za hru dokonce získal prestižní Design Award. My se v našem výběru ke gratulacím musíme přidat a těší nás, že i po vydání se do hry dostávají nové úrovně, které jsou snad ještě obtížnější než ty původní.

Stáhnout Chameleon Run

Google Play App Store Microsoft Store

Crashlands – videorecenze

I když jsme mohli být zprvu skeptičtí, zda za zvýšeným zájmem o hru nestojí ve skutečnosti zajímavý příběh o vývojáři bojujícím s rakovinou, výsledek nás o opravdových kvalitách titulu přesvědčil. Crafting a survival jsou dnes populární ingredience v téměř každé hře. Crashlands nad konkurenci vystupuje především díky jedinečnému zpracování, obřímu světu i skvělému humoru, který vás do konce nepřestane bavit.

Stáhnout Crashlands

Google Play App Store

Pokémon GO – videorecenze

Ať se vám to líbí nebo ne, Pokemon GO zůstává asi nejviditelnějším titulem roku 2016. V létě způsobil doslova uragán, který se nevyhnul ani tradičním médiím. Pokémony zkrátka chytal téměř každý, kdo má chytrý telefon. A i když dnes tato mánie značně utichla, nesmazatelnou stopu hra zanechala. A vlastně nešlo o vůbec špatný zážitek – kdy jindy jste mohli vyrazit s kamarády do parku a chytit si pokémona svých snů?

Stáhnout Pokémon GO

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Rush Rally 2 – videorecenze

Tento rok nebyl špatný ani pro závodníky tělem i duší. Nakonec nám v paměti nejvíce uvízlo Rush Rally 2, které se možná nemůže pyšnit tou nejlepší grafikou, ale hraje se skvěle. Dobrý jízdní model doplňovala poměrně uvěřitelná fyzika, a jako bonus můžete brát spoustu tratí i dalších módů. Jestli vám nevadí nějaké to čekání nebo další free-to-play prvky, vybírat ještě můžete z Asphalt Xtreme nebo Gear.Club.

Stáhnout Rush Rally 2

Google Play App Store

Samorost 3 – videorecenze

Druhá a poslední hra z domácího prostředí je tato snová adventura. V současnou chvíli asi nenajdete vizuálně zajímavější titul. Nápady se Samorost jenom hemží a kvůli tomu ho můžeme považovat za opravdový klenot. I když není kdovíjak dlouhý a čas od času vás dovede frustrovat, ani hratelnost se nedrží zkrátka a některé minihry jsou natolik jedinečné, že je ještě dlouho nedostanete z hlavy. Ale hlavně: nic roztomilejšího asi tento rok nevyšlo.

Stáhnout Samorost 3

Google Play App Store

Reigns – videorecenze

Naprosto nepředstavitelné spojení historické strategie a… Tinderu, vedlo k jednomu z největších překvapení tohoto roku. Reigns je jednou z nejzajímavějších her, která má dotykové ovládání v krvi. Pomocí jednoduchých rozhodnutí utváříte osud svého království. Ani jako král nejste nesmrtelný a je tak možné, že vás velmi záhy vystřídá následník. Poměrně rychle tak zjistíte, že není jednoduché držet zemi v chodu a stabilitě.

Stáhnout Reigns

Google Play App Store

Banner Saga 2 – videorecenze

Aby nám ve výběru nechyběla skutečná strategie, nesmíme zapomenout na druhou kapitolu v příběhu Banner Saga. Toto epické vyprávění nás uchvátilo nejen svou promyšlenou hratelností, ale rovněž skvělým příběhem a živými postavami. Rozhodně se také nestává často, aby mobilní hra tak silně pracovala s tíživým pocitem beznaděje. Kombinací toho všeho vzniká atmosférická strategie, která v herním světě nemá obdoby.

Stáhnout Banner Saga 2

Google Play App Store

twofold inc. – videorecenze

Nakonec bych rád potěšil i všechny příznivce puzzle her. Skoro bych se odvážil říct, že Twofold inc. se stalo „Threes! roku 2016“. Na jednu stranu je to tedy jednoduchá hra, alespoň co se grafiky, zpracování nebo ovládání týče. Pod tím se ale skrývá skvělý nápad, který vás dovede zaměstnat na dlouhé hodiny. Spojování barevných ploch je ve výsledku mnohem těžší, než se z obrázků zdá. A jestli hledáte mobilní hru na cesty, nemám pro vás lepší tip.

Stáhnout twofold inc.

Google Play App Store

Jestliže vás mobilní hry zajímají, sledujte naše pravidelné herní recenze nebo seriál FreeBox, kde každý pátek představujeme čtveřici zajímavých titulů, které si stáhnete zdarma.

Diskuze ke článku
Redmarx
Pravda je ta, ze hry od SQUARE ENIX jsou mozna nejlepsi, ale naprosto nehratelne pro vetsinu uzivatelu. Treba takova Lara Croft Go si rekne o 650MB mista a nelze ji bez rootu presunout na sd-kartu. Takze ja si tuhle hru poridil ve sleve, ale uz jsem ji nedohranou z telefonu maznul, protoze tam pro ni neni misto a to v Androidu nemam skoro zadne aplikace. Jenozme mam SGS5 s pouze 16GB interni pameti, coz si dneska vezme Android + sluzby Google a nejake vetsi aplikace typu tehlech her uz mate smolika a nedostatek mista v ulozisti. Ten Deus Ex GO je uplne to samy, hra na hovno.
Mario
Pěkný seznam, to jo, to se musí nechat, hodně her jsem hrál a určitě tady patří. Co mi však zde trochu chybí, tak je super puzzle hra The Witness. Tohle je přesně ta hra, kterou člověk má v mobilu, aby vyplnil ty chvíle, kdy na něco čeká. Tedy hra bez žádného nátlaku na čas, zapřemýšlí si, odreaguje se. Takové hry prostě můžu a dávám je v osobních žebříčcích vždy hodně vysoko.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze