Vánoce u operátorů v řeči čísel: data hrají prim, nárůst je ohromující

4
Vánoce u operátorů v řeči čísel: data hrají prim, nárůst je ohromující
  • Letošním Vánocům dominovaly datové přenosy
  • U velké operátorské trojky poskočil objem dat i o stovky procent
  • Dařilo se i SMS zprávám, které patří mezi nestárnoucí klasiku

Operátoři se pochlubili statistikami vánočního provozu. Jak se dalo očekávat, dařilo se především datovým přenosům, které poskočily oproti loňskému roku o stovky procent. Například u T-Mobilu poskočil datový provoz o více než 260 %. Pokud bychom brali v úvahu jen provoz skrze LTE, nárůst je ještě drtivější, konkrétně o více než 320 %. Během vánoční neděle proběhlo v síti T-Mobilu více než 16 milionů hovorů, což by se dalo srovnat s běžným nedělním provozem v síti růžového operátora. Oproti loňskému roku klesl počet hovorů o více než 4 procenta.

Celkem se během slavnostní neděle odeslalo téměř 25 milionů zpráv, což je o necelých 10 % méně než vloni. I když jsou tak SMS zprávy na ústupu, jejich počet je stále obdivuhodný a vypovídá to o tom, že tato klasika jen tak nezestárne.

Statistikou se pochlubil i náš nejmladší operátor, tedy Vodafone. „Během letošního Štědrého dne vzrostlo využití datových služeb o více než 30 %, především díky velké kapacitě LTE sítě. Uživatelé volali méně než předchozí dva roky, mimo jiné proto, že Štědrý den připadl na neděli a lidé tedy měli více času na přípravy, návštěvy a přání v průběhu celého víkendu. Zaměřují se také stále více na možnosti elektronické formy komunikace – hovory, videohovory a komunikaci pomocí sociálních sítí,“ potvrdil specialista externí komunikace Jan Nový.

Vodafone přenesl během neděle celkem 14 287 787 SMS zpráv, což meziročně značí pokles necelých 9 %. Odeslalo se také 215 740 MMS zpráv, což je o pár procent více než vloni. Zákazníci Vodafonu uskutečnili na Vánoce 11 437 641 hovorů. Pokud vás zajímá, kam se ze sítě Vodafone nejčastěji volalo do zahraničí, jednalo se o následující země: Německo, Ukrajina, Maďarsko, Slovensko a Švédsko.

Vánoce

Údaji se samozřejmě pochlubil i operátor O2, aktuální dvojka na trhu. V neděli 24. prosince spojila mobilní síť O2 13,5 milionu hovorů (8% pokles) a přenesla 19,5 milionů SMS (zhruba 15% pokles) a 528 tisíc MMS (pokles 3 %). Rekord opět padl v objemu přenesených dat v síti 4G LTE, kterých zákazníci spotřebovali o 200 procent více než o loňském Štědrém dnu. Síť O2 fungovala i během jednoho z nejvytíženějších dnů v roce bez problémů, což se mimochodem týkalo i konkurence, zákazníci velké trojky problémy se spojením či datovými přenosy neměli, respektive je nehlásili.

Nejvíce přání si lidé posílali ještě před svátečním obědem – nejvytíženější část dne byla mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední, kdy síť O2 spojila 1,5 milionu hovorů a zpracovala téměř dva miliony odeslaných SMS. Statistiky ze sítě O2 ukazují, že zatímco počet odeslaných SMS, MMS a spojených hovorů klesl, roste počet lidí, kteří přání posílají přes internet.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Pesedm
Hovory a SMS budou i nadále klesat a data rapidně stoupat. Akorát operátoři a někteří další se diví.
To připomíná Českou poštu a přepravní společnosti, kteří každoročně nezvládají. Přitom je jasné, že online prodej bude větší a větší..
Luxpe
V Česku to vypadá, že Nordic Telecom bude provozovat prvního svého virtuála Suntel Net a pojďme dále jak to vypadá s operátorem PODA?
Dokonce se objevuje také známý operátor SWAN Mobile, že by již od příštího roku 2018 začala 4ka v Česku působit jako virtuální operátor?
Dominik
Nárůst je rapidní. To jen tiskovi mluvčí všech tři operátoru stále papouskuji, ze neomezená data jsou zde v ČR vlastně zbytečná, protože o ně není zájem. Očividně o ne zájem je, ale ne o 200MB za 200kc a podobně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze