Na lepší časy se Applu zatím neblýská. Dodavatele požádal o snížení výroby

25
Na lepší časy se Applu zatím neblýská. Dodavatele požádal o snížení výroby
  • Meziroční srovnání produkce v Q1 značí pokles o více než 20 %
  • Oproti původnímu plánu 47 až 48 milionů kusů má být nově v Q1 2019 vyrobeno přibližně 40 až 43 milionů kusů

Jistě vám neunikly zprávy o tom, jak Apple v poslední době zažívá poměrně turbulentní období, kdy je nucen ponižovat finanční projekce. Podle Applu za problémy stojí zpomalující čínská ekonomika, ale i levná výměna baterií u starších iPhonů, která demotivuje zákazníky od nákupu nových modelů. Lépe se ale Applu pravděpodobně nebude dařit ani v blízké budoucnosti, kvůli čemuž byla společnost nucena snížit produkci na první kvartál letošního roku. Oproti původnímu plánu 47 až 48 milionů kusů má nově vyrobit přibližně 40 až 43 milionů kusů.

To se samozřejmě významně dotkne dodavatelů Applu. Podle zdrojů portálu Nikkei Asian Review Apple požádal své dodavatele, aby snížili výrobu na příští kvartál ještě před vydáním oficiálního dopisu Tima Cooka, ve kterém přiznal, že Apple za poslední kvartál roku 2018 vydělal o 5 až 9 miliard dolarů méně, než se očekávalo. Pokud bychom se podívali na meziroční srovnání produkce v prvním kvartálu roku 2018 a 2019, můžeme pozorovat pokles o více než 20 %. Může podle vás za problémy Applu odvážné nacenění nových iPhonů nebo spíše okolnosti, které společnost nemohla ovlivnit?

Diskuze ke článku
Pavel
Za sebe z pohledu Apple uživatele vidím několik příčin. Zpomalování iPhonu ze strany Applu trvalo roky předtím, ale iOS11 byla vrcholem, kdy po updatu zařízl z pohledu dobré funkčnosti rok staré modely (iP7/7+) a všechny ostatní zařízení degradoval na úroveň starých iPhonů = obrovské zklamání a velká ztráta kreditu v tuto značku.

K tomu vyrostla obrovská konkurence, která umí být v některých ohledech dál než Apple a tudíž nastává otázka – jestli v takový moment hledat na trhu cenový strop svých produktů a zkoušet, co zákazník ještě unese. Ale nejde jen o telefony, počítače Applu padají taky.
Jan
Dle mého názoru, je hlavní problém v tom, že Apple poskytuje dlouhou dobu aktuální systém a tím lidi nenutí přejít na nový model. Lidem úplně stačí iphone 6s popřípadě Se a nic je nenutí kupovat nový model. A tím, že Apple vymění baterii a iphone se tím zrychlí, už není žádný důvod pro pořízení nového zařízení. A určitě i vysoká cena, tomu moc nenapomůže. Jsem velice zvědav, jak si Apple s touto otázkou poradí.
( Názor věrného uživatele Samsungu, kterým má od něj telefon a hodinky )
Nejsemhrdicech
Vysoká cena drahá oprava, když máš iphone za X tisíc aby jsi se ho bál někam nosit
htcjirka
htcjirka
Není divu, logické tím co poslední dobou Apple předvádí jak na poli sw, tak na poli hw.
Navíc žádný strom neroste do nebe a u Apple ještě podpořeno tím, že začli šidit kvalitu hw i sw. Kdejaká čistokrevná čína je v kvalitě, zpracování lepší než jablečná zařízení od Apple, napříč celým porfoliem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze