Na Silvestra se převážně datovalo. SMS i volání bylo na ústupu

Na Silvestra se převážně datovalo. SMS i volání bylo na ústupu
  • Stejně jako na Štědrý den, i na Silvestra se hlavně datovalo
  • Počet odeslaných SMS zpráv a uskutečněných hovorů klesl
  • Nejvíce dat se přeneslo mezi 6. a 7. hodinou večerní

T-Mobile

Silvestrovský provoz v síti T-Mobile opět potvrdil trend přesunu od tradičních hovorů a textových zpráv do oblasti dat. Celkový datový provoz v meziročním srovnání vzrostl o 267 %, provoz v síti LTE dokonce o 327 %. Ostatní mobilní služby zaznamenaly mírný pokles. V síti operátora bylo uskutečněno 20,4 milionu hovorů a SMS centrum zpracovalo 14,9 milionu zpráv.

Celkový objem přenesených dat vzrostl o 267 %. Většina z tohoto objemu prošla sítí LTE, která tak ve srovnání se Silvestrem 2016 zaznamenala 327% nárůst. Nejvíce se datovalo v časovém rozmezí 18:00–19:00 (loňský Silvestr to bylo mezi 18:30–19:30).

Celkový počet příchozích i odchozích hovorů dosáhl 20,4 milionu, tedy o necelá 2 % méně než v roce 2016. Nejrušnější byla jako obvykle první hodina po půlnoci, kdy systémy zaznamenaly více než 2,8 milionu hovorů.

Silvestr
Na Silvestra se nejčastěji datovalo

Celkový počet SMS poklesl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 6,7 % na téměř 14,9 milionu. Nejrušnější hodinou byl tradičně časový úsek 23:45–00:45, nejvytíženější čtvrthodinou pak opět rozmezí 00:15–00:30. Zákazníci odeslali o Silvestru 2017 téměř 342 tisíc MMS, což v meziročním srovnání představuje 1,4% pokles. Nejvytíženější hodina a čtvrthodina nastaly ve stejnou dobu jako u SMS.

Silvestra v České republice oslavilo také mnoho zahraničních návštěvníků. Výrazně největší podíl na jejich celkovém počtu měli Němci, následují Ukrajinci, Rusové, Rakušané a Slováci.

Vodafone

Trendem posledního dne roku 2017 bylo mezi uživateli Vodafonu opět především využívání dat. Ve špičce využili zákazníci Vodafonu o 43 % více dat než během předchozího Silvestra. Nejvyšší provoz nastal mezi 18:00 a 19:00 hod.

Počet odeslaných SMS (8 443 812) a MMS (135 953) lehce poklesl, konkrétně o 3-4 %, počet hovorů stoupl o 2 % na celkový počet 15 128 326. Celkový SMS provoz poklesl o Silvestru o 3 % a během novoroční špičky se odeslalo o 13 % méně SMS než v minulém roce, navíc zákazníci využívali i jiné možnosti elektronické komunikace, jakou jsou například sociální sítě, chaty, videa a podobně. Nejvíce se o Silvestru volalo do Německa, na Ukrajinu a do Maďarska.

V České republice bylo přes silvestr i mnoho zahraničích turistů, nejčastěji z Nizozemska, Německa a Ruska. Do zahraničí jsme nejčastěji volali do Německa, na Ukrajinu a do Maďarska.

O2

V neděli 31. prosince spojila mobilní síť O2 více než 13,9 milionu hovorů (5% pokles) a dalších téměř 2,3 milionu hovorů pak proběhlo v tradičně nejvytíženější první hodině po půlnoci (téměř 4% nárůst). Poslední den v roce síť O2 přenesla více než 9,5 milionu SMS (10% pokles) a 286 tisíc MMS (3% pokles).

Datový provoz oproti loňskému roku poskočil o 162 %, provoz v rámci 4G LTE sítě narostl o necelých 201 %, což je ještě o jeden procentní bod více než na Štědrý den. I u O2 je tedy jasně patrné, že zájem zákazníků se přesunul především k datování.

Přesně o půlnoci zaznamenala, stejně jako v loňském roce, nejvyšší sledovanost i O2 TV. Nejsledovanějšími pořady na Silvestra byly Do roka a do dne (ČT 1), Tvoje tvář má známý hlas – to nejlepší (Nova) a Český mejdan s Impulsem (Prima).

Zatímco čas, kdy si poslední den v roce nejčastěji voláme a posíláme SMS zprávy, zůstává stále stejný, tradiční formy komunikace jako jsou právě hovory, SMS a MMS zprávy ustupují strmě stoupající zájmu zákazníkům o mobilní data,“ popisuje Jitka Pajurková z tiskového oddělení O2. „Objem dat spotřebovaný zákazníky O2 odpovídá nejen kvalitě a dostupnosti sítě, ale také většímu rozšíření chytrých telefonů s podporou technologie 4G“, dodává.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze