Asphalt Xtreme
recenze

Asphalt Xtreme

Plnohodnotná odbočka
17

Airborne z roku 2013 stále funguje a baví hráče. Nemá tedy smysl ho nahrazovat devátým dílem, což si v Gameloftu moc dobře uvědomují. Proto se zbavují číslovky a snaží se zaujmout i trochu jiné publikum. Xtreme je odbočka extrémní po všech směrech a nebojí se škrábanců nebo bláta. Rozhodně však nejde o malou hru.

Mobilní hry mají mnohem delší životnost než ty konzolové nebo počítačové. Zatímco po loňském Call of Duty už nikdo ani neštěkne, na telefonech se třeba Asphalt 8 drží už sakra dlouho. Je to prosté – mnohem rychleji se tu prosadil free-to-play model, u kterého se příliš nevyplatí vydávat nové díly. Stačí prostě servírovat nový obsah ve starých hrách. A Asphalt 8 z roku 2013 tak nějak pořád funguje, vydělává a vlastně je posledním opravdovým pokračovatelem této populární mobilní série.

Asphalt Xtreme – videorecenze

Jiné hřiště

Když Gameloft prvně naznačoval nový díl v sérii, opravdu jsem doufal v plnohodnotný devátý díl. Ten jsme bohužel nedostali. Na druhou stranu se nejedná ani o další odnož ve stylu Asphalt Overdrive, který úplně změnil žánr. Xtreme se určitou optikou dá nahlížet jako pokračovatel, ale jen do té míry, aby nebral osmičce platící hráče. Je to zkrátka trochu jiná hra a míří na lehce jinou cílovku, přesto se stále bavíme o závodním titulu. A rozhodně ne nijak menším než tolikrát zmiňovaný osmý díl.

Zatímco Airborne vás naláká na luxusní supersporty, Xtreme (už jen svým názvem) se nebojí ušpinit od bláta a bez škrábanců na karoserii se snad ani neobejde. Z luxusních čtvrtí a vizuálně barevných závodních tratí se dostáváme do pouště, kamenného kaňonu, zarostlé džungle nebo zamrzlé severské krajiny. Něco přeci zůstává – všudypřítomné skokánky, díky kterým závodíte nejen na zemi, ale rovněž ve vzduchu.

Je co hrát

Že nejde o menší titul, svědčí i množství obsahu. Na jednu stranu se můžete plně věnovat své kariéře a jezdit stále obtížnější závody v kampani, ale vedle toho narazíte na výzvy, které otestují, jak dobře svá auta ovládáte. Nechybí ani klasický multiplayer, kde závodíte s dalšími hráči v reálném čase, nebo dokonce jakési komunitní výzvy a ligy. Obsahu je ve hře přehršel, a přestože budete dokolečka opakovat několik základních map, s různými úkoly a auty se mění i styl hraní.

Množství aut je rovněž kategorie sama pro sebe. Změny nejsou jen kosmetické, ale každý typ vozidla se hodí pro jiný styl hraní. Zatímco buginy jsou skvělé na skokáncích, monster trucky jsou sice pomalejší, ale hodí se k likvidování nepřátel a prorážení bariér, kterými jiná auta neprojedou. A tratě na to pamatují a nabízejí několik různých cest. V tomto ohledu se Xtreme skutečně povedl, ačkoliv ovládání je tradičně silně arkádové. Jiné chování vozidel však poznáte.

Extrémní jízda a sbírání předmětů

Závody jsou velmi rychlé a poměrně nebezpečné. Nepřátelé do vás bourají a snaží se vás vytlačit z trati. Extrémní jízdu to rozhodně splňuje. Nejvíce mi vyhovovalo ovládání nakláněním zařízení, akorát se mi několikrát stalo, že při prudkém zatočení na jednu stranu auto zatočilo na druhou. Grafická stránka je rovněž velmi pokročilá, auta vypadají hezky a prostředí je bohaté. Musíte však počítat s vyššími nároky na výkon zařízení.

Asphalt Xtreme

Největším problém je tradičně free-to-play model. Jestli vás zajímá jen závodění a nic okolo nechcete řešit, máte smůlu. Ve výsledku tu narazíte na tři herní měny – hvězdy získávané za plnění úkolů, které odemykají herní obsah, pak zlaťáky, které slouží pro vylepšování aut i nákup nových, a nakonec prémiové peníze, za které rušíte čekání nebo odemykáte prémiový obsah. Dokonce je tu i energie v podobě oleje, který musíte do aut doplňovat. To vás stojí trochu peněz, ale hlavně čas, během kterého auto stojí v servisu. Velmi rychle zjistíte, že musíte auta pravidelně vylepšovat, jinak nebudete držet krok s ostatními. A to znamená sbírání jednotlivých autodílů. Podobně jako v dalších free-to-play hrách to do hry vnáší akorát překážky a nabádá vás k nákupu herních beden s náhodnými odměnami za skutečné peníze.

Závěr

Asphalt Xtreme nakonec není vůbec špatným dílem v oblíbené sérii. Největší plus vidím v množství obsahu, který skýtá spoustu výzev pro jednoho hráče a výhledově nabízí i dostatek zábavy pro multiplayer a komunitní soupeření. Mapy sice vypadají hezky, ale není jich mnoho a velmi rychle se ohrají. Na druhou stranu jsou zase dost komplexní, což jde ruku v ruce s opravdu odlišnými typy vozidel. Dolů to nakonec táhne jen free-to-play model a občas nespolehlivé ovládání.

Stáhnout Asphalt Xtreme

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Hodnocení
75%
Klady
  • rychlá jízda
  • spousta obsahu
  • odlišné typy vozidel
  • komplexní mapy
Zápory
  • menší počet tratí
  • násilné free-to-play prvky
  • chvílemi nejisté ovládání
Diskuze ke článku
Lubos
No nevím, ale Real Racing 3 zatím nic nepřekonalo, to je podle mne nejzábavnější závodní hra.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Hlavne, že máme v telefónoch nadupané SoC s grafickým výkonom ako minulá generácia "dospelých" konzol, ale stále tie SoC nemáme ako využiť. Ďalší grafický odpad...
pazzy
Redakce sice nezaznamenala, ale k dispozici i pro Windows 10 (i W10 Mobile). Mrkněte do Store ;)
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Bohužel Gameloft hry už nejsou co dříve. Raději jsem si zaplatil za hru, než abych musel řešit in game platby...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze