Lara Croft GO
recenze

Lara Croft GO

Pořádný Tomb Raider
8

Lara Croft je mnohem více než jen prsatá verze Indiana Jonese. A série Tomb Raider je toho důkazem, ačkoliv poslední hry se od původního odkazu značně odlišovaly. GO na to jde jinak. A stejně jako v případě loňského Hitmana se i tato hra trefila přesně do černého a přinesla parádní mobilní verzi, která exceluje na všech frontách.

Už jsem zase malej kluk a jedu si pro svou první hru na PSX, který jsem právě dostal k narozeninám. Nerozmýšlím se dlouho a beru Tomb Raider. A nebyla to vůbec špatná volba. Sérii mám rád ale nejen kvůli vzpomínkám. Lara je perfektní protagonistka, která tak trochu předběhla dobu. A hlavně je to sexy alternativa Indiana Jonese. Her z této série byla již spousta, některé se držely původního konceptu více, jiné méně.

Lara Croft GO – videorecenze

Hlavně mobilně

Co znamená GO v názvu? Bude to snad závodní hra jako Angry Birds GO!? To víte, že ne. Jen si vzpomeňte na perfektní hru Hitman GO z minulého roku. I zde přídomek znamená, že se jedná hru speciálně navrženou pro mobilní platformy. A podobně jak Hitmen, se i Lara překlopila do tahovky s logickými prvky. Akorát už autoři nezvolili vzhled deskové hry. A to je vlastně dobře. Lara tak může prozkoumat úplně něco nového.

Tahovka? Je to vůbec ještě Lara Croft? Právě, že je! Je to dokonce mnohem víc Lara než všechny ostatní hry série z posledních let. Restart Tomb Raider se sice povedl, ale připomínal spíše Uncharted a Guardian of Light se prvním dílům nepodobal téměř v ničem. O běhačce Relic Run nemluvě. Lara Croft GO se tak po letech vrací k objevování kobek, řešení logických hádanek, vyhýbání se pastím a chytrému likvidování nepřátel.

Za pokladem

Cílem každé úrovně je projít na její konec. Ve hře tak neustále míříte kupředu, abyste se dostali ke kýženému pokladu. Cesta ovšem nebude snadná, budete shánět různé klíče a procházet řadu odlišných prostředí. Úroveň je vždy rozdělena na síť políček, po kterých můžete chodit. Vzhledem k tahové povaze hry se s jedním vaším krokem pohne také okolí. Tam patří třeba nepřátelé nebo další objekty.

Hra vám postupně začne představovat různé prvky, ze kterých bude skládat úrovně. Třeba propadliště, na které smíte stoupnout jen jednou. To pak zkombinuje s dalším prvkem. A tímto způsobem pokračujete až do samého konce. Oněch nápadů měli autoři neuvěřitelné množství a skoro v jednom kuse přicházejí s novými prvky. Později se tak přidají různí nepřátelé, pochodně, páky, aktivační plošiny, kotoučové pily a podobně. Hra neustále překvapuje a neomrzí.

Pro sběratele

Dojít na konec úrovně je však jen jedním úkolem, na což můžete občas zapomínat. Téměř v na každé obrazovce se skrývají vázy s úlomky pokladů. Když je nasbíráte všechny, tak si odemknete nový oblek pro Laru. Je to aktivita, které se můžete vyhnout, ale jednoho rozhodně potěší. Snad jen občas jsou vázy téměř nedohledatelné. Možná vinou jiného poměru stran jsem se minimálně k jedné nemohl dostat, protože hra byla asi předně designována pro iOS. Ale to jen hádám.

Lara Croft GO

Je to prémiová hra, která obsahuje mikrotransakce. O co jde konkrétně? Můžete si koupit tři speciální obleky odkazující na Hitmana, Deus Ex nebo Just Cause. Druhou možností je zaplatit si průvodce úrovněmi, pokud se zaseknete. To nedělejte. Tři čtvrtiny hry nejsou tak těžké, takže na to hravě přijdete sami. Konec se již trochu komplikuje, ale i tak byste to měli zvládnout. Přinejhorším na YouTube najdete průvodce. Ovládání je snadné, ale animace mohou být pomalé a sem tam hra může špatně pochopit vaše gesto a poslat vás tak na smrt.

Závěr

Lara Croft GO perfektně zachycuje to podstatné, co Tomb Raider dělalo tak skvělou sérií. Tahový přístup hře velmi prospěl a pro mobilní platformu se tak hodí dokonale. Ačkoliv se zde najdou drobné chybky, tak ji musím doporučit téměř všem. Grafikou se řadí k tomu nejlepšímu (někam k Monument Valley) a designem úrovní vás jistě potěší a mnohdy i překvapí, jak vynalézavá umí být. A vůbec nevadí, že je to občas jednodušší. Hlavně když z toho dýchá pořádná atmosféra.

Stáhnout pro Windows Phone

Stáhnout Lara Croft GO

Google Play App Store Microsoft Store

Hodnocení
95%
Klady
  • sbírání obleků
  • design úrovní
  • grafika a zvuky
  • atmosféra
Zápory
  • drobné chyby
Diskuze ke článku
piger
Na WP za 135,- :D ale i to mi přijde dost
Radek Vlasák
Radek Vlasák
Insta-buy hned jak to vyšlo.
tomas
poznate trackmaniu alebo ignition klasiku na pc? toto spravit na fon s moznostou zapnut a vipnut online to by bola supa. ignition na sposob trackmanie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze