Nečas na obloze. Jak na mobilu sledovat aktuální počasí?

Vybíráme aplikace, se kterými vás nic nezaskočí
Nečas na obloze. Jak na mobilu sledovat aktuální počasí?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Ke sledování aktuální počasí nejlépe poslouží radar
  • Komplexní informace poskytuje Český hydrometeorologický ústav
  • Vhod přijdou i sociální sítě

Nadcházející hodiny budou pro Českou republiku náročné kvůli nepříznivému počasí. Český hydrometeorologický ústav vydal významnou výstrahu, která varuje před silnými srážkami, intenzivním větrem a hrozbou záplav. Více než kdy jindy se proto vyplatí sledovat nejen aktuální počasí, ale i případné výstrahy, které meteorologové několikrát denně zpřesňují a mění. I na relativně malém území, jako je Česká republika, se může počasí výrazně lišit.

K získání informací o počasí vám dnes dobře poslouží mobilní telefon, který byste měli mít stále u sebe a dostatečně nabitý. Téměř každý chytrý telefon má nativní aplikaci pro sledování počasí, která zobrazuje aktuální teplotu, oblačnost a po rozkliknutí i podrobnější informace s předpovědí. Tyto aplikace však často poskytují pouze obecné údaje, a pokud chcete být lépe informováni, vyplatí se využít další specializované aplikace.

Meteoradar


Začneme velmi známou aplikací Meteoradar, respektive Meteor, která umožňuje sledovat aktuální počasí. Uvidíte pohyb oblačnosti a zejména srážek, takže snadno zjistíte, za jak dlouho dorazí déšť a zda byste neměli přehodnotit své plány. Aplikace nabízí mnoho možností nastavení, včetně tmavého režimu. Je zdarma k dispozici pro Android a iOS a je nejpoužívanějším meteoradarem v České republice.

Aplikace Meteoradar
Aplikace Meteoradar

Windy


Pro náročnější zájemce o počasí je zde aplikace Windy. Ta se nezaměřuje jen na Českou republiku, ale umožňuje sledovat počasí kdekoliv na světě. Můžete zobrazit meteoradar, satelitní snímky, podrobný přehled o intenzitě větru, srážek a teploty. K dispozici je předpověď na několik dní dopředu, a to ve všech zmíněných kategoriích. Ve velkých městech (u nás například Praha) je k dispozici i teplotní mapa. Můžete zobrazit také oblačnost nebo intenzitu vln, což ocení ti, kdo se chystají na surfování či plavbu po otevřeném moři. Aplikace Windy je zdarma pro Android, iOS i telefony Huawei s HarmonyOS, ale je možné si připlatit za verzi Premium, která nabízí podrobnější předpověď na nejbližší hodiny, výhled počasí až na 10 dní dopředu a záznamy ze satelitů a radarů až rok zpětně.

Aplikace Windy
Aplikace Windy

ČHMÚ


V aktuální situaci, kdy hrozí intenzivní srážky, se vám pravděpodobně nejvíce bude hodit přímo aplikace Českého hydrometeorologického ústavu s názvem ČHMÚ. Ta je zdarma k dispozici pro Android i iOS. Aplikace nabízí hodinovou předpověď pro vaši polohu, předpověď na nejbližší dny, radarové snímky a předpověď srážek. Zvlášť důležitá je nyní záložka Výstrahy, kde najdete aktuální výstrahy pro vaše město s podrobným rozpisem závažnosti situace, doby platnosti výstrahy a konkrétních hrozeb.

Aplikace ČHMÚ
Aplikace ČHMÚ

Sociální sítě


V nadcházejících hodinách bude počasí velmi dynamické a mnoho věcí se může měnit z hodiny na hodinu. Proto je užitečné mít co nejvíce aktuálních informací. Kromě radarových snímků se vyplatí sledovat také sociální sítě. Doporučujeme především kanály Českého hydrometeorologického ústavu, který je aktivní na Facebooku a na sociální síti X (dříve Twitter).

Na jejich profilech (Facebook; sociální síť X) najdete nejen podrobné informace, ale i grafické přehledy aktuální situace a výstrah. Jak bylo zmíněno, silné srážky a vítr mohou vést k vzestupu hladin některých řek a potoků. Pro tyto účely doporučujeme sledovat speciální účet ČHMÚ_hydrologie, kde budete okamžitě informováni o povodňové aktivitě. Stejně tak budete informováni, až nebezpečí pomine a hladiny řek se vrátí na normální stav.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze